Maismeel is gemaakt van gemalen maiskorrels. Er zijn fijngemalen en grove varianten van. Ik heb het liefst de fijngemalen soort, want die is het meest veelzijdig te gebruiken. In Nederland hebben we vooral geel maismeel, maar er bestaan ook witte en blauwe varianten.
Er zijn ook voorbewerkte soorten maismeel zoals masa harina, die voor speciale toepassingen worden bebruikt.
Verwar maismeel niet met maizena/maiszetmeel. Maismeel is gemaakt van de hele maiskorrel, terwijl maizena alleen het geraffineerde zetmeel bevat.
Waar gebruik je het voor?
Maismeel wordt in verschillende culturen gebruikt. In Zuid-Europa maakt men er polenta van, in de Verenigde staten bakken ze graag ‘corn bread’ voor bij de chili en in Mexico wordt mais verwerkt tot masa om onder andere tortilla’s van te maken. Ook in glutenvrije baksels wordt soms maismeel gebruikt.
Waar kun je het kopen?
Maismeel is te koop bij de meeste Turkse winkeltjes, Aziatische toko’s, natuurwinkels en bij sommige supermarkten.
Deze nacho's staan in een handomdraai op tafel en zijn dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse maaltijd. Chips bij het avondeten! Wie wil dat nou niet?
Deze heerlijke Duitse rabarber 'kuchen' met aardbeitjes is het ultieme lente-toetje. Hij smaakt nog lekkerder met een flinke dot vegan slagroom of vanillevla.
De combinatie van miso en tahin geeft deze maaltijdsalade een lekker hartige smaak. Ik maakte hem dit keer boerenkool, maar andere bittere bladgroentes zoals rucola, veldsla of andijvie werken ook goed.
Wil je ook wel eens wat anders dan 'gewone' pasta? Deze gebakken gnocchi hebben een heerlijk knapperige buitenkant en lekkere 'chewy' beet. Een lekkere snelle maaltijd die toch een beetje bijzonder is.
Een lekker bordje eten, geïnspireerd door onze buren aan de overkant van Het Kanaal. Hartige pasteitjes van Linda McCartney, ouderwetse mushy peas en gepofte bataat.
Dit vegan broodje gezond is Davids nieuwe lievelingseten. Het zit bomvol groente en avocado, zodat één baguette een complete (avond)maaltijd is. Het is bovendien een goeie rekoefening voor je kaakspieren. ;-) Als je er nog meer groente bij wilt, kun je er extra salade naast serveren.
Vers uit de oven is deze quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt, of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus fijn voor mensen die allergisch zijn. Het is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.
Ons focacciadeeg leent zich ook heel goed voor het maken van pizza! De smaak en textuur van de bodem zijn een beetje anders dan bij een 'gewone' pizza van bloem, maar hij komt verdraaid dicht in de buurt.