Feeststol

3 April 2012 onder Cake en gebak, Ontbijt
Kenmerken: , ,
Voor: Maakt een grote stol van 20 plakken
paasstol, kerststol, veganistisch, plantaardig, zonder ei, zonder melk

Paas- en kerststollen uit de winkel bevatten bijna altijd eieren en melk. En de enkele keer dat er dan een keer eentje bijzit die wel plantaardig is, dan blijkt het een droge hap. Je zou bijna denken dat je zonder dierlijke producten geen lekkere stol kunt maken. Gelukkig is dat niet waar!

Neem een willekeurig recept voor stol, vervang de melk door plantaardige melk, de boter door margarine en neem een paar lepels soja yoghurt in plaats van ei (het ei in zo'n brood zit er namelijk vooral doorheen om het deeg wat rijker te laten smaken, en dat kan ook met sojayoghurt!). Het lijkt misschien veel werk om zelf een stol te maken, maar als je het een keer probeert valt het eigenlijk best mee.

Ingrediënten

Rozijnen

  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr krenten
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 60 gr bigareaux kersen (optioneel)
  • 3 eetlepels rum/water

Amandelspijs

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g suiker
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 3 eetlepels water

Deeg

  • 7 g instant gist (zo'n zakje van de supermarkt)
  • 2 dl plantaardige melk
  • 60 g margarine
  • 125 g basterdsuiker
  • 430 g bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 eetlepels naturel sojayoghurt (of gepureerde zijden tofu)

Bereiding

Meng rozijnen, krenten, geraspte schil en eventueel de kersen in een kom en roer de rum of het water erdoor. Dek af en laat 2 uur staan tot het vocht door de vruchten is opgenomen.

Maak de amandelspijs door alle ingrediënten te mengen tot een dikke pasta. Zet weg op een koele plaats.

Smelt de margarine en meng de melk, suiker en yoghurt erdoor. Zorg dat het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is en meng de droge gist erdoor.

Doe de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng het melkmengsel erdoor en kneed in 10 minuten tot een zacht en elastisch deeg. Dit gaat prima met een handmixer met deeghaken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het erg plakkerig is. Vorm het deeg tot een bal, vet het een beetje in met wat olie en laat het afgedekt 1 uur à anderhalf uur op een warme plaats rijzen.

Sla het deeg door en duw het plat, strooi het fruit erop. Vouw het deeg over het fruit en kneed het licht en gelijkmatig door. Vorm het deeg tot een ovaal van ongeveer 20 x 30 cm. Leg het tot rol gevormde stuk amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw het deeg over de spijs.

Laat nog 1 uur afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 170°C). Bak de stol 30-35 minuten tot het brood goudbruin is.

