Lijnzaadjes zijn harde kleine druppelvormige zaadjes, die rijk zijn aan vezels en omega 3 vetten. Er is een bruine en een blonde (donkergele) variant van. Deze zijn wat smaak en voedingswaarde betreft vergelijkbaar, maar de blonde variant valt wat minder op als je het verwerkt in baksels met een lichte kleur.
Je kunt het lijnzaad heel eten, maar om de voedingswaarde en bindende eigenschappen optimaal te benutten is het beter om gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken.
Lijnzaad als ei-vervanger
Door fijngemalen lijnzaad te mengen met water of andere vloeistof kun je een ei-achtige massa maken. Dit werkt goed als vervanger voor ei in baksels, vooral die met een nootachtige smaak waarin de smaak van de zaadjes niet opvalt. Meng 1 eetlepel vermalen lijnzaad met 2 à 3 eetlepels vocht (water, melk of vruchtensap) ter vervanging van 1 ei.
Lijnzaadmeel in koolhydraatarme gerechten
Vanwege het bijzonder lage percentage koolhydraten is fijngemalen lijnzaad is erg geschikt als ingrediënt in koolhydraatarme koekjes, cakes en vegetarische burgers. In baksels met een lichte kleur is het mooier om geel lijnzaad te gebruiken in plaats van bruin, maar voor de werking en smaak maakt het niet uit.
Waar kun je het kopen?
Sommige biowinkels verkopen fijngemalen lijnzaad, maar je kunt ook zelf lijnzaad malen in je blender of foodprocessor. Let op: het is veel makkelijker om een flinke hoeveelheid lijnzaad fijn te malen dan kleine beetjes tegelijk (anders verstopt het zich in de hoekjes van je apparaat). Maal dus een voorraadje en bewaar het in een potje in de koelkast of vriezer, zodat het vet in de zaadjes niet ranzig wordt. Heel of gebroken lijnzaad is te koop in de meeste supermarkten. Is jouw supermarkt niet zo vooruitstrevend, ga dan naar de biowinkel of de natuurgeneeswinkel.
Gehaktballetjes zijn een leuke manier om een eenvoudige pasta met saus een beetje aan te kleden. De balletjes in dit recept zijn gemaakt van kikkererwten en tarwegluten in plaats van vlees. Lekker hartig en heel smakelijk.
Als je nog nooit ogenboontjes (Engels: black eyed peas) gegeten hebt, moet je ze zeker eens proberen, lekker zacht en romig met een kruidig zoete smaak. In dit kruidige eenpansgerecht zijn ze goed op hun plaats.
Ik wilde al een hele poos koolhydraatarme pitabroodjes bakken, handig om snel een lekkere maaltijd mee in elkaar te draaien. Na een paar experimenten hebben we nu malse, knapperige pita's met maar ongeveer 4 gram koolhydraten per broodje.
Pizza zonder kaas... Veel veganisten vinden dat geen probleem, maar David en ik hebben wel graag kazig laagje op onze pizza. Gelukkig zijn daar allerlei smakelijke plantaardige oplossingen voor, zoals de plantaardige Wilmersburger kaas op deze pizza.
Deze lekkere notenkaas smaakt niet exact hetzelfde als mozzarella, maar de smaak doet zeker niet onder voor kaas van dierenmelk. Het recept lijkt nogal lang, maar eigenlijk is het helemaal niet veel werk. Je moet wel wat geduld hebben, want het duurt even voor de kaas rijp is.
Dit verrassende recept is ideaal als je snel iets lekkers op tafel wilt zetten en alleen maar tijd hebt om even naar de supermarkt te gaan. De curry is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Een typisch Amerikaanse lekkernij, maar dan zonder melk of eieren en ook nog eens koolhydraatarm! Deze kleine cakejes zijn een fijne snack die goed vult en die je ook makkelijk mee kunt nemen als je ergens heen moet.
Ik ben dol op chili. Het is heel makkelijk te maken, snel klaar en je kunt er in elke supermarkt de ingrediënten voor kopen. Deze variant met bataat (zoete aardappel) is een fijne variatie op het chili thema. In plaats van zoete aardappelen kun je ook pompoen gebruiken.
Doe jij ook mee? Morgen begint de eerste ronde van de Veggiechallenge. De meiden van de stichting Viva Las Vega’s dagen je uit om een maand lang, in juni óf juli, vaker vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Je kunt zelf je doelstelling kiezen, één dag geen vlees tot 7 dagen in de week vegetarisch […]