Aardappel-uienfritters

8 May 2017 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 2 personen
Aardappel-kikkererwtenfritters

Deze fritters zijn momenteel één van mijn favoriete lunchrecepten. Het zijn perfecte kleine comfort food pakketjes met een zetmeel (aardappel), eiwitbron (kikkererwtenmeel) en groente (wortel en ui). Je hebt even een arm-workout met de rasp of je moet je foodprocessor tevoorschijn halen, maar verder is het super snel en makkelijk.

Als je dit een leuk recept vindt, probeer dan ook eens mijn Spaanse tortilla, kikkererwtentofu en Indiase pudla's.

Ingrediënten

  • 1 kop (130 g) kikkererwtenmeel
  • 4 eetlepels tarwebloem (of rijstmeel voor een glutenvrije versie)
  • 1 theelepel zout
  • 3/4 kop (180 ml) water
  • 2 kleine uien (200 g), in dunne halve ringen
  • 2 aardappelen (400 g), grof geraspt
  • 2 wortels (200 g), grof geraspt

Bereiding

Meng in een grote kom het kikkererwtenmeel met de tarwebloem, zout en water. Roer goed totdat alle klontjes eruit zijn. Meng de uienringen en geraspte aardappel en wortel erdoor. Aanvankelijk lijkt het mengsel misschien wat droog, maar de groentes laten nog veel vocht los als je het beslag even laat staan.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep de helft van het beslag in de pan. Je kunt één grote koek maken, of 3-4 kleintjes zoals op de foto. Gebruik eventueel een bakring om mooie rondjes te krijgen. Dek de pan af met een deksel. Laat de fritters ongeveer vijf minuten bakken tot de onderkant mooi bruin is en de bovenkant grotendeels is gestold. Draai ze dan om en laat de andere kant ook nog een paar minuten bakken. Eet ze warm, bijvoorbeeld met ketchup of chilisaus.

18 Reacties

Magdalena op 9-5-2017 - 12:23
Ben heel blij met je recepten, vooral die voor gebak. Met een zoon die allergisch is voor o.a. ei en noten moet ik altijd zelf bakken, wat ik graag doe. Nu zie ik hoeveel meer mogelijkheden er zijn.
Martine op 10-5-2017 - 14:15
Leuk om te horen Magdalena! Veel plezier met recepten uitproberen. :-)
Riny op 9-5-2017 - 19:00
Kan je een pot kikkererwten malen en dan gebruiken? Mvg
Martine op 10-5-2017 - 14:14
Hoi Riny, dat werkt niet. De kikkererwten in een pot zijn al gekookt, en zullen dus niet meer goed opstijven als je er fritters van probeert te maken. Vergelijk het met gekookte macaroni fijnmalen om er pannenkoeken van te bakken in plaats van meel te gebruiken. Dat gaat niet. Je hebt dus echt rauw kikkererwtenmeel nodig.
Magdalena op 10-5-2017 - 20:18
Vandaag de flitters gemaakt. Had in het verleden al regelmatig rösti met aardappel en ui en beetje meel gemaakt. Moet aan het kikkererwtenmeel wennen. Ruikt een beetje gronderig om niet te zeggen muf. In Turkse supermarkt gekocht; is houdbaar tot november 2017. Kan ik beter ander kikkererwtenmeel gaan zoeken?
Martine op 11-5-2017 - 10:16
Hoi Magdalena, kikkererwtenmeel zou niet muf moeten zijn, dus misschien is er inderdaad iets mis met die van jou. Het smaakt wel sterk naar rauwe erwten als je het onbewerkt proeft, maar dat verdwijnt als het goed gaar is.
Mo op 30-5-2017 - 12:41
Hoi, ik wil dit graag vanavond maken maar vraag mij af hoeveel ml er wordt bedoelt met 3/4 kop water?
Martine op 31-5-2017 - 11:30
Hoi Mo, ik gebruik Amerikaanse cupmaatjes/koppen en 3/4 kop is 180 ml. Ik heb het er nu bijgezet. Dankjewel voor de oplettendheid.
Natanja Vreugdenhil op 28-6-2017 - 12:22
Dag Martine, wat een heerlijke recepten heb jij toch! Dank je daarvoor. Hoeveel fritters zou je maken voor 3 personen? Ik ben van plan er verder alleen groente bij te serveren. Of raad je me aan er nog bijv. witte bonen of aardappels bij te serveren?
Martine op 28-6-2017 - 12:38
Dankjewel Natanja! Voor 3 personen zou ik het recept x 1,5 doen. Ik zou er een lekker frisse salade bij geven. Extra bonen of aardappels is niet nodig.
Natanja op 28-6-2017 - 19:58
Dank je wel voor de tip!
Jochem op 22-7-2017 - 16:05
Lekker! En dit biedt natuurlijk eindeloze mogelijkheden voor variatie in de groenten. De 2e keer dat ik dit maakte, heb ik courgette en knoflook gebruikt in plaats van peen en uien. Met wat oregano, basilicum en tijm. Ook erg lekker :-)
Monique op 31-8-2017 - 12:30
Ha, wis mijn vorige berichtje maar, Martine! Het stond er natuurlijk wél gewoon, maar dan bij het goede recept (dat van de cashew mac&cheese). Lekker slim van me :-)!
Hanne op 8-10-2017 - 19:31
Heerlijk!! Ik had er nog wat peterselie bij gedaan. Dank je wel voor het recept.
Yvon op 27-12-2017 - 13:35
Had ze gemaakt voor kerst voor op de gourmet, maar viel tegen. Ik kreeg ze niet krokant en ze bleven plakken aan de gourmet. Nu ben ik ze 2 dagen later aan het proberen voor lunch in de keramische pan, ze blijven niet plakken. maar alsnog heeft het meer de structuur van een pannenkoek dan van bijv een rostischijfje. Klopt dat? Op de foto bio dit recept oogt het namelijk krokant. Ik zou het eerder aardappel-ui-pannenkoeken noemen, maar ze zijn wel lekker. Bedankt!
Martine op 27-12-2017 - 15:13
Hoi Yvon, dit recept wordt inderdaad niet super krokant. Je kunt de buitenkant wel knapperiger maken door wat meer olie te gebruiken tijdens het bakken.
Rietje op 24-4-2020 - 12:32
Deze afgelopen week gemaakt. Een heerlijk recept. Ik ga dit zeker vaker maken en variëren met verschillende groenten. Mijn gehandicapte zoon noemde het een hutspotpannekoek.
Martine op 24-4-2020 - 12:52
Super leuk Rietje! :D

Schrijf een reactie