70 Reacties

Hannah op 20-4-2014 - 20:00
Deze week heb ik dit brood gemaakt en het smaakte echt fantastisch. Ik ga het vast en zeker nog eens maken. Hartelijk dank voor het recept.
Martine op 21-4-2014 - 7:02
Dankjewel voor het compliment Hannah! Leuk dat je dit brood gemaakt hebt.
w. op 26-10-2014 - 14:52
Kan ik de sojayoghurt/zijde tofu ook geheel weglaten? Of is er nog iets anders wat ik ipv ei er door kan verwerken?
Martine op 26-10-2014 - 19:50
Je kunt de yoghurt vervangen door extra plantaardige melk. Succes!
W op 29-10-2014 - 22:23
Het is echt een MEGA brood geworden... Ik neem het mee om uit te delen, en te vieren dat ik 1 jaar plantaardig ben! :) Ik laat nog weten hoe het gesmaakt heeft!
w. op 29-10-2014 - 23:08
Hij is gekrompen :( en hij was ook nog niet gaar toen ik hem na 35 minuten uit de oven haalde.. Met wat moeite omgedraait en daarna nog 15 minuten in de oven gehad.. nu weer terug in de oven gezet en uit.. dan krijgt ie nog wat warmte. Dus ik was iets te snel met reageren. Ik neem hem morgen mee en dan zie ik wel of het gelukt is.
Martine op 30-10-2014 - 7:22
Ik hoop dat het alsnog lekker is! Ik heb dit brood al heel vaak gemaakt en hij is altijd in 35 minuten gaar. Het is wel echt een groot brood inderdaad, dus als je oven aan de kleine kant is of ongelijkmatig verwarmt kan dat misschien problemen geven.
w. op 30-10-2014 - 22:37
Het zal inderdaad aan mijn oven liggen, ik bak alles in een combi magnetron met tempratuur problemen (de tempratuur klopt niet altijd even goed). Maar hij was HEERLIJK en iedereen heeft er echt van gesmult! Dus bedankt voor het recept en hij komt zeker nog een keer vaker op het menu!
Martine op 31-10-2014 - 6:38
Oh gelukkig! Ik ben echt blij dat het toch nog lekker geworden is.
Clarissa op 21-12-2014 - 20:20
Hoi Martine, ik wil deze stol morgen graag maken maar ik kan geen vegan margarine vinden. Kan ik de margarine ook vervangen door kokosolie?
Martine op 21-12-2014 - 22:04
Hoi Clarissa, dat kan wel denk ik. Heb je geuroze kokosolie? Anders krijgt de stol een licht kokossmaakje. De margarine van Alpro is vegan en te koop bij de meeste supermarkten. Kun je die ook niet vinden?
Clarissa op 23-12-2014 - 0:03
Ja die heb ik wel in huis! In zo'n blauw kuipje, die smeer ik altijd op brood. Die kan ik dus ook gebruiken?
Martine op 23-12-2014 - 7:43
Ja, in dit recept wel. Als je koekjes wilt bakken of iets anders waarbij je harde margarine nodig hebt, kun je beter even naar de biowinkel gaan voor vegan margarine met een hoger vetpercentage.
Clarissa op 23-12-2014 - 17:59
Oke, top! Dank je wel :-)
Dennis op 24-12-2014 - 12:17
Hoi Martine, ik ga deze stol nu voor de tweede keer maken. Maar ik heb voor deze keer een potje van Dr. Oetker met citroenrasp gehaald. Ik vond het raspen van de citroen niet echt een geslaagd werkje vorige keer. Ik vroeg me af of de verhoudingen hetzelfde moeten blijven, en of er verschil is tussen Citroenrasp en citroenschil ? Kan ik de citroenrasp bij de rozijnen doen ? Alvast bedankt!!
Linda op 24-12-2014 - 15:02
Recept verdubbeld en er 4 stollen van gemaakt. Iets minder suiker, 100 gr ipv 125 gr en ipv rum gewoon het water met een 1/2 tl amandelextract. Net met m'n kids een stukje geproeft... WOW!! Super lekker! Bedankt weer voor dit geweldige recept!
Martine op 24-12-2014 - 16:31

Dennis, je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid kant-en-klare citroenrasp gebruiken en die bij de rozijnen doen

Linda, wow, vier stollen! Goed zeg :-)

Jose, wat leuk dat je dochtertje het zo lekker vindt!

