Frambozentaart met crumble topping
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 50 minuten, totaal 70 minuten |
Voor: | 8-10 personen |
Mijn bessentaart heeft al veel fans, dus het leek me leuk om een nog net iets mooier aangeklede versie daarvan te maken. Dat werd deze creatie, met frambozen en een lekker havermout-kruimellaagje erbovenop. Bijna net zo makkelijk en snel te maken als het origineel, maar net wat meer bijzonder. Misschien leuk als dessert voor het kerstdiner? Je kunt hem het beste een dagje van tevoren maken.
Ik maakte deze taart voor bij een vergadering op mijn werk, maar het bleek dat er nog twee andere collega's óók taart hadden meegenomen, van de bakker. Daar stond mijn baksel toen tussen de professionele mokkagebakjes en chocoladevlaai. Tot mijn grote verassing wilde iedereen toch graag een stukje proeven en was mijn taart als eerste op. Echt een winnend recept dus!
Ingrediënten
Voor de cakelaag
- 220 gram bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- 1 mespunt zout
- 150 ml sinaasappelsap of plantaardige melk
- 100 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld milde olijfolie of koolzaadolie met botersmaak)
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel citroenaroma (optioneel, niet per se nodig als je sap gebruikt in plaats van melk)
Voor de kruimeltopping
- 200 gram diepvriesframbozen
- 70 gram havermout
- 50 gram suiker
- 50 gram bloem
- 1/2 theelepel kaneel
- 3 eetlepels olie (bijv. koolzaad-, zonnebloem- of olijfolie)
- 1 eetlepel water
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm van 22 à 24 cm met bakpapier. Vet de randen eventueel een beetje in met wat olie.
Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder en zout. Meng in een grote kom het sinaasappelsap/melk, olie, suiker, vanillesuiker en citroenaroma. Doe nu het droge mengsel bij het natte mengsel en roer kort tot het een glad beslag is. Giet het beslag in de springvorm en laat het uitlopen over de bodem.
Maak nu de topping. Verdeel de bevroren frambozen over het beslag in de bakvorm. Laat de randen een beetje vrij. Meng in een kom de havermout, suiker, bloem, kaneel, olie en water tot een kruimelig deeg. Strooi de kruimels over de frambozenlaag en druk ze voorzichtig een beetje aan.
Zet de taart in de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten goudbruin. Test eventueel het midden met een prikker. Als die er schoon uitkomt is de taart gaar. Direct uit de oven is de taart vrij hard en knapperig, als je hem een nachtje laat staan wordt hij zacht en smeuïg.
62 Reacties
Schrijf een reactie