Zwarte bonenhummus met een Mexicaans tintje
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Lekker voor kinderen, Peulvruchten, Snel klaar, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten |
Voor: | 400 gram hummus |
Ik heb de laatste tijd niet zo veel kookinspiratie. We eten al een paar weken steeds dezelfde paar gerechten. Voor een poosje is niet erg, maar inmiddels was ik wel eens toe aan een beetje verandering van spijs.
Kookinspiratie begint bij mij vaak met ingrediënten, dus om te beginnen heb ik maar eens een grote pan zwarte bonen gekookt. Een halve kilo droge bonen levert al snel het equivalent van 5 blikjes gekookte bonen op, en met zoveel bonen onder handbereik moeten er bijna wel leuke dingen gemaakt worden! En inderdaad, ik kreeg spontaan zin om een deel van die bonen te verwerken tot hummus. De rest van de bonen gingen de vriezer in, die worden denk ik volgende week getransformeerd tot soep.
Zelf hummus maken is heel simpel. Je doet alle ingrediënten in een foodprocessor of een sterke blender (thank you, Vitamix!) en pureert ze tot ze lekker glad en romig zijn. Hummus wordt meestal van kikkererwten gemaakt, maar kikkererwtenhummus kun je gewoon in de winkel kopen. Als ik het zelf maak wordt het dus meestal een bijzondere hummus, bijvoorbeeld witte bonenhummus of zoals dit keer zwarte bonenhummus. Zwarte bonen associeer ik met de Mexicaanse keuken, dus ik heb deze hummus ook een subtiel Mexicaans tintje gegeven met oregano, limoensap en chilisaus.
Ingrediënten
- 1 1/2 kop (1 blikje) gekookte zwarte bonen
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels tahin
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel chilisaus (bijv. Franks RedHot of Tabasco)
- 1/2 theelepel oregano
- 1/4 theelepel zout
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de mengkom van je keukenmachine of staafmixer en pureer ze tot een gladde massa. Voeg eventueel een scheutje water toe om de hummus wat smeuïger te maken. Proef de hummus en voeg eventueel nog wat extra limoensap, chilisaus of zout toe om hem op smaak te brengen.
3 Reacties
Schrijf een reactie