Jose op 24-12-2014 - 16:26
Heerlijk! Zojuist voor de derde keer dit recept gemaakt. Mijn dochter (4) heeft me meegeholpen. Ze vind het zo lekker dat ze er zelfs midden in de zomer naar vraagt :-)
Saskia op 28-12-2014 - 8:57
Heerlijk, dit brood is smeuïger dan het brood uit de winkel dat de niet-veganisten in de kring willen eten! Wat een fijn recept. Volgende keer verdeel ik het deeg in drieën zodat de broden in de oven meer ruimte hebben om te rijzen.
Martine op 28-12-2014 - 9:52
Dankjewel voor het compliment Saskia! Ik vond stol uit de winkel vroeger veel minder lekker dan deze zelfgemaakte versie. De alleseters weten niet wat ze missen ;-)
Dennis op 30-3-2015 - 14:39
Hoi Martine, ik ga deze stol weer maken voor Pasen, maar ik had vorige keer gevraagd wat het verschil is tussen de 'citroen schil' en 'citroen rasp' die je in je recept hebt staan. Ik heb zo'n potje citroenrasp van Dr. Oetker, maar moet ik daar 2 eetlepels van toevoegen aan de rozijnen? Leek mij een beetje veel. Of is het echt de bedoeling dat je stukjes 'schil' van een (bio)citroen raspt en toevoegd. Alvast bedankt!
Martine op 30-3-2015 - 15:02
Hmm, twee eetlepels lijkt me ook best veel nu. Het is al weer een tijdje geleden dat ik deze gemaakt heb. Heb ik per ongeluk eetlepels geschreven in plaats van theelepels? Ik ga het maar aanpassen naar één eetlepel denk ik... Dat spul van Dr. Oetker is prima.
femke op 3-4-2015 - 17:26
Ik heb vandaag de stol gemaakt maar wat ik niet goed heb gedaan geen idee maar na ruim een uur rijzen is er niks gebeurd. Het brood uiteindelijk wel gebakken maar word niet goed gaar en is hard. Is dit bij iemand anders ook gebeurt. Heb het recept helemaal gevolgd. Ga het van de week gewoon nog eens proberen.
Martine op 3-4-2015 - 18:51
Jammer dat het niet gelukt is Femke! Het klinkt alsof je gist misschien niet goed meer was. Je zou het nog eens met een nieuw zakje gist kunnen proberen. Het is ook belangrijk om op te letten dat de ingrediënten niet te koud (of te heet) zijn, en het deeg op een lekker warm plekje te zetten voor het rijzen.
Claudia op 26-11-2015 - 21:00
Heb dit recept al een paar keer gemaakt, iedere keer superpositieve reacties gekregen van de 'proefkonijnen'! Vraagje: voor een afternoon tea wil ik kleine broodjes maken (formaat muffin of iets groter). Hoelang raad je aan die te bakken? Ca. 20 min?
Martine op 27-11-2015 - 8:25
Leuk idee om er kleine broodjes van te maken! Ik denk dat 20 minuten bakken inderdaad wel ongeveer goed is. Houd ze vanaf 15 minuten even in de gaten zodat je zeker weet dat ze niet aanbranden. Fijn dat dit recept je zo goed bevalt.
Eva op 8-3-2016 - 16:52
Hi Martine, ik was begonnen met je ronde kaasje voor mijn vegan schoondochter... nu ben ik al spekkoek, vega-zoennen, maanzaadbrood, notenkoekjes, tulband, feesstol en nog meer verder: alles is gelukt!!!! Bedankt voor jullie recepten.
Martine op 8-3-2016 - 17:14
Wat tof! Je schoondochter boft maar met jou.
Bo-Ann op 14-8-2016 - 15:11
Hoi Martine, Je schrijft 7gr gedroogde gist. Ik neem aan dat je de instant gist bedoelt?
Martine op 14-8-2016 - 22:19
Ja klopt, instant gist is goed.
Bo-Ann op 19-8-2016 - 15:28
Je hebt mijn bericht op FB waarschijnlijk al gezien, maar even voor de websitebezoekers: ik heb het spijs weggelaten en er een oogstbrood (in de vorm van een man) en een mooi vlechtbrood van gemaakt. Als je ze niet te groot maakt -zo'n 25 cm- kun je dat doen met 1 portie deeg zoals hierboven beschreven. Als je het deeg voor het bakken bestrijkt met wat sojamelk glimt het mooi. @Martine: ik zou in het recept wel duidelijk zeggen dat er instant gist gebruikt moet worden, want als iemand gedroogde gist gebruikt (waarmee je een giststarter moet maken) dan mislukt hij misschien.
