Je hoeft geen perfecte veganist te zijn

Ofwel: Don’t let perfection be the enemy of good!

Veel mensen zien plantaardig eten als een voortschrijdend proces, waar je steeds verder mee gaat. Eerst stop je met vlees eten; dan stop je met het gebruik van dierlijke melk, eieren en kaas en andere dierlijke producten; daarna koop je ook geen leren schoenen en tassen meer en tot slot houd je op met het dragen van wollen truien en zet je ook je kat en hond op een veganistisch dieet.

Niet iedereen kan of wil zulke rigoureuze keuzes maken. Pas zei iemand nog tegen me: Ik zou nooit veganistisch kunnen eten, want moet er niet aan denken om kaas en roomboter op te geven. Persoonlijk zie ik het niet zo zwart-wit. Alle beetjes helpen. Als je bijvoorbeeld regelmatig een vegaburger eet, terwijl je op die dagen vroeger vlees at en je koopt iedere week sojamelk om pannenkoeken mee te bakken, dan ben je op de goede weg. Als er 10 mensen zijn zoals jij scheelt dat per jaar toch flink wat kilo’s vlees en liters melk.

Ik hoop dat de hele mensheid over een paar jaar alleen nog maar plantaardige producten gebruikt, maar dat is voorlopig niet realistisch. Mensen veranderen hun gedrag in kleine stapjes en iedereen kan daar op zijn eigen tempo aan meedoen. Dat je nog af en toe, of zelfs regelmatig biefstuk, ei, kaas of roomboter eet, is geen reden om niet ook regelmatig sojamelk, tofu, peulvruchten en plantaardige olie te gebruiken.

Toen ik de eerste versie van dit stukje schreef hing ik nog ergens in het midden tussen vegetariër en veganist. Inmiddels leven David en ik volledig (voor zover mogelijk) vegan. We hebben er bijna twee jaar over gedaan om zover te komen. Ik heb heel lang volgehouden dat ik geen veganist wilde worden, maar op een dag was ik het gewoon. Plantaardig leven is een ontdekkingsreis en ik nodig je van harte uit om met ons mee te gaan!