Veganistische gevulde ‘eieren’
Kenmerken: | Favorieten, Feestdagen, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 5 minuten, totaal 45 minuten |
Voor: | 8-10 kleine gevulde 'eieren' |
David miste de smaak van gevulde eieren (hoe dat kan weet ik niet, want ik vind die dingen eigenlijk behoorlijk smerig), en ik had wel zin in een uitdaging, dus ik wilde proberen om voor hem veganistisch alternatief te maken. Even zoeken op internet leverde dit recept op, dat qua smaak en textuur bijna niet van echte eieren is te onderscheiden.
Dit is geen moeilijk recept, makkelijker dan gewone gevulde eieren in ieder geval, want vegan eieren hoef je niet te pellen, ze ploppen zo uit hun vormpjes. Je moet wel even agar en zwart zout in huis halen. Het is natuurlijk het leukst als je echte eiervormpjes hebt, maar eigenlijk is iedere mal geschikt. Ik gebruikte een setje miniscule ronde dipbakjes om de eitjes in te laten stollen.
Het geheim van deze gevulde eieren zit 'm dus in de agar en het zwarte zout. De agar geeft ze hun stevige 'ei-achtige' textuur en het zwarte zout (dat eigenlijk roze is) zorgt voor een zwavelige eiersmaak. Klik op de links in de ingrediëntenlijst voor meer informatie over over deze wondermiddeltjes en waar je ze kunt kopen.
Ingrediënten
Voor de 'eitjes'
- 1 kop (240 ml) ongezoete sojamelk
- 1 theelepel agar poeder
- 1/8-1/4 theelepel zwart zout
Voor de vulling
- 100 gram stevige tofu
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel edelgist vlokken (optioneel)
- 1/2 theelepel tabasco (optioneel)
- 1/2 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel witte wijnazijn
- 1/4 theelepel kerriepoeder
- 1 mespunt versgemalen peper
- 1 mespunt zwart zout
Bereiding
Maak de eitjes
Doe de ingrediënten voor de eieren een klein pannetje en breng ze al roerend aan de kook. Laat een minuut of twee-drie zachtjes pruttelen tot de agar goed opgelost is. Doe het gekookte mengsel over in een kannetje waarmee je makkelijk kunt gieten en vul hiermee je eier-vormpjes. Laat de eitjes een half uurtje afkoelen en stollen. Als je haast hebt kun je ze even in de koelkast zetten, dan gaat het wat sneller.
Maak de vulling
Doe alle ingrediënten voor de vulling in de mengbeker van je staafmixer, blender of foodprocessor en pureer ze tot een stevige gladde massa. Proef de vulling en voeg eventueel extra smaakmakers toe. Schroef een dopje met een brede stervormige opening op een slagroomspuit of spuitzak en vul deze met het mengsel.
Vul de eitjes
Hol voorzichtig met een theelepel of Amerikaans theelepelmaatje de eitjes een beetje uit. Haal de eitjes nu voorzichtig uit hun vormpjes. Spuit met de slagroomspuit de vulling in de holtes en schik je eitjes op een bord of schaal. Bewaar de gevulde eitjes in de koelkast. Gekoeld zijn ze een dag of drie houdbaar.
48 Reacties
Stevige tofu is de gewone standaard tofu die je bij de supermarkt kunt kopen. Als je op de link in het ingrediëntenlijstje klikt kom je op een pagina met informatie over de verschillende soorten tofu die er bestaan.
Je kunt zelf kiezen of je 1/4 theelepel of 1/8 theelepel van het zout wilt gebruiken. Als je niet zo van zout houdt is 1/8 theelepel beter, als het wel behoorlijk zout mag zijn kun je 1/4 doen.
Ik serveer voor feestjes meestal simpele hapjes. Crackers en hummus, chips, snoeptomaatjes, nootjes, olijven etc. En dan een lekkere soep met afbakbroodjes als mensen blijven voor het avondeten. Veel plezier en succes met de verjaardag!
Schrijf een reactie