Baksoda is natriumbicarbonaat in poedervorm. Het wordt ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd. Bakpoeder is een mengsel van baksoda en zure ingrediënten zoals citroenzuur of wijnsteenzuur.
Waar gebruik je het voor?
Zowel baksoda als bakpoeder kunnen worden gebruikt om gebak te laten rijzen. Baksoda werkt alleen als er zure ingrediënten aan het deeg of beslag zijn toegevoegd zoals azijn, citroensap, yoghurt, koffie of cacao. Bakpoeder kan ook in niet-zuur beslag worden gebruikt, omdat het zelf al zuur bevat.
Baksoda kan in wat grotere hoeveelheden ook worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Met name in combinatie met azijn of citroensap heeft het een vrij sterke reinigende werking.
Baksoda vervangen door bakpoeder?
Eén theelepel baksoda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.
Andersom bakpoeder door baksoda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baksoda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baksoda meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.
Waar is het te koop?
Bakpoeder is te koop bij vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook baksoda, maar je maakt meer kans bij een toko, biowinkel of apotheek. Bij toko’s is de baksoda vaak heel goedkoop, €1,50 voor een pak van 400 gram.
Tofu feta is één van mijn favoriete manieren om tofu te eten. Dit recept voor gefermenteerde tofu doet daar nog een schepje bovenop. Door de fermentatie krijgt de tofu een fijne subtiele umami smaak. Ook trekken het zout en de smaakmakers uit de pekelvloeistof diep in de tofu. De tofu moet een week of twee […]
Verstopt in deze schattige Amerikaanse pannenkoekjes zitten plakjes appel! De smaak van een appelbol, in een pannenkoekje. Het recept is verrassend makkelijk. Leuk voor de feestdagen, of gewoon zomaar. Ik maak ze meestal met volkorenmeel, en dan is het eigenlijk best een gezond ontbijtje of lichte lunch. Ingrediënten 1 kop (140 g) volkoren tarwemeel (of […]
Deze taco’s zijn zo snel klaar, dat ik ze regelmatig voor de lunch maak! Dit keer gebruikte ik authentieke Mexicaanse tortilla’s van blauwe maïs, maar met gewone gele tacoschelpen of zacht tortilla’s van tarwemeel kan het natuurlijk ook. Albert Heijn verkoopt kleine tortilla’s van het merk La Morena die volledig van maïsmeel gemaakt zijn. Ik […]
Ik had nog nooit zelf vetbollen voor vogels gemaakt, maar nu ik het een keer gedaan heb, ga ik het zeker vaker doen. Het is namelijk heel makkelijk en je kunt lekker creatief worden met de vormpjes. Leuk om zelf in de tuin of op je balkon te hangen, of om weg te geven als […]
Mijn familie is dol op appeltaart. Op verjaardagen en dergelijke wordt er eigenlijk altijd wel eentje gebakken. Appeltaart is super makkelijk vegan te maken met plantaardige margarine, dus ook niet-vegan familieleden bakken wel eens een vegan taartje, zeker als ze weten dat wij op bezoek komen. De verleiding is groot om appeltaartmix uit een doos […]
Het heeft flink wat jaren geduurd voordat ik tofu leerde waarderen, maar inmiddels is het één van mijn favoriete proteïnes. Als je eenmaal weet hoe je het lekker klaarmaakt, is het super veelzijdig, budgetvriendelijk en ook echt heel lekker. Zie bijvoorbeeld mijn post over vijf manieren om tofu snel lekker op smaak te brengen. Momenteel […]
Minstens één keer per week eten wij lekker Hollandse kost. Bijvoorbeeld stamppot of gewoon Aardappels-Groente-Vleesvervanger. Vooral ouderwetse bloemkool met een sausje vinden David en ik allebei nostalgisch lekker. De laatste tijd maak ik regelmatig deze vegan variatie op ouderwetse kerriesaus, die het behalve over de bloemkool ook heel goed doet in ovenschotels en hartige taarten. […]
Er komen de laatste tijd in rap tempo steeds meer nieuwe vleesvervangers op de markt en ik krijg van cliënten veel vragen over hoe (on)gezond die zijn. Omdat er veel verschil is in de samenstelling en voedingswaarde van dit soort producten, is daar niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven. In dit artikel duik […]
Dit recept is een kruising tussen nasi en tofu scramble. Doordat je alles bij elkaar gooit in één grote koekenpan of wok, is het super makkelijk en snel klaar. De tofu in dit recept blijft zacht, een beetje zoals omeletreepjes in traditionele nasi. Doordat je het verkruimelt, neemt het makkelijk de smaakmakers op, dus je […]
Na onze succesvolle budgetweek, waarin David en ik samen gegeten hebben van 25 euro, wilden we proberen hoe het is om dit een hele maand te doen. Een maand eten van 100 euro, dus ongeveer €12,50 per persoon per week, of €1,67 per persoon per dag! In deze post vind je onze boodschappenlijstjes en weekmenu’s […]