Plantaardige boter
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Zonder soja, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Voor: | Maakt 1 kop (215 gram) plantaardige boter |
Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan de margarine uit de winkel? Probeer het eens met dit recept!
Het is een licht aangepaste versie van een recept dat ontwikkeld is door Mattie van Veganbaking.net. Het recept bootst de natuurlijke samenstelling van boter (melkdelen, verzadigde en onverzadigde vetten) zo goed mogelijk na met plantaardige ingrediënten. De overige ingrediënten helpen de boter om te binden en beter smeerbaar te maken.
Ik raad je aan om bij de Hema even een setje Amerikaanse lepelmaten te halen zodat je de hoeveelheden precies kunt afmeten. Het lijkt misschien een vrij ingewikkeld recept, maar eigenlijk is het nauwelijks moeilijker dan zelf (plantaardige) mayonaise maken. Alle ingrediënten zijn te koop bij de wat grotere biowinkel. Het recept kan makkelijk verdubbeld of verdrievoudigd worden.
Je kunt deze 'boter' gebruiken om cakes en koekjes te bakken, maar hij is ook heel lekker op een toastje of op brood. We twijfelen hier in huis nog een beetje of het echt naar boter smaakt of toch meer op roomkaas lijkt, maar het is in ieder geval een heel lekker zacht en smeuig smeerseltje.
Ingrediënten
- 4 eetlepels + 2 theelepels ongezoete sojamelk (hennep- of amandelmelk kan eventueel ook)
- 1 theelepel appelciderazijn (rijstazijn of witte wijnazijn kan ook)
- 1/4 theelepel zout (voeg eventueel een nog 1/8 theelepel toe voor extra zoute boter)
- 10 eetlepels + 1 theelepel geurloze/geraffineerde kokosolie (extra vergine/ongeraffineerd kan ook, voor boter met een lichte kokossmaak)
- 1 eetlepel neutraal smakende vloeibare olie (nog beter: koolzaadolie met botersmaak)
- 2 theelepels sojalecithine poeder
- 1/2 theelepel johannesbroodpitmeel of Tartex Vegabin (nog beter is 1/4 theelepel xanthaangom als je dat hebt)
Bereiding
Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.
Smelt de kokosolie in de magnetron of in een pannetje en doe de juiste afgemeten hoeveelheid samen met de eetlepel neutraal smakende olie in een hoge mengbeker of foodprocessor. Let op dat de olie het niet te warm is, want je moet het zo dicht mogelijk bij kamertemperatuur verwerken zodat het snel zal stollen en de boter geen tijd heeft om te schiften.
Doe het melkmengsel, de sojalecithine en johannesbroodpitmeel bij het oliemengsel in de mengbeker. Gebruik een staafmixer of de foodprocessor en mix het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Schraap tussendoor eventueel een keer met een rubberen spatel langs de zijkanten van de mengkom zodat alles gelijkmatig gemixt raakt.
Schep/giet de dikke massa in een vorm (siliconen vormen zijn bijzonder geschikt, omdat je de boter er later makkelijk uit kan halen). Zet de vorm nu minstens een uur in de vriezer om op te stijven. Laat de boter voor gebruik op kamertemperatuur of in de koelkast eventueel wat zachter worden, zodat het goed smeerbaar is (zie de variaties hieronder voor extra goed smeerbare boter).
Bewaar de boter in een luchtdichte verpakking in de vriezer of koelkast. In de vriezer blijft de hij een jaar goed en in de koelkast ongeveer een maand.
Variaties
- Voor een beter smeerbare boter: gebruik 1 extra eetlepel vloeibare olie en laat daarvoor 1 eetlepel kokosolie weg.
- Maak lekkere kruidenboter: voeg aan het einde van het recept een wat (verse) fijngehakte kruiden en/of een teentje uitgeperste knoflook toe. Je kunt de kruiden zowel voor als na het invriezen door de boter mengen.
37 Reacties
Schrijf een reactie