Edelgist is gedroogde inactieve gist. Het heeft een lekker hartige kaas-achtige smaak. Het is een heel voedzaam goedje met een hoog gehalte aan B-vitamines, zowel qua smaak als voedingswaarde dus echt een fijne aanvulling op een plantaardig dieet. Soms is er kunstmatig B-12 aan toegevoegd, maar van nature zit dat er niet in.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt de vlokken of poeder oplossen in sauzen en marinades om deze een fijne hartige en bij hogere doseringen ook kaas-achtige smaak te geven. Je kunt ze ook samen met noten en/of kruiden vermalen in de food-processor om ‘strooikaas’ te maken voor over de pasta, ovenschotel, stamppot en andere gerechten. Deze gist is niet geschikt om gerechten te laten rijzen, het heet niet voor niks inactieve gist.
Waar kun je het kopen?
Edelgist is verkrijgbaar als vlokken of poeder. De gist is te koop in biowinkels en winkels met (natuur)voedingssupplementen, meestal van het merk Natufood.
Deze currysoep is super simpel te maken omdat je eigenlijk alleen maar een uitje hoeft te snipperen en een paar blikken opentrekken. Toch is het een gezonde volwaardige maaltijd. Aan het einde zet je nog even de staafmixer erin, zodat de soep lekker dik en smeuïg wordt.
Heb je een luie dag? Voor deze ovenschotel hoef je niet te koken. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kom en maak cashewroom in de blender. Daarna is het een kwestie van ovenschaal vullen, bakken en eten!
Dit is mijn nieuwe favoriete lunchsalade: super smaakvol, vult goed, eenvoudige ingrediënten, en hij de bereiding is net zo snel als het smeren van een paar boterhammen.
Maisbrood is een beetje kruimelig, bijna zoals een cake, maar dan hartig. Heel lekker om restjes saus mee op te soppen. In dit recept bak je het maisbrood bovenop de chili, zodat het alvast wat tomatensaus opneemt.
Op 29 juni vindt bij Old School in Amsterdam Zuid het Viva Las Vega’s Food Festival plaats. De toegang van het festival is gratis, met uitzondering van de films en de workshops.
Deze taart ziet er heel mooi uit en hij smaakt heerlijk, én hij is eenvoudig en snel te maken. Je kunt alle ingrediënten gewoon bij de supermarkt om de hoek halen. Waar wacht je nog op?
Ik ben dol op de malse beet en zachte smaak van gestoofde aubergines en dit recept is een hele makkelijke manier om ze klaar te maken. Je bakt de ingrediënten even aan en vervolgens heb je er tot etenstijd bijna geen omkijken meer naar.
Deze glutenvrije flensjes zijn gemaakt van rijst en linzen. Niet van rijstmeel en linzenmeel, maar echt van rijst en linzen. Je weekt de ingrediënten een nachtje in water en daarna pureer je ze in je blender tot een glad beslag.