Whole food bananenbrood

door onder Brood, Cake en gebak
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 1 kleine cake of 9-10 muffins
Whole food bananenbrood, vegan

Ik bak graag decadente taarten met suiker, witmeel en olie, maar ik vind het ook leuk om gezondere tussendoortjes te maken. Deze muffins zijn bijna helemaal van 'whole foods' gemaakt: banaan, volkorenmeel en notenpasta. De muffins zijn lekker luchtig en smeuïg en ze hebben een subtiel zoete smaak van de banaan. De keuken ruikt héérlijk terwijl ze in de oven staan. Ik eet dit bananenbrood graag als ontbijt met een glas plantenmelk, of als een stevig tussendoortje.

Het recept is heel flexibel. Je kunt er zowel een cake/brood als muffins van maken en je kunt eindeloos variëren met de specerijen en toevoegingen. Dit keer heb ik er kaneel door gedaan en wat zonnebloempitjes en chiazaadjes op gesprenkeld, maar je kunt er ook fijngehakte noten of zelfs extra geraspte wortel, fruit of bessen doorheen mengen. Maak bijvoorbeeld een worteltaart variant met geraspte wortel en walnoten. Het is ook leuk om wat plakjes banaan achter te houden en die erop te leggen als decoratie.

Ingrediënten

  • 3 middelgrote super rijpe bananen, fijngeprakt
  • 65 gram 100% pindakaas (geen Calvé), tahin of notenpasta
  • 60-80 ml plantaardige melk of water
  • 130 gram volkoren tarwemeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snufje zout
  • 3 el zaden of fijngehakte noten (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de fijngeprakte bananen met de notenpasta en de melk tot de notenpasta helemaal opgelost is. Doe het meel en de overige ingrediënten erbij en meng goed. Voeg eventueel een scheutje extra melk of water toe als het mengsel te droog is. Het moet een dik smeuïg beslag worden.

Vet een cakevorm of muffinvormpjes in met olie en giet het beslag erin. Als cake moet het 30 minuten bakken, in de muffinvormpjes 18-20 minuten. Het bananenbrood is gaar als je er een prikker in kunt steken die er schoon uitkomt.

5 Reacties

Melanie op 30-5-2018 - 19:08

Klinkt goed. In het kader van de gekke vragen, zou ik in plaats van banaan ook appelmoes kunnen gebruiken? Ik heb geen bananen in huis, wel appels.

Martine op 30-5-2018 - 21:56

Hoi Melanie, ja dat kan denk ik prima! Ik denk dat je dan ongeveer 300 gram appelmoes nodig hebt.

Melanie op 31-5-2018 - 17:34

👍 ik ga eens kijken wat ik er van kan bakken.

Marion op 1-6-2018 - 19:32

Kan je ook de tarwe volkorenmeel vervangen Door boekweit meel vervangen 😇

Martine op 2-6-2018 - 14:10

Hoi Marion, boekweitmeel is glutenvrij, dus het zal een andere textuur aan het brood geven dan wanneer de tarwemeel gebruikt (minder luchtig). Boekweit heeft ook een sterkere smaak. Verder neemt boekweitmeel wat meer vocht op, dus mogelijk moet je extra water toevoegen. Je krijgt misschien een beter resultaat met een combinatie van boekweitmeel en rijstmeel dan met puur boekweitmeel.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.