Plantaardige boter

4 May 2012 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Maakt 1 kop (215 gram) plantaardige boter
boter, plantaardig, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm, glutenvrij

Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan de margarine uit de winkel? Probeer het eens met dit recept!

Het is een licht aangepaste versie van een recept dat ontwikkeld is door Mattie van Veganbaking.net. Het recept bootst de natuurlijke samenstelling van boter (melkdelen, verzadigde en onverzadigde vetten) zo goed mogelijk na met plantaardige ingrediënten. De overige ingrediënten helpen de boter om te binden en beter smeerbaar te maken.

Ik raad je aan om bij de Hema even een setje Amerikaanse lepelmaten te halen zodat je de hoeveelheden precies kunt afmeten. Het lijkt misschien een vrij ingewikkeld recept, maar eigenlijk is het nauwelijks moeilijker dan zelf (plantaardige) mayonaise maken. Alle ingrediënten zijn te koop bij de wat grotere biowinkel. Het recept kan makkelijk verdubbeld of verdrievoudigd worden.

Je kunt deze 'boter' gebruiken om cakes en koekjes te bakken, maar hij is ook heel lekker op een toastje of op brood. We twijfelen hier in huis nog een beetje of het echt naar boter smaakt of toch meer op roomkaas lijkt, maar het is in ieder geval een heel lekker zacht en smeuig smeerseltje.

Ingrediënten

Bereiding

Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.

Smelt de kokosolie in de magnetron of in een pannetje en doe de juiste afgemeten hoeveelheid samen met de eetlepel neutraal smakende olie in een hoge mengbeker of foodprocessor. Let op dat de olie het niet te warm is, want je moet het zo dicht mogelijk bij kamertemperatuur verwerken zodat het snel zal stollen en de boter geen tijd heeft om te schiften.

Doe het melkmengsel, de sojalecithine en johannesbroodpitmeel bij het oliemengsel in de mengbeker. Gebruik een staafmixer of de foodprocessor en mix het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Schraap tussendoor eventueel een keer met een rubberen spatel langs de zijkanten van de mengkom zodat alles gelijkmatig gemixt raakt.

Schep/giet de dikke massa in een vorm (siliconen vormen zijn bijzonder geschikt, omdat je de boter er later makkelijk uit kan halen). Zet de vorm nu minstens een uur in de vriezer om op te stijven. Laat de boter voor gebruik op kamertemperatuur of in de koelkast eventueel wat zachter worden, zodat het goed smeerbaar is (zie de variaties hieronder voor extra goed smeerbare boter).

Bewaar de boter in een luchtdichte verpakking in de vriezer of koelkast. In de vriezer blijft de hij een jaar goed en in de koelkast ongeveer een maand.

Variaties

  • Voor een beter smeerbare boter: gebruik 1 extra eetlepel vloeibare olie en laat daarvoor 1 eetlepel kokosolie weg.
  • Maak lekkere kruidenboter: voeg aan het einde van het recept een wat (verse) fijngehakte kruiden en/of een teentje uitgeperste knoflook toe. Je kunt de kruiden zowel voor als na het invriezen door de boter mengen.

