
Ik ben lid van de
Vegan Cookalong groep op Facebook. Iedere week kiest één groepslid een recept, wat dan door zo veel mogelijk mensen gemaakt wordt. Erg leuk om nieuwe recepten te proberen die je anders misschien niet gemaakt zou hebben, en ook een handige manier om nieuwe kookboeken te leren kennen!
Dit recept voor scones is bijvoorbeeld een variatie op een recept uit het boek 'Chloe's Vegan Italian Kitchen' van Chloe Coscarelli. Nu ik via de groep een paar recepten uit haar boek geprobeerd heb, denk ik dat ik het ook voor mezelf ga kopen, want er staan echt lekkere dingen in! (Misschien minder handig als je probeert af te kicken van je kookboekenverslaving...)
In het oorspronkelijke recept zaten er chocoladestukjes in deze scones, maar daar had ik niet zo'n zin in. Die heb ik dus weggelaten, en om de scones toch een interessante textuur te geven heb ik een deel van het meel vervangen door havermout. Het is dus een flexibel recept wat je aan je eigen smaak kunt aanpassen. Eventueel zou je het beslag ook in muffinvormpjes kunnen bakken, voor ronde scones.
Traditioneel worden scones met jam en 'clotted cream' gegeten. Die laatste zou je kunnen vervangen door opgeklopte kokosroom. Ik besmeerde mijn muffins met de nieuwe walnoot-margarine van Becel. Dat was ook érg lekker! De scones blijven op kamertemperatuur een paar dagen goed en je kunt ze ook invriezen. Leuk als luxe ontbijtje of als extraatje in je lunchbox.
Ingrediënten
- 1 1/2 kop (210 g) bloem
- 1/2 kop (50 g) havermout
- 1/3 kop (70 g) suiker, plus extra om erover te strooien
- 1 afgestreken eetlepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 4 eetlepels vegan margarine (of olie)
- 1/2 kop (120 ml) plantaardige melk
- 2 eetlepels sinaasappelsap (of extra melk)
- Rasp van 1 middelgrote sinaasappel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 cm met bakpapier. Meng in een kom de bloem, havermout, suiker, bakpoeder, zout en kaneel. Doe de margarine erbij en hak of prak die fijn tot kleine kruimeltjes met twee messen of een vork (dit kan ook met de hakmessen in een keukenmachine).
Voeg de melk, sap en rasp toe, en roer met een lepel tot er een nat deeg ontstaat. Meng zo kort mogelijk, zodat de scones straks lekker los van textuur zijn. Stort het deeg in de springvorm en vorm en een mooie ronde koek van. Snijd het deeg in punten met een scherp mes en strooi er nog wat extra suiker over.
Zet de springvorm midden in de oven een laat de scones 20-25 minuten bakken tot ze goudbruin beginnen te worden. Laat ze een beetje afkoelen en snijd dan de puntjes los. Eet de scones heel, of snijd ze open en doe er beleg naar keuze op. Neem er een lekker kopje thee bij!
15 Reacties
Schrijf een reactie