Gumbo met broccoli en spinazie
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Peulvruchten, Snel klaar, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 25 minuten, totaal 40 minuten |
Voor: | 4-6 personen |
Gumbo is een Creoolse/Cajun stoofpot waar heel veel verschillende varianten van zijn. Volgens Wikipedia zijn de verbindende kenmerken een rijke bouillon, (groene) groente, eventueel vlees of vis en iets om de stoofpot in te dikken en het vocht te binden, zoals een roux (mengsel van olie of boter en bloem).
Deze vegetarische gumbo met broccoli is misschien niet heel autentiek, maar wel heel lekker met een volle pittig kruidige smaak. Ik gebruik hiervoor graag onze zelfgemaakte seitan worstjes, maar kant-en-klare vegaworst is ook lekker. In plaats van broccoli zou je sperzieboontjes kunnen gebruiken, of als je het kunt vinden, okra, de traditionele groente van de gumbo. Het slijmerige sap van de okra werkt ook als een verdikkingsmiddel, dus waarschijnlijk heb je dan wat meer bouillon nodig.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 4 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
- 5 eetlepels bloem
- 1 ui, gesnipperd
- 4 stengels bleekselderij, in schijfjes
- 1 groene paprika, in stukjes
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- 5 koppen water
- 1 stronk broccoli, in stukjes/roosjes
- 1 1/2 kop (1 blikje) gekookte kikkererwten
- 2 à 3 laurierbladen
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel zout
- 1/4 theelepel cayenne peper
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 300 gram spinazie, hele blaadjes
- 300 gram pittige plantaardige worst of seitan
- 1 à 2 eetlepels tabasco of andere hot saus
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
Bereiding
Verhit de olie en bloem in een diepe pan op middelhoog vuur en bak een minuutje of vijf, tot de bloem de kleur van karamel krijgt. Doe de ui, selderij, paprika en knoflook erbij en bak die nog vijf minuten mee.
Voeg het water, broccoli, kikkererwten, laurier, sojasaus, zout, cayenne en peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoofpot 10 à 15 minuten sudderen tot de broccoli gaar is.
Roer de spinazie, worst, hot saus, paprikapoeder, tijm en basilicum in de stoofpot en laat kort doorwarmen tot de spinazie geslonken is (in het begin lijkt het alsof je veel te veel spinazie hebt, maar als het gaat slinken past het makkelijk in de pan). Haal de pan van het vuur, maar laat de stoofpot nog vijf minuutjes staan om op smaak te komen. Serveer met aardappeltjes, rijst, couscous of ander gekookt graan.
2 Reacties
Schrijf een reactie