Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.
Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.
Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.
Waar gebruik je het voor?
Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.
Waar kun je het kopen?
Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.
Deze nacho's staan in een handomdraai op tafel en zijn dus heel geschikt voor een fijne doordeweekse maaltijd. Chips bij het avondeten! Wie wil dat nou niet?
Deze heerlijke Duitse rabarber 'kuchen' met aardbeitjes is het ultieme lente-toetje. Hij smaakt nog lekkerder met een flinke dot vegan slagroom of vanillevla.
De combinatie van miso en tahin geeft deze maaltijdsalade een lekker hartige smaak. Ik maakte hem dit keer boerenkool, maar andere bittere bladgroentes zoals rucola, veldsla of andijvie werken ook goed.
Wil je ook wel eens wat anders dan 'gewone' pasta? Deze gebakken gnocchi hebben een heerlijk knapperige buitenkant en lekkere 'chewy' beet. Een lekkere snelle maaltijd die toch een beetje bijzonder is.
Een lekker bordje eten, geïnspireerd door onze buren aan de overkant van Het Kanaal. Hartige pasteitjes van Linda McCartney, ouderwetse mushy peas en gepofte bataat.
Dit vegan broodje gezond is Davids nieuwe lievelingseten. Het zit bomvol groente en avocado, zodat één baguette een complete (avond)maaltijd is. Het is bovendien een goeie rekoefening voor je kaakspieren. ;-) Als je er nog meer groente bij wilt, kun je er extra salade naast serveren.
Vers uit de oven is deze quiche heerlijk, maar afgekoeld vind ik hem eigenlijk nog lekkerder. Heel geschikt om van te voren te maken als je een feestje hebt, of om mee te nemen naar een potluck. Zonder soja, dus fijn voor mensen die allergisch zijn. Het is ook een heel handig recept om restjes groente mee weg te werken.
Ons focacciadeeg leent zich ook heel goed voor het maken van pizza! De smaak en textuur van de bodem zijn een beetje anders dan bij een 'gewone' pizza van bloem, maar hij komt verdraaid dicht in de buurt.