Zuurdesemcrêpes met paddenstoelen

8 May 2020 onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2-3 personen
Vegan zuurdesem crêpe met paddenstoelenvulling

Ik ben weer lekker aan het experimenteren met zuurdesem (maak je eigen starter!). Het deel dat overblijft bij het voeren van de starter gooien we natuurlijk niet weg, dus dat betekent lekker veel pannenkoeken eten!

Zuurdesempannenkoeken hebben een heel bijzondere smaak. Helemaal niet zuur, maar eerder hartig/umami. Dat combineert fantastisch met paddenstoelen. Ik had toevallig een bakje beukenzwammen in de koelkast, maar met champignons, oesterzwammen of zelfs shiitakes is het vast ook heerlijk.

Verder maakt dit recept goed gebruik van de nieuwe crème fraîche van Oatly die nu bij Albert Heijn te koop is. Eindelijk echt een goed vegan alternatief voor zure room! Als je die toch in huis hebt, maak dan zeker ook een portie flammkuchen.

Je kunt dit recept ook maken als je geen zuurdesemstarter hebt. Vervang dan de starter door 1/2 kop meel en 1/2 kop ongezoete sojayoghurt. De smaak zal niet hetzelfde zijn, maar toch lekker. Of maak toch je eigen starter, in deze post vind je duidelijke instructies.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor het beslag

  • 1 kop (280 gram) zuurdesemstarter, 100% hydratatie (mag het deel zijn dat je anders weg zou gooien)
  • 1/2 kop (60 g) tarwebloem of volkorenmeel (boekweit- of roggemeel is ook lekker)
  • 1/2 kop (60 g) kikkererwtenmeel (of nog meer tarwemeel)
  • 1 theelepel zout
  • 1 1/2 kop (360 ml) plantaardige melk

Voor de vulling

  • 1 dunne prei of ui, in halve ringetjes
  • 250 g paddenstoelen naar keus, in reepjes/plakjes
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 6 eetlepels vegan crème fraîche, kwark of roomkaas

Bereiding

Maak eerst het beslag. Meng in een kom de zuurdesemstarter met het meel, zout en de melk tot een mooi lopend beslag. Zorg dat er zo min mogelijk klontjes in zitten. Als het beslag te dik lijkt, doe er dan nog een scheutje water bij. Zet het beslag even weg terwijl je de vulling voorbereidt.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui glazig. Doe de paddenstoelen erbij en laat ze zachtjes bakken. Schep af en toe even om, tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zien. Voeg nu de knoflook toe en bak die nog heel kort even mee. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Zet een tweede koekenpan op hoog vuur (of maak de pan van de paddenstoelen even schoon). Giet er een scheutje olie in en smeer dit voorzichtig uit met dubbelgevouwen keukenpapier (bewaar dit).

Giet als de pan goed heet is een grote soeplepel beslag erin. Laat het beslag uitlopen tot een mooie dunne pannenkoek. Bak tot de onderkant goudbruin is, draai de pannenkoek voorzichtig om en laat ook de andere kant nog even bakken. Laat de pannenkoek op een bord glijden en vet de pan opnieuw in met het keukenpapiertje voor de volgende pannenkoek.

Beleg één helft van iedere pannenkoek met de crème fraîche en een deel van het paddenstoelenmengsel. Vouw de pannenkoek dubbel zodat je een halve maan krijgt en dan eventueel nogmaals voor een driehoek.

Schrijf een reactie