37 Reacties

annemarieke op 22-3-2013 - 11:23
zou je dit ook als boter in recepten (bv voor cake) kunnen gebruiken?
Martine op 22-3-2013 - 11:28
Ja, dat kan zeker. In cake heb ik het zelf nog nooit gebruikt, want ik maak eigenlijk altijd cakes met olie, maar ik heb wel een keer deeg voor een taartbodem met deze boter gemaakt, en dat was heel lekker.
Frans op 3-10-2013 - 12:08
kan je ook met olijfolie boter maken?
Martine op 3-10-2013 - 13:51
Hoi Frans, van olijfolie kun je helaas geen boter maken, want het is vloeibaar bij kamertemperatuur en zelfs in de koelkast. Kokosolie is onder 22 graden een vaste massa en zorgt er dus voor dat het botermengsel stolt als je het in de koeling zet en ook op kamertemperatuur vast blijft zolang het niet te warm is in huis. Voor de ene eetlepel vloeibare olie in dit recept, die ervoor zorgt dat de boter goed smeerbaar is, kun je wel olijfolie gebruiken.
willeke op 15-10-2013 - 11:56
Hij smaakt goed! met rijstmelk gemaakt en toch met de sojalecithine.. we zullen het zien..
Martine op 15-10-2013 - 14:10
Is het goed stevig/smeerbaar geworden? Fijn dat de smaak in ieder geval lekker is. Hopelijk heb je geen last van de sojalecithine.
willeke op 22-10-2013 - 12:05
Wel stevig, maar niet echt smeerbaar.. het is iets te vloeibaar. Wat is trouwens de functie van de azijn? ik vind dat namelijk een beetje overheersen...Willek
Martine op 22-10-2013 - 13:58
Hmm, vreemd. Bij mij is de boter ook niet makkelijk smeerbaar, maar dan omdat hij te hard is. Bij jou is er blijkbaar iets misgegaan met het stollen. Heb je wel kokosolie gebruikt? De azijn helpt met het emulsifieren van de 'boter', maar je kunt de hoeveelheid best halveren als je de smaak te sterk vindt.
Willeke op 23-10-2013 - 17:16
Ik heb de reden denk ik gevonden, deze heeft niet eerst in de vriezer gestaan. die ik uit de vriezer heb gehaald lijken namelijk een stuk beter (en minder vloeibaar). kan er in ieder geval prima mee bakken :)
Jet op 23-12-2014 - 20:38
Hoi Martine, voor de zoveelste keer maak ik deze heerlijke boter en nu met xanthaangom dat tegenwoordig gewoon te koop is bij de Vitaminstore. Als ze het niet in de winkel hebben kunnen ze het wel bestellen. Momenteel 2 ons voor 8,70 euro. Misschien handig voor andere botermakers om te weten.. ;-)
Martine op 23-12-2014 - 21:21
Oh dat is inderdaad goed om te weten. Dankjewel voor de tip!
ria wassink op 2-1-2015 - 19:52
Kan het zonder sojalectine daar kunnen mijn gezinsleden niet tegen
Martine op 2-1-2015 - 20:04
Hoi Ria, ik denk dat het wel zonder de lecithine kan, maar dan gaat het mengen misschien wat lastiger. Kunnen je gezinsleden wel tegen zonnebloemlecithine? Dat is o.a. te koop bij De Tuinen.
ria wassink op 4-1-2015 - 14:14
Dank je voor de reactie ze mogen wel zonnebloemlecithine die ga ik proberen.
Angelika op 14-7-2015 - 21:52
Eindelijk kwam het ervan … de boter gemaakt en ik ben laaiend enthousiast. Even schrik toen bleek dat ik sojalecithinegranulaat had gekocht, maar de korreltjes verdwenen gelukkig tijdens het pureren. Bij De Tuinen hier waren ze niet bekend met zonnebloemlecithine.
Martine op 15-7-2015 - 8:59
Fijn dat het goed gelukt is Angelika! Ik heb deze boter al weer een poosje niet gemaakt, maar ik ga het ook nog eens doen.
Michelle op 17-12-2015 - 19:03
Zonnebloemlecithine kun je kopen bij www.voedselpuurenzuiver.nl.
Martine op 17-12-2015 - 22:56
Ah dankjewel voor de tip Michelle!
sigrid op 18-1-2016 - 10:31