Bo-Ann op 19-8-2016 - 15:31
O voor ik het vergeet: ik heb als margarine Alpro Keuken gebruikt, voor bakken en braden. Dit is vloeibaar en 78% vet.
Martine op 19-8-2016 - 16:27
Dankjewel voor de feedback! Fijn dat het zo goed gelukt is.
Bo-Ann op 26-8-2016 - 20:12
Hoi Martine! Ik had een vraagje. Ik vond het brood na een dag wat minder lekker, wat droog. Ik moet het voor zondag maken en wil het dus die ochtend bakken. Omdat het proces dan te lang duurt (alleen echte bakkers staan om 4 uur te kneden) wil ik het deeg de dag van tevoren maken en een keer laten rijzen, dan het brood vormen en vervolgens in de koelkast een nacht laten rijzen. Kan dat?
Martine op 26-8-2016 - 22:49
Ja, dat moet wel kunnen lijkt me. Je zou het brood eventueel ook eerder kunnen bakken en dan invriezen zodat het vers blijft.
Bo-Ann op 30-8-2016 - 13:16
Ik wil nog even zeggen dat het prima gelukt is! Een goede tip voor mensen die vroege feestvisite krijgen en dit brood versgebakken willen serveren. Kan 's ochtends zo vanuit de koelkast de oven in.
Martine op 30-8-2016 - 13:27
Super! Dankjewel voor de feedback Bo-Ann.
Inez op 26-12-2016 - 11:59
Elk jaar bak ik een stol met Pasen en Kerst. Dit keer voor het eerst deze vegan versie. En hij is goed gelukt!! Erg lekker! Om de spijs kneedbaar te krijgen tot een rol voeg ik zowel wat water toe als agavesiroop. Gaat goed vind ik. En dan leg ik de rol goed verpakt tot gebruik (soms volgende dag pas) in de koelkast. Omdat de rol dan zo stevig is laat ie zich netjes in het brood verwerken. Ik schrijf het maar.... ik lees zelf ook graag de tips and tricks van anderen....:-)
Martine op 26-12-2016 - 17:26
Leuk Inez! Fijn om te horen dat het zo goed gelukt it. Dankjewel voor de tips ook.
Ilja op 26-12-2017 - 21:31
Ik heb dit kerstbrood gemaakt met glutenvrije broodmix voor wit brood van de Albert Heijn. Dat werkte echt perfect! En nog als tip voor anderen: als je geen warme plek hebt om het te laten rijzen zoals ik, kun je het ook gewoon wat langer laten rijzen. Dat werkt ook! Bij mij was 2 uur op kamertemperatuur perfect. Ons hele gezin heeft hiervan genoten met het kerstontbijt. Super recept!
Martine op 27-12-2017 - 11:25
Fijn om te horen dat het met glutenvrije broodmix ook werkt Ilja! Dankjewel voor de tip.
Monique op 24-12-2018 - 10:50
Hoi Martine, hoe lang zou ik het moeten bakken als ik er vier kleinere broden van maak? Zou 25 minuten dan genoeg zijn ?
Martine op 24-12-2018 - 20:48
Hoi Monique, ik zou beginnen met een baktijd van 25 minuten en dan kijken of ze al mooi bruin zijn. Misschien hebben ze wel de volle 30-35 minuten nodig.
Sandra op 8-4-2019 - 16:12
Wauw wat ben ik blij met dit recept:) zaterdag gemaakt en wat lekker zeg! Ik moest wel flink meer wat bloem toevoegen maar dat kan ook aan de fijnheid van de bloem liggen.
Martine op 8-4-2019 - 22:43
Super leuk Sandra, fijn dat het zo lekker was!
Sander op 23-4-2019 - 14:27
Heel veel complimenten op het brood gekregen, vond het zelf ook superlekker. Dank je wel, Martine! Zonder rozijnen e.d. is het een gewoon brood, toch?
Martine op 24-4-2019 - 11:23
Wat leuk dat je stol zo goed gelukt is Sander! Zonder de rozijnen is het een zoet witbrood, een beetje zoals brioche. Gewoon brood bevat veel minder suiker en vet.
Anna op 10-12-2019 - 9:07
Hoi! Gebruik je Nederlandse theelepels/eetlepels of Amerikaanse maatlepels?
Martine op 13-12-2019 - 15:34
Hoi Anna, ik gebruik een setje Amerikaanse maatlepels. :)
Daphne op 14-12-2019 - 0:49
Ik wil het recept voor de amandelspijs gaan gebruiken. Maar deze niet meebakken in het brood. Kan dat gewoon? En hoelang is het spijs houdbaar denk je? Paar dagen in de koelkast? Ik heb een paar dingen van je site verzameld die ik wel gaan maken. Ben erg benieuwd! 😄
Martine op 14-12-2019 - 14:43
