Suikervrije appel-peer frangipane taart
Kenmerken: | Suikervrij, Wintergerecht |
---|---|
Voor: | 6 à 8 personen |
Van mijn schoonmoeder kreeg ik pas een mooie glazen taartvorm die zij zelf niet gebruikte. Die moest ik natuurlijk meteen uitproberen. Ik wilde al een hele poos een suikervrije versie van de Pear Frangipane Tart van Isa Chandra Moskowitz maken, en dit was daar wel een mooie gelegenheid voor.
Frangipane is een beslag van amandelmeel , een soort vloeibare amandelspijs. Je kunt het combineren met allerlei soorten vruchten om gevuld gebak te maken met een heerlijk luxe smaak. Traditioneel frangipane beslag wordt gemaakt met eieren, maar die heeft Moskowitz heel succesvol vervangen door plantaardige melk met een beetje maizena.
Het originele recept bevat 4 peren. Ik had niet goed vooruit gedacht bij het boodschappen doen, en zodoende hadden we maar één peer en één appel in huis… Dat bleek gelukkig toch genoeg, al is mijn taart waarschijnlijk wel wat platter dan die van Moskowitz. Je kunt er dus voor kiezen om wat meer fruit te gebruiken dan in mijn recept staat, en eventueel de appel te vervangen door een peer.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de taartbodem
- 2 1/2 kop (300 g) gebuild tarwemeel of bloem
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 kop (100 g) plantaardige margarine of gestolde geurloze kokosolie
- 1/2 kop (120 ml) water
- 1/2 theelepel vloeibaar stevia zoetmiddel (zoetkracht kan verschillen, dus proef zelf)
Voor de vulling
- 6 eetlepels (85 g) plantaardige margarine of gestolde geurloze kokosolie
- 1 theelepel vloeibaar stevia zoetmiddel (zoetkracht verschilt, dus proef zelf)
- 1 kop amandelmeel of fijngemalen blanke amandelen
- 2/3 kop plantaardige melk
- 2 eetlepels maizena
- 1 theelepel vanille extract
- 1/4 theelepel amandel extract
- 1/4 theelepel kaneel
- 1 mespunt zout
- 1 appel zonder schil en klokhuis, in schijfjes
- 1 peer zonder schil en klokhuis, in schijfjes
Bereiding
Maak de taartbodem
Doe de margarine met het meel en zout in een kom en prak met een vork tot het mengel een grof kruimelige textuur heeft. Meng het zoetmiddel met het water en roer het zoete water door het meelmengsel in de kom. Kneed het deeg kort tot het een samenhangende bal is.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 25 cm in met een beetje margarine en druk het deeg in de vorm tot een dunne, min of meer gladde bodem (als je dat makkelijker vindt kun je het deeg eerst uitrollen met een deegroller en dan in de vorm leggen). Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Zet de taartbodem in de oven en bak 15 minuten tot hij stevig begint te worden (vul eventueel met bakbonen om te zorgen dat het deeg niet vervormd).
Maak de vulling
Maak ondertussen de vulling. Doe alle ingrediënten, behalve het fruit, in een foodprocessor of blender en meng tot een egaal beslag (als je geen foodprocessor hebt kun je de ingrediënten ook fijnprakken en mengen met een vork). Giet het beslag in de voorgebakken taartbodem en leg het fruit er in een mooi patroon bovenop (het zal er een beetje in zakken, maar wel zichtbaar blijven). Zet de gevulde taartvorm terug in de oven en bak op 180 graden nog ongeveer 40 minuten tot de taart licht goudbruin begint te worden (de bovenkant zal niet veel karamelliseren omdat er geen suiker in zit).
9 Reacties
Schrijf een reactie