Liquid smoke is een geconcentreerd rook-aroma. Rook van een houtvuur wordt door buis naar een condensator geleid, waar de rook condenseert tot een vloeistof. Deze wordt verdund met water en in flesjes gestopt. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar die met verschillende soorten hout zijn gemaakt.
Waar gebruik je het voor?
Met vloeibare rook kun je je gerechten een subtiele (of minder subtiele) rooksmaak te geven. Het wordt vaak gebruikt in vleesvervangers zoals vegetarische worst of bacon, maar je kunt er ook stoofpotten en dergelijke mee op smaak brengen. Als je geen liquid smoke hebt kun je het vaak vervangen door gerookte paprikapoeder of rookzout.
Waar is het te koop?
Vloeibare rook is verkrijgbaar bij winkels die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse producten, bijvoorbeeld Eichholz op de Leidse straat in Amsterdam. Je kunt het ook op internet bestellen. Voer even ‘liquid smoke kopen’ in op Google en je vind allerlei opties. Het schijnt dat de iets duurdere varianten lekkerder smaken dan de goedkope. Je hebt meestal niet meer dan een theelepeltje nodig per recept, dus een flesje gaat heel lang mee.
Asperges... de lekkerste lentegroente! Ik eet mijn asperges graag met een romige witte saus, en dat kan gelukkig ook zonder roomboter, kaas of koemelk.
Deze lekkere zoete kokospasta van kokosrasp is heel makkelijk te maken als je een super krachtige Vitamix blender hebt, maar met een gewone blender, foodprocessor of staafmixer kan het ook. Eet de pasta op brood of een cracker of gebruik hem als frosting op een cake of als vulling voor bonbons.
Reuzenbonen geven een interessante beet aan eenvoudige gerechten zoals deze kruidige variatie op bonen-in-tomatensaus. Je kunt deze bonenschotel serveren als hoofdgerecht met brood of gekookt graan erbij, of als onderdeel van een Mediterraan getinte maaltijd. Dit gerecht is koud bijna net zo lekker als warm, dus ook geschikt als meeneemlunch.
Deze spread op basis van cashewnoten lijkt een beetje op roomkaas. Je kunt hem koud eten op een crackertje, maar hij is ook heel lekker in warme gerechten zoals lasagne, gepofte aardappelen, gevulde portobello's of als basislaag op een pizza.
Een van mijn favoriete manieren om zuurkool klaar te maken is het te laten sudderen in tomatensaus, zoals in deze goulash. De tempeh in dit gerecht wordt alleen gebakken, niet gemarineerd, en smaakt dus lekker puur. Toch is de smaak redelijk zacht doordat de tempeh net als de zuurkool lekker lang kan stoven in de kruidige tomatensaus.
Tofu is natuurlijk geen feta, dus misschien is dit niet zo'n goed recept voor mensen die heel graag echte fetakaas willen eten. Maar als je gewoon zin hebt in lekkere romige witte blokjes met een fijne kruidenmarinade, dan moet je dit zeker een keertje proberen! Ook geschikt voor mensen met tofu-fobie.
Jambalaya is een tomatenstoofschotel uit de Creoolse keuken met een hele rijke smaak. Ik geef er graag mijn eigen draai aan met seitan, bonen, gerookte paprikapoeder en gerst.
Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan margarine? Probeer het eens met dit recept!
Op zoek naar een vegetarisch alternatief voor kippenbouillon? Op Amerikaanse websites zijn mensen behoorlijk enthousiast over veganistische kippenbouillon op basis van edelgistvlokken en kruiden. Je kunt dit recept gebruiken voor soep, stoofpotten of vleesvervangers zoals seitan.
Aardappelsalade was bij ons vaste prik op familiegelegenheden. Gelukkig is deze plantaardige versie net zo lekker als die van vroegah. De salade is het lekkerst als hij een paar uur, of zelfs een dag van te voren gemaakt wordt, zodat de smaken goed kunnen mengen.