Je hoeft geen perfecte veganist te zijn

Ofwel: Don’t let perfection be the enemy of good!

Veel mensen zien plantaardig eten als een voortschrijdend proces, waar je steeds verder mee gaat. Eerst stop je met vlees eten; dan stop je met het gebruik van dierlijke melk, eieren en kaas en andere dierlijke producten; daarna koop je ook geen leren schoenen en tassen meer en tot slot houd je op met het dragen van wollen truien en zet je ook je kat en hond op een veganistisch dieet.

Niet iedereen kan of wil zulke rigoureuze keuzes maken. Pas zei iemand nog tegen me: Ik zou nooit veganistisch kunnen eten, want moet er niet aan denken om kaas en roomboter op te geven. Persoonlijk zie ik het niet zo zwart-wit. Alle beetjes helpen. Als je bijvoorbeeld regelmatig een vegaburger eet, terwijl je op die dagen vroeger vlees at en je koopt iedere week sojamelk om pannenkoeken mee te bakken, dan ben je op de goede weg. Als er 10 mensen zijn zoals jij scheelt dat per jaar toch flink wat kilo’s vlees en liters melk.

Ik hoop dat de hele mensheid over een paar jaar alleen nog maar plantaardige producten gebruikt, maar dat is voorlopig niet realistisch. Mensen veranderen hun gedrag in kleine stapjes en iedereen kan daar op zijn eigen tempo aan meedoen. Dat je nog af en toe, of zelfs regelmatig biefstuk, ei, kaas of roomboter eet, is geen reden om niet ook regelmatig sojamelk, tofu, peulvruchten en plantaardige olie te gebruiken.

Toen ik de eerste versie van dit stukje schreef hing ik nog ergens in het midden tussen vegetariër en veganist. Inmiddels leven David en ik volledig (voor zover mogelijk) vegan. We hebben er bijna twee jaar over gedaan om zover te komen. Ik heb heel lang volgehouden dat ik geen veganist wilde worden, maar op een dag was ik het gewoon. Plantaardig leven is een ontdekkingsreis en ik nodig je van harte uit om met ons mee te gaan!

18 Reacties

Monica op 1-8-2012 - 14:36

Wat een goed stukje. Daar kan ik me helemaal in vinden, want zo zie ik het zelf ook. Niet zwart-wit, maar alle beetjes helpen. Groetjes van Monica

Angelika op 6-12-2012 - 18:10

Op zoek naar Edelgist kwam ik op jullie site terecht, ik ben blij dat ik het gevonden heb! Midden in een proces van verandering naar een meer plantaardige voedingswijze. Ga een link op mijn blog zetten! Groet, Angelika

Martine op 6-12-2012 - 18:26

Tof! Jouw blog ziet er ook heel leuk uit. Mooie foto's. Veel succes en plezier met het plantaardig eten :-)

Echt eten, puur koken op 11-4-2013 - 10:05

Hoewel al langer bezig met gezond eten en koken, ben ik onlangs meer plantaardig gaan eten. Ik at al weinig vlees maar eet nu ook beduidend minder zuivel en eieren en zo. Dat is weer even zoeken! Ik ben blij dat ik je site heb gevonden want wat weel informatie en wat een heerlijke makkelijke recepten allemaal!

Martine op 11-4-2013 - 10:26

Leuk om te horen, dankjewel voor je reactie! Jouw blog is ook leuk. Ik zag dat je ook plantaardige recepten post, dus ik heb je toegevoegd aan mijn Bloglovin feed. Veel plezier met je plantaardige ontdekkingsreis!

Olga op 23-8-2013 - 14:01

Wat een heerlijke recepten staan er op jullie site! Ik ben sinds 20 jaar vegetarier maar heb in mijn vrienden en familiekring helaas alleen maar vleeseters/flexitariers. Ik heb sinds kort besloten om thuis veganistisch te gaan eten als ik zelf kook. En ik moet zeggen dat ik hier veel heerlijke gerechten zie staan. Groetjes Olga

Martine op 23-8-2013 - 14:10

Hoi Olga, Dankjewel voor het compliment :-) Veel plezier met het ondekken van de vegan keuken. Goed voor dieren en het milieu, maar vooral ook heel erg leuk om mee bezig te zijn vind ik!

