Brabantse worstenbroodjes
22 May 2015 onder
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 40 minuten, koken 20 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | 12 kleine worstebroodjes |
Zo lang als ik me kan herinneren eet mijn Brabantse familie bij feestelijke gelegenheden enorme hoeveelheden worstenbroodjes. Gek genoeg wordt deze specialiteit niet met worst gemaakt, maar met gekruid gehakt. Ik ben al zo lang vegetariër dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatse zo'n 'wostebroike' gegeten heb (misschien toen ik een kind was?), dus ik vond het wel eens tijd om een vegan-variant te maken.
Voor dit recept maak je eerst het deeg, dat laat je even rusten en ondertussen maak je het gehaktmengsel. Ik gebruik hiervoor droge sojabrokjes die ik even kook met wat sojasaus, maar je kunt ook gewoon twee bakjes kant-en-klaar vegagehakt gebruiken. Sojabrokjes zijn een stuk goedkoper en ik vind ze ook handiger, omdat je ze in droge vorm heel lang goed blijven. Vervolgens vul je de broodjes met het gehaktmengengsel, laat ze nog even rijzen en bakt ze dan in de oven. Het is even een werkje, maar als je eenmaal bezig bent is het eigenlijk zo gebeurd, en een anderhald uur later heb je heerlijke worstenbroodjes!
Ingrediënten
Voor het brooddeeg
- 250 g bloem + extra om te bestuiven
- 150 g water of ongezoete plantaardige melk
- 40 g olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
Voor de vulling
- 100 gram kleine sojabrokjes + 2 eetlepels sojasaus, of twee bakjes vegetarisch gehakt
- 5 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 1 mespunt gember
- 1/2 eetlepel mosterd (optioneel)
- 1 à 2 eetlepels water (optioneel)
25 Reacties
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Annemarie!
Fijn dat het lekker was Marianne. Ik heb niks bijzonders gedaan met de broodjes, ze werden vanzelf mooi bruin, maar bestrijken met een beetje sojamelk is zeker een leuk extraatje.
Schrijf een reactie