Misschien goed te weten dat kokosolie eigenlijk heel ongezond is. Het is vooral belangrijk daarvan op de hoogte te zijn, omdat het gebruik van kokosolie momenteel onterecht wordt aangeprezen. Jammergenoeg een "vette" hype. Kokosolie/vet is schadelijker dan we denken ( geldt ook voor palmvet) De stelling dat elk plantaardig vet goede vetten zouden bevatten, gaat dus niet op. Lees hieronder betrouwbare bronnen van het voedingscentrum en universiteitsziekenhuis Leuven www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx www.uzleuven.be/voeding-tijdens-zwangerschap/smeer-en-bereidingsvet http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/19393-voeding-en-hart-en-vaatziekten-cholesterol.html
Martine op 18-1-2016 - 20:52
Hoi Sigrid, dankjewel voor de informatie. Ik ben het met je eens dat kokosolie niet bijzonder gezond is, ondanks dat veel mensen denken van wel. Het is een verzadigd vet, vergelijkbaar met verzadigde vetten uit dierlijke producten. Ik gebruik het zelf dus met mate, net zoals ik dat met suiker en andere minder gezonde voedingsgroepen doe.
Brenda op 1-8-2016 - 15:30
Waarom zou je zelf plantaardige boter willen maken? Is die van Alpro niet goed? Ik denk dat het niet goedkoper is om zelf te maken, of wel? Bedankt!
Martine op 1-8-2016 - 15:47
Hoi Brenda, dit recept is vooral bedoeld voor mensen die het leuk vinden om dingen zelf te maken, en voor mensen met allergieën, die niet zomaar alles uit de winkel kunnen eten. Deze zelfgemaakte boter vind ik persoonlijk lekkerder dan die van Alpro, en hij heeft ook een hoger vetpercentage, waardoor hij meer geschikt is om gebak mee te maken. Maar er is niet iets fundamenteel 'mis' met Alpro, dus als je die graag gebruikt is er voor jou niet per se een reden om dit recept te maken.
Yvette op 28-8-2016 - 18:33
Ik ben het niet eens dat kokosolie zo ongezond is. Het blijft vloeibaar in het lichaam en blijft daardoor niet achter in aderen. Niet vergelijkbaar met dierlijke verzadigde vetten. Ik ben het wel eens dat niet alle plantaardige vetten goed zouden zijn, in tegendeel... Aangezien ik geen soja mag eten en de meeste plantaardige oliën absoluut niet tegen verhitting kunnen (oxidatie, vrije radicalen) en bijvoorbeeld zonnebloemolie (wat haast overal in zit) met 70% ontstekingsbevorderend linolzuur ook geen gezonde keuze is, ben ik heel blij met dit recept! Ik eet ook geen dierlijke producten en er is geen boter op de markt die ik kan eten. Nu heb ik boter haast nooit nodig, maar heel fijn dat er nu een optie voor me is. Ik ga wel de koolzaadolie vervangen door extra vierge olijfolie, ondanks de smaak. Olijfolie heeft een positieve verhouding aan vetzuren en kan verhit worden tot 160 graden. Koolzaadolie is meestal genetisch gemanipuleerd en bevat transvetten. Ik kijk er naar uit om het te gaan proberen, ook als kruidenboter. Dat heb ik al lang niet meer gehad! Bedankt voor dit recept Martine!
Yvette op 28-8-2016 - 18:41
Ik moet er nog wel even aan toevoegen, dat kokosolie zeker niet onbeperkt gegeten mag worden. Geldt voor alle kokosproducten en producten met verzadigd vet. Maximaal 20% van de inname van vetten mag verzadigd zijn, dat geldt ook voor kokosolie. Ik gebruik alleen kokosolie als ik er niet omheen kan dat iets hoger dan 160 graden verhit moet worden of als de smaak van olijfolie iets minder lekker laat smaken, heb dat bijv. bij mijn koekjes. Ik ben benieuwd wat het in dit recept doet, maar ik denk dat het wel mee zal vallen. Nogmaals bedankt!
Lana op 20-11-2016 - 13:42
Bedankt voor dit recept, Martine! Zonet succesvol mijn eigen margarine gemaakt :) Trouwens, de xanthaangom is bij ons gewoon in de Natuurwinkel te koop.
Martine op 20-11-2016 - 13:59
Fijn Lana! Je boft met die natuurwinkel.
Lana op 17-1-2017 - 22:28