Vlinder op 28-8-2013 - 16:19

Leuk stukje, herkenbaar ! 2 maanden geleden besloot ik vlees, vis(at ik zelden) en zoetstoffen uit mijn menu te schappen. In het veganisme had ik me toen totaal nog niet verdiept. Een maand geleden las ik "bij toeval" op internet een artikel over eieren en melk en sindsdien heb ik dit uit mijn menu geschapt. Het is voor mij echt een uitdaging om vertrouwde dingen uit mijn menu te schappen (heb 3x in mijn leven anorexia gehad), maar tegelijkertijd voelt het heel goed om bewust te leven voor dier, milieu en je eigen gezondheid! Al word ik af en toe nog wel 'gek' van het lezen van al die etiketten :)

Martine op 28-8-2013 - 16:27

Wow Vlinder, tof om te horen! Etiketten lezen wordt vanzelf minder als je eenmaal weet welke producten die je vaak gebruikt vegan zijn en welke niet. Minder bewerkte producten kopen helpt ook, van bonen, rijst en paprika's hoef je geen ingrediënten te lezen :-)

Vlinder op 28-8-2013 - 17:54

Martine, bedankt voor je reactie. Vandaag wilde vegan poffertjes (poffertjesmix met sojamelk en no-egg) maken, maar helaas zijn deze mislukt :( en na 3 pogingen ben ik maar wat anders gaan klaarmaken. Ik kon alleen geen goed alternatief bedenken voor de roomboter (in combinatie met poedersuiker). Weet jij toevallig een smaakvolle vervanging?

Martine op 28-8-2013 - 18:31

Ik heb zelf nog niet geprobeerd om vegan poffertjes te maken, maar er staat wel een recept op De Plantaardige Keuken. Zij gebruikt plantaardige margarine in plaats van roomboter, maar dat is misschien wel even wennen als je nog goed weet hoe ze met roomboter smaken. Je zou misschien ook koolzaadolie met botersmaak kunnen proberen of de roomboter gewoon weglaten. http://blog.deplantaardigekeuken.nl/2012/10/vega-poffertjes.html

Vlinder op 28-8-2013 - 19:30

Oke, bedankt voor de tip!

mignonnie op 7-10-2013 - 10:28

Ik denk dat ik veganist ben die mag, waar anderen moeten, van ouders die veganist zijn, die hen vinden als hoort als zij veganist worden zoals zij, waar ik geen ouders heb zoals hoort volgens hen die veganist zijn zoals moet, omdat ik besef wie ik ben door mogen, niet door moeten, zoals anderen vinden van mij, die vinden dat ik veganist ben als ik zeg dat ik geen schoenen draag van leer omdat het mag, waar zij denken dat het moet omdat ik alternatief ben volgens hen, zonder beseffen dat ik mag omdat zijn wie ik ben in mijn vaandel staat, niet veganist die moet.

Jeanette op 14-7-2015 - 22:39

Deze thread is allang dood misschien, maar dan toch mij duit. Het is inderdaad een proces, want het vereist bewuste keuzes. Keuzes die niet mainstream zijn. Ik prijs mij gelukkig dat mijn kinderen nooit lastige eters zijn geweest, in de zin van allergieen en zo. Qua gedrag kun je (is mijn stellige overtuiging) heel veel sturen. HEEL VEEL sturen. Maar nooit dwingen. Misschien is dat manipulatie, maar ja, wat is opvoeden dan (maar dat is een heel andere discussie). Toen mijn kinderen dus op zichzelf gingen wonen, heb ik ze dus helemaal vrij gelaten. Dat wil zeggen, ik gruw nog steeds van kip met pesto, maar, denkend aan "Pig" van Roald Dahl, geinteresseerd geluisterd en mij eigen "ei" blijven leggen. Na enige tijd, kwam de oudste met de mededeling dat ze zich gewoon niet prettig voelde bij het eten van vlees, terwijl het misschien heus wel smakelijk was. Bij een weekend thuis, vraag ik "heb je ergens zin in" en dan willen ze graag even bijtanken en "iets gezonds". Dus veel groenten, veel fruit en vooral iets lekkers (vegan dus). Mijn tweede is ook op kamers. Ook helemaal los gegaan met vlees. Mannen eten vlees. Dit weekend kwam hij thuis. Mam, ik heb besloten dat ik vegetarisch wil eten. Dat kaas duurder is dan de koe, dat klopt toch niet? Ik wil daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. Ik wil niet vegan. Nu. Nou, dan denk ik, dat is toch heel mooi meegenomen? Plus dat ik echt geloof dat het niet alleen ethisch heel veel deugdelijker is, maar ook veel gezonder.

Carolien op 21-10-2015 - 15:06

Ik begrijp alle gedachtes hier hoor alleen ik vraag me af, wat is het alternatief?? Ik ben zelf flexitarier maar weet niet of ik verder wil gaan. Eieren en zuivel eraf zou kunnen maar dan moet ik b12 pillen gaan slikken, dat klinkt pas onnatuurlijk! En wat dacht je van plastic laarzen, plastic kleding en jassen en al die nylon zooi ipv natuurlijk leer en wol? Onze vooouders de jagerverzamelaara kenden geen aardolie en waren dus afhankelijk van dierlijke producten, ja met mate, maar het is wel veel natuurlijker dan al die aardolie. Want dieren kunnen oneindig blijven voortplanten, maar aardolie is straks op. Natuurlijk moeten we goed voor ons milieu zijn en zeker voor dieren, maar moet je daarvoor per se vegan leven? Als je docus van bijv ray mears kijkt over de jagerverzamelaara blijkt dat zij nooit hadden kunnen overleven zonder dierlijke producten, je kan nl niet genoeg koolhydraten vetten en eiwitten vinden in de natuur. Ik zeg niet dat we het nu goed doen zeker niet, maar laten we zoeken naar goede manieren om dieren te laten leven en te gebruiken, dan hebben wij en zij een goed leven. En zullen we de aarde beter gebruiken doordat we minder bronnen hoeven aan te boren die nooit meer aanvullen...