Hoi Daphne, je kunt de amandelspijs inderdaad ook los maken. Deze hoeft niet te bakken. Door het hoge suikergehalte is het heel lang houdbaar. Hoe langer het kan 'rijpen' in de koelkast hoe beter. Dus je kunt het zeker een paar dagen of zelfs weken van tevoren maken.
Denise op 19-12-2019 - 10:48
Hmmm dit recept ga ik uitproberen! Kan ik ook kant en klaar amandelspijs van dokter oetker gebruiken? Is één pakje dan genoeg? En moet ik daar dan nog een beetje sojamelk aan toevoegen?
Martine op 22-12-2019 - 8:52
Hoi Denise, dat kan prima, doe ik zelf ook vaak. Eén pakje is genoeg en een scheutje sojamelk (of gewoon water) helpt om de spijs smeuïger te maken. Succes!
Chanel op 23-12-2019 - 22:36
Net gemaakt, ziet er super uit! Kan ik ook de helft invriezen? Ik heb hem gemaakt met speltbloem en droge gist.
Martine op 26-12-2019 - 12:07
Leuk Chanel! Je kunt deze stol inderdaad prima invriezen. Dan blijft hij nog een maand of twee goed.
Bianca op 28-12-2019 - 15:21
Ik heb rond de kerstdagen dit brood gebakken. Het wil niet goed rijzen bij mij. Weet niet goed waardoor. Heb nu al een 2e poging gewaagd, maar ook deze keer lijkt het niet te lukken. Nu gebruik ik soya kwark (Alpro Go on) i.p.v. yoghurt of de tofu. Kan dat het zijn? Voor de rest doe ik exact wat er staat. Suggesties zijn erg welkom.
Martine op 2-1-2020 - 21:10
Hoi Bianca, niet goed rijzen komt meestal ofwel omdat je gist niet meer vers is, óf omdat het deeg te koud is. Probeer het nog eens met een vers zakje gist uit de supermarkt en zet het deeg lekker warm weg. Bijvoorbeeld boven de verwarming of in een kort voorverwarmde oven met het lampje aan.
Iris op 11-4-2020 - 15:22
Vanmorgen voor de zoveelste keer deze stol gemaakt. Deze keer een beetje spannend, met m'n laatste zakje (oude) gist en de helft zelfgemalen havermout in plaats van bloem (overal uitverkocht). Maar nog steeds gewoon fantastisch! Dankjewel!
Martine op 15-4-2020 - 10:53
Fijn dat het toch goed gelukt is Iris!
Petra op 16-4-2020 - 15:42
Hoi martineik kom net achter dat de bigareaux kersen niet vegan zijn van ah gr petra
Martine op 17-4-2020 - 12:06
Hoi Petra, ik heb even proberen te zoeken en ik nu zie inderdaad geen vegan bigarreaux kersen te koop. Ze bevatten allemaal E120. Jammer zeg! Ik ga eens extra opletten of ik nog ergens vegan kersen zie.
Evelien op 28-11-2020 - 19:08
Gisteren dit brood gemaakt zonder spijs. Wat een heerlijk brood zeg!
Leon vd Velden op 18-12-2020 - 11:41
Ik doe een klein scheutje sinaasappelsap en de rasp van 1 citroen door de amandelspijs. Heb het brood al meerdere keren gemaakt en lukt telkens weer, TOP RECEPT!
Merel op 19-12-2020 - 21:05
Hoihoi! Graag wil ik deze stol maken voor de kerst, maar kan ik ipv plantaardige yoghurt ook plantaardige kwark erin doen?? ( misschien een stomme vraag hoor!🙈) Groetjes Merel
Anita op 21-12-2020 - 12:37
Wat een heerlijk recept, al een paar broden gemaakt wel met 200 gram spijs!
Evelien op 24-12-2020 - 10:32
Gisteren 3 stollen gemaakt als cadeautje voor familie en vandaag nog 4. Ik ben erg blij met het recept. Echt een succesrecept. Bedankt!
B op 20-6-2021 - 22:12
Heb hem gemaakt en hij is heeeerlijk, beste feeststol die ik ooit heb gehad. Ik vind het altijd lekker met kaneelsuiker! Bedankt voor dit recept
Tessa K op 24-12-2022 - 11:39
Ik maak deze stol sinds 2018 zeker twee keer per jaar. Nu weer bezig. Zie nu voor het eerst dat er twee THEElepels citroenrasp staat ipv twee EETlepels. Anyway, juist met de extra citroensmaak een heeeerlijke stol, ik hou het zo. Dank voor het recept.
Martine op 29-12-2022 - 14:16
Leuk om te horen Tessa. Geniet ervan! :D
Mignon op 11-4-2023 - 8:42
Dit recept nu al voor de zoveelste keer gemaakt. Zo blij met dit heerlijke recept!

Schrijf een reactie