Hi Martine, misschien een gekke vraag maar heb je ook ervaring met zelf halvarine maken? Deze boter is heerlijk, maar meer voor uitzonderlijke gelegenheden om op een croissantje te smeren of een goede kruidenboter van te maken. Voor dagelijks gebruik vind ik hem te vet, ook qua smaak (ben Alpro gewend, die ik vanwege de palmolie liever niet meer gebruik, en heb ook van kinds af aan al eigenlijk altijd halvarine op brood gehad). Zou ik dat op kunnen lossen door een deel van de olie door water te vervangen, denk je, of wordt het dan te slap?
Martine op 18-1-2017 - 9:40
Hoi Lana, ik weet niet zeker of het zou lukken met meer vocht, maar je kunt het zeker eens proberen. Ik zou dan meer sojamelk gebruiken in plaats van de olie, omdat dat betere bindende eigenschappen heeft dan water. Een andere optie is misschien om er een beetje tofu door te doen om het mengsel in te dikken. Dit recept voor 'boter' op basis van maïsmeel is misschien ook interessant voor je als je een krachtige blender hebt: http://veganfeastkitchen.blogspot.nl/2007/07/random-happenings-and-meals-on-denman.html
Lana op 18-1-2017 - 11:39
Hi Martine, dankjewel voor de tips en links! Ik ga er vanavond meteen naar kijken en ermee aan de slag.
Rose op 23-2-2017 - 10:58
Ha Martine! Ik ben echt zo'n fan van jouw website, een aantal van jouw recepten behoren inmiddels tot mijn vaste repertoire :) Dankjewel daarvoor! Ik vroeg me af welke plantaardige boter jij het liefste gebruikt voor het bakken van koekjes? Vaak staat er in een recept "vegan butter" maar met welke ik het ook probeer, mijn koekjes blijven zacht. Iets waar ik geen last van heb als ik roomboter gebruik maar als het even kan vermijd ik dat liever :) Heb jij de gouden tip? Alvast heel erg bedankt voor je hulp!
Martine op 23-2-2017 - 11:15
Hoi Rose, dankjewel voor het compliment! Goede plantaardige boter om mee te bakken is inderdaad een lastige. Veel plantaardige margarines bevatten te weinig vet om er echt goed mee te bakken. De 'boter' uit het recept hierboven is wel geschikt hiervoor, maar misschien zie je het niet zitten om het zelf te maken. Zoek naar een margarine met liefst 80% vet. Die kun je o.a. bij biowinkels wel vinden. De nieuwe plantaardige margarine van Becel heeft 70% vet en daar lukt het misschien ook wel mee. Als je het niet belangrijk vindt dat je boter 100% vegan is, zijn Wajang of AH Plantenmargarine ook goede opties. Deze bevatten een heel klein beetje vitamine D3 uit schapenwolvet, maar verder zijn ze helemaal plantaardig.
Rose op 23-2-2017 - 12:53
Wauw dankjewel voor je snelle en uitgebreide reactie! Hier kan ik echt wat mee :D Ik ga vanmiddag eens op onderzoek uit bij de bio winkel, tijd om koekjes te bakken :) Bedankt en ga zo door met je leuke website!
Rose op 23-2-2017 - 16:56
Ohh ik heb de lekkerste koekjes ooit gemaakt! Kan bijna niet geloven dat ze vegan zijn zo heerlijk :) Die 80% vet tip was echt de gouden tip, ik heb mijn plantaardige boter (40% vet) gemixt met kokosolie tot een mengsel met 80% vet en daarmee zijn de koekjes heel erg lekker knapperig geworden. Ze smaken alsof er roomboter in zit, ik ben zo blij! Dankjewel Martine, je hebt mijn hele dag goed gemaakt :D
Martine op 23-2-2017 - 17:02
Ha, fijn dat het gelukt is! Goeie tip ook om kokosolie door de 40% boter te mengen, die ga ik onthouden.
Mae Ling op 17-8-2017 - 4:04
Hoi! Het artikel over plantaardige boter moet wellicht aangepast worden wat betreft Wajang. Op de nieuwe verpakking staat namelijk dat ze een Vegan keurmerk hebben.
Martine op 18-8-2017 - 17:00
Je hebt gelijk Mae Ling. Ik ga het aanpassen.
naam op 11-10-2022 - 14:47
ik vind het niet lekker

Schrijf een reactie