Martine op 21-10-2015 - 15:33

Hoi Carolien, dankjewel voor je comment. Het probleem waar we met onze huidige samenleving tegenaan lopen is dat er zo veel mensen zijn, dat we onmogelijk nog als jagers- verzamelaars op een natuurlijke manier te kunnen leven. Daarvoor zijn er simpelweg te veel mensen en te weinig aardoppervlak. Om één kilo vlees te maken zijn 5 tot 10 kilo plantaardig voedsel nodig die ook direct door mensen gegeten kunnen worden. Vlees en andere dierlijke producten dragen enorm bij watertekorten, het opraken van fossiele brandstoffen en het opwarmen van de aarde door broeikasgassen. Deze dingen zijn bijna alleen nog tegen te houden als we met zo'n allen minder dierlijke producten en meer planten gaan eten (en überhaupt minder gebruik maken van fossiele brandstoffen).

Als veganist ben je niet verplicht om synthetische materialen te gebruiken, er is ook goede kwaliteitskleding en schoenen van plantaardige materialen zoals katoen, bamboe, hennep en kurk. De productie van leer is overigens ook een bijzonder vervuilende industrie.

Wat B12 betreft, dieren in de voedingsindustrie krijgen ook B12 supplementen toegediend omdat hun leven al niet meer 'natuurlijk' genoeg is om hen zelf voldoende B12 binnen te laten krijgen. Ik vind het helemaal niet erg om een pilletje te nemen met B12 die door dezelfde bacteriën is gemaakt als die in de darmen van gezonde dieren leven. Zeker als er dan geen dieren hoeven te lijden voor mijn voedsel.

Ik ben zelf overtuigd dat de mensheid veel te groot is geworden om nog op een 'natuurlijke' manier in haar onderhoud te kunnen voorzien. We moeten roeien met de riemen die we hebben, en het is een zegen dat we met behulp van technologie manieren hebben ontdekt waarop we zonder dierlijke producten kunnen leven, want tenzij er een grote catastrofe komt waarbij een groot deel van de mensheid sterft, gaat nooit meer lukken om iedereen te voeden op de manier waarop jagers verzamelaars dat vroeger deden. Overigens waren mensen in de oertijd helemaal niet zo gezond, ze werden gemiddeld maar 30 jaar oud, dus dat is niet een tijd waar ik naar terug zou willen gaan, zelfs als dat mogelijk was.

Iedereen moet voor zichzelf kiezen hoe en wat hij wil eten (zoals ik ook in dit artikeltje zeg), maar mijn hoop voor de toekomst is er echt op gevestigd dat mensen zo veel mogelijk een plantaardige leefwijze aannemen.

Frits op 31-1-2016 - 12:19

Ik vind het erg herkenbaar wat je zegt. Het heeft voor mij ook vrij lang geduurd voor ik de hele overstap had gemaakt van alleseter naar vegetariër. In het begin was ik heel sceptisch of dat wel voor mij zou werken. Maar ik deed het om gezondheidsredenen. Ik ben me er veel gezonder door gaan voelen en sinds ik zuivel ook helemaal geschrapt heb ben ik praktisch veganist. Nu al een jaar of drie. Zo gezond als ik me nu voel heb ik me in jaren niet gevoeld. Ik denk dat veel alleseters teveel gehecht of vastgeroest zijn in hun patronen om zomaar te veranderen. Toch denk ik dat veel mensen er qua gezondheid ook beduidend op vooruit zouden gaan als ze op een plantaardig dieet zouden overstappen. Maar er hangt zo'n air overheen alsof het het eind van de wereld is als je dat zou doen. Dus dan kijk ik ze maar stralend aan en vraag of ik er dan zo slecht uitzie... :-)

Carolien op 17-2-2016 - 19:25

Hoi Martine Late reactie maar toch nog bedankt voor je reply op mijn bericht. Ik begrijp idd dat we moeten roeien met de riemen die we hebben en dat er aan de dierenbehandeling ook weinig natuurlijks meer is. Het is ook gewoon een heel complex probleem dat ben kk met je eens. Ik ga er nog eens over nademken maar wou je in ieder geval bedanken voor je antwoord. En zeker ook voor al je recepten van de site want hoewel ik dan nog niet helemaal vegan ben inspireer je me wel enorm waardoor ik veel minder met vlees ben gaan koken en das al een goed begin toch. Dus ga vooral door met je site! Groetjes Carolien

Schrijf een reactie