Schrijfsels

Op deze pagina staan artikelen met extra informatie over plantaardige eten, tips en teksten met overdenkingen.

Lijst van schrijfsels

16 Reacties

Nely Babin op 14-1-2016 - 23:07
Hallo kwam hier bij toeval terecht, leuke site! Het valt me echter op dat jullie nogal wat gluten eten, lijkt me niet zo gezond?
Martine op 15-1-2016 - 9:01
Hoi Nely, fijn dat je onze site leuk vindt! We vermijden gluten inderdaad niet, want we hebben geen coeliaki of tarwe-allergie. Er is geen enkel bewijs dat gluten ongezond zijn voor mensen die niet aan deze aandoeningen lijden. Integendeel, glutenhoudende producten zoals seitan en volkoren brood zijn hele gezonde voedingsmiddelen zijn met veel eiwitten, vezels en belangrijke vitamines en mineralen.
Lutz op 12-4-2016 - 19:52
Ook toevallig op jullie site beland... Lekkere receptjes. Ik mis eigenlijk de voedingswaarden per gerecht...
Martine op 13-4-2016 - 8:07
Hoi Lutz, fijn dat je onze site leuk vindt! Ik kan me voorstellen dat je graag de voedingswaardes zou willen weten. Misschien dat ik die ooit nog wel eens uit ga rekenen, maar dat is best een grote klus...
Karin van Oosterhout-Steenbergen op 11-5-2016 - 9:43
Ik heb een maand geleden de citrustaart gemaakt voor een feest. Het was heerlijk,dat vonden de gasten ook. Alleen kon ik geen bessen vinden en had rood fruit erop gedaan, waaronder aardbeien. Die waren blijkbaar te zwaar en zakten in het deeg, waardoor het binnenste van de taart nog zacht was na de voorgeschreven baktijd. Ik heb toen de harde randen eraf gehaald en het zachte gedeelte opnieuw in een vorm gedaan en gebakken, waardoor er een soort kruimeltaart ontstond. Heel lekker dus.Maar ik wil de taart toch nog een keer maken met bessen. Ik heb een vraag. Ik wil een veganistische bruidstaart maken voor mijn dochter die volgende week gaat trouwen, maar kan eigenlijk geen recepten vinden. Heb jij misschien een recept? Hartelijke groeten, Karin
Martine op 11-5-2016 - 11:22

Hoi Karin, Leuk dat je dit recept gemaakt hebt! Als de taart vanbinnen te zacht blijft kan dat ook komen doordat je oven een te lage temperatuur geeft. Dit is een veelvoorkomend probleem. Je kunt dit controleren met een losse oventhermometer, bijvoorbeeld te koop bij Blokker. Ik heb deze taart ook wel eens met een mengsel van aardbeien en ander rood fruit gemaakt en dat ging toen prima.

Wat de bruidstaart betreft zijn mijn mokkataart: https://vegetus.nl/hemelse-chocolade-vanilletaart-met-mokkacreme/ en chocoladetaart: https://vegetus.nl/verjaardagstaart/ qua uiterlijk denk ik het meest geschikt. Als je liever een witte taart wilt staan er op deze Engelse blog een aantal opties voor vegan bruidstaarten: http://bakingittilimakeit.blogspot.nl/2013/04/a-vegan-cake-tasting.html

Karin van Oosterhout-Steenbergen op 11-5-2016 - 20:54
Dag Martine, Ik weet al wat ik ga doen. Ik neem de citrustaart als basis. Ga er een aantal bakken met verschillende doorsnee zonder er fruit op te doen, die ik dan op elkaar kan stapelen. Ik maak de gehele taart gelaagd met een crème ertussen. Hoe ik die ga maken moet ik nog even uitzoeken. Verwerk er in ieder geval verse biologische aardbeien in. De taart werk ik aan de buitenkant dan af met fondant. Ik ga zeker een oventhermometer kopen. Bedankt voor de tip. Hartelijke groeten, Karin
Martine op 12-5-2016 - 10:39
Goed idee Karin! De crème kun je maken van poedersuiker en stevige vegan margarine (te koop bij biowinkels), met een smaakje erdoor zoals vanille. Voor de verhoudingen kun je de crème van mijn mokkataart aanhouden, maar dan zonder de koffie.
Sonja op 11-6-2016 - 14:08
Ook ik kom bij toeval op deze site terecht, ik eet daar ik 'bijna nooit' vleesvervangers gebruik, heel vaak peulvruchten. Heb ik weer wat recepten er bij. Ik vermijd ook geen gluten, zou niet weten waarom die ongezond zijn daar ik geen glutenallergie heb.
Martine op 11-6-2016 - 15:47
Hoi Sonja, fijn dat je blij bent met onze recepten! En groot gelijk hoor, lekker gluten blijven eten :)
Marion op 16-7-2017 - 16:41
Hoi Martine,wat een leuke site!De makkelijke chocoladetaart is een groot succes. Ik maak hem ieder jaar voor de Open Dag van Stichting Melief, een opvang voor 1300 dieren. De oprichters van deze stichting zijn veganisten en van de bezoekers het grootste gedeelte ook. Ik maak een aantal van deze chocoladetaarten en dit jaar ook de peren en chocolade-frambozentaart. . Groetjes Marion.
Martine op 17-7-2017 - 8:54
Hoi Marion, super tof dat je voor Melief bakt. Fijn om te horen dat mijn recept zo goed bevalt.
Suzanne op 28-7-2019 - 17:30
Ik heb al 2x geprobeerd om de gefermenteerde bulgur kaas te maken maar elke keer komt er naar een paar dagen schimmel op te staan. Wat doe ik fout. Ik houd exact het recept aan wat jullie aangeven. Groetjes Suzanne
Martine op 29-7-2019 - 10:46
Hoi Suzanne, dat is vervelend! Ik kan natuurlijk niet in jouw keuken meekijken, dus het is moeilijk te zeggen wat er fout gaat. Zijn je keukenspullen goed schoon, roer je het mengsel dagelijks goed door etc.? Het zou kunnen dat het hete weer van de laatste tijd je parten speelt. Schimmels en bacteriën groeien sneller in deze tijd van het jaar.
Jolanda op 9-1-2020 - 22:39
Hoi Martine, Ik ben me wat in veganrecepten aan het verdiepen maar kan ze niet zo goed op je site vinden. Waar staan jouw recepten🙈 Vriendelijke groeten, Jolanda
Martine op 10-1-2020 - 8:57
Hoi Jolanda, de recepten staan op de voorpagina als je naar beneden scrolt. Als je op je mobiel kijkt is er rechts ook een uitschuifmenu waar je uit verschillende soorten recepten kunt kiezen.

Schrijf een reactie