Zomersalade met gekruide tempehblokjes
Kenmerken: | Favorieten, Koolhydraatarm, Snel klaar, Supermarktvriendelijk, Zomergerecht |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten |
Voor: | 2-3 personen |
Voordat David en ik veganistisch gingen eten, maakten we op warme zomerdagen het liefst een salade met veel tomaten, sla, pasta en fetakaas. In plaats van feta gebruiken we tegenwoordig gekruide blokjes tempeh en onze salade is eigenlijk nog lekkerder geworden!
Je kunt dit recept heel makkelijk koolhydraatarm maken als je de pasta weglaat en wat extra sla en gekruide tempeh en/of tofu-feta erbij doet.
Voor de dressing gebruiken we Fair Trade Balsamico Splash. Dit is een licht zoete saus op basis van balsamico azijn en fruitsap die je onder andere kunt kopen bij Albert Heijn en de Wereldwinkel. Dit is Davids favoriete sladressing! Als je geen balsamico splash hebt, kun je ook gewoon balsamicoazijn gebruiken, gemengd met een theelepeltje appelstroop of ander zoetmiddel.
Ingredienten
Voor de gekruide tempeh
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde salie (optioneel)
- 1/2 theelepel gemalen venkelzaad (optioneel)
- 1 mespunt chilipoeder
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 200 gram tempeh, in kleine blokjes
Voor de salade
- 130 gram pasta, bijvoorbeeld farfalle of penne
- 200 gram sla/spinazie, in reepjes
- 4 rijpe trostomaten, in stukjes
- 100 gram tofu feta (optioneel, voor de liefhebbers. Zie boven voor link naar het recept)
- 1 avocado, in stukjes (optioneel, maar wel heel lekker)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 1/2 eetlepel balsamico splash (of balsamicoazijn met een beetje appelstroop/zoetmiddel)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel gistvlokken (optioneel)
- 1/4 theelepel versgemalen peper
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes of sesamzaad
Bereiding
De gekruide tempeh
Meng alle ingredienten voor de marinade in een grote koekenpan. Doe de tempeh erbij en schep om tot alle blokjes bedekt zijn met marinade. Verhit de pan op middelhoog vuur en bak de tempeh goudbruin. Laat de blokjes afkoelen.
De salade
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar (al dente). Giet af in een vergiet en spoel met koud water tot de pasta afgekoeld is. Laat de pasta verder uitlekken in het vergiet.
Doe de sla, tomaat, avocado, tofu feta, pasta en tempehblokjes in een grote kom. Maak een dressing van de olijfolie, balsamico splash, citroensap, gistvlokken en peper. Verdeel de dressing over de salade en schep een paar keer om zodat alles goed gemengd is. Strooi de geroosterde pijnboompitjes erover en serveer.
3 Reacties
Schrijf een reactie