Limoen-framboos cheesecake
Kenmerken: | Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Zomergerecht, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | 10-12 personen |
Deze taart is een aangepaste versie van een recept uit het boekje Vegan Pie In The Sky van Isa Moskowitz en Terry Romero. Ik heb hem al verschillende keren gemaakt, onder andere voor Davids verjaardag, het kerstdiner en voor de bruiloft van een vriendin. Hij valt altijd heel goed in de smaak, ook bij niet-vegans.
De taart is lekker smeuïg en romig, maar ligt niet zo zwaar op de maag als een traditionele cheesecake met roomkaas en ei. Door het limoensap en het laagje frambozengelei heeft hij een heerlijk frisse fruitige smaak. De beschrijving lijkt misschien lang en ingewikkeld, maar eigenlijk is dit een heel simpel recept. Begin bij het begin en dan volgt de rest bijna vanzelf.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de koekbodem
- 1 pakje vegan kokos biscuit, bijvoorbeeld Verkade Nizza
- 2 eetlepels suiker
- 4 eetlepels margarine
- 4-6 eetelepels water
Voor de vulling
- 1/2 kop (70 g) ongeroosterde cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water
- 1/2 kop limoensap (mag uit een flesje)
- 2 kleine bananen, in stukjes
- 1 pakje (350-400 g) zijdetofu
- 2/3 kop suiker
- 2 eetlepels kokosolie of andere neutraal smakende olie
- 4 theelepels maizena
- 2 theelepels vanille-extract
- 1/4 theelepel zout
Voor de frambozenglazuur
- 250 g (diepvries) frambozen
- 4-5 eetlepels water
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel agar poeder
- 1/2 theelepel maizena
Bereiding
Maak de koekbodem
Maak de koekjes tot fijne kruimels in je keukenmachine of met de hand in een zak of doek met een deegroller. Verhit in een pannetje al omscheppend de koekkruimels met de suiker en margarine tot alles goed gemengd is. Neem de pan van het vuur, voeg het water toe en roer tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm van 24 cm doorsnee, bedek de bodem met bakpapier en vet eventueel de zijkant in. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem en strijk het mooi glad met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de oven en bak 10 minuten. Maak ondertussen de vulling van de taart.
Maak de vulling
Pureer alle ingrediënten voor de vulling (cashewnoten t/m zout) met je foodprocessor, blender of staafmixer tot een mooie gladde massa. Haal de springvorm met de voorgebakken koekjesbodem uit de oven en giet de gepureerde vulling er overheen. Roer de vulling in de vorm even door zodat eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen en strijk hem dan mooi glad. Zet de vorm terug in de oven en bak 45 à 50 minuten tot de vulling is gestold en aan de randjes goudbruin is geworden. Haal de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen terwijl je de glazuur maakt.
Maak de frambozenglazuur
Meng alle ingrediënten voor de glazuur in een pannetje en breng het aan de kook. Laat een minuut of 5 zachtjes doorkoken, zodat de agar goed kan oplossen. Plet ondertussen de frambozen met je lepel, zodat ze uit elkaar vallen. Als er tijdens het koken veel water verdampt kun je eventueel een eetlepel extra water toevoegen.
Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet hem over de taart in de bakvorm. Strijk hem eventueel een beetje glad en laat hem dan een paar uur afkoelen en opstijven. Zet de afgekoelde taart in de koelkast tot je hem gaat serveren. Haal een mes of spatel langs de buitenkant van de taart om hem los te maken uit de vorm. Open de springvorm, en snijd de taart in punten.
66 Reacties
Dankjewel voor het compliment Gerry :-)
Deze taart kun je denk ik vrij makkelijk zonder geraffineerde suiker maken. De bodem maak je dan van suikervrije koekjes. De extra suiker kun je makkelijk weglaten of vervangen door agavestroop (samen met het water toevoegen) en inderdaad kokosvet of een vloeibare olie in plaats van margarine. Je zou ook een bodem van fijngemalen noten en dadels etc. kunnen maken.
De vulling wordt ietsje lastiger, want als je die 2/3 kop suiker door agavestroop vervangt zit er natuurlijk meer vocht in. Daarom kun je dus misschien beter oersuiker of iets dergelijks nemen, of anders wat extra maizena toevoegen om het vocht in de stroop te binden. Stevia werkt hier denk ik ook wel.
De frambozenlaag kan weer wel met agavestroop, of met stevia, of gewoon zonder extra zoetmiddel.
Schrijf een reactie