Vegan spekkoek
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 75 minuten, totaal 120 minuten |
Voor: | ongeveer 10 personen |
Op facebook vroeg pas iemand om een recept voor vegan spekkoek, maar dat leek nog niet te bestaan. Op zo'n moment begint mijn bakinstinct natuurlijk te prikkelen, dus ik stond nog dezelfde avond in de keuken voor het eerste experiment!
Spekkoek wordt normaal gesproken met ontiegelijk veel eieren en boter gemaakt, niet echt simpel te veganiseren met een paar ei-vervangers. De eerste versie smaakte al best lekker, maar was aan de droge kant, dus gisteren heb ik het opnieuw geprobeerd. In plaats van eieren gebruikte ik appelmoes, een beetje bakpoeder en wat maizena. Totaal andere ingrediënten dan die van een traditionele spekkoek, maar toch lijkt het eindresultaat sterk op het origineel.
Aanvankelijk heb ik geprobeerd deze spekkoek wat 'gezonder' te maken door minder olie te gebruiken, maar met meer olie is ie toch veel lekkerder en 'echter'. Als je een kop olie te veel vindt kun je ook 1/2 kop olie en 1 hele kop appelmoes gebruiken. Ook lekker, maar iets minder rijk van smaak.
Als je deze spekkoek gaat maken, trek er dan voldoende tijd voor uit. De laagjes moeten één voor één uitgesmeerd en gebakken worden, dus afhankelijk van hoe snel je oven is en hoe handig je bent, kost het je minstens een uur. De spekkoek is het lekkerst als je hem één of twee dagen laat staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen, dus je kunt hem het beste (ver) van tevoren maken.
Let op dat de spekkoek van bovenaf moet garen. Je hebt dus een oven met grillstand of bovenwarmte nodig voor dit recept. Als je de spekkoek op de normale stand bakt, bestaat de kans dat hij gaat vervormen of aan de onderkant te droog wordt.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 1/2 kop (180 g) tarwebloem
- 1/2 kop (60 g) maizena
- 3 theelepels bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 3/4 kop (150 g) suiker
- 1 kop (240 ml) neutraal smakende olie (bijvoorbeeld koolzaad-, zonnebloem- of rijstolie)
- 1/2 kop (120 ml) appelmoes
- 1/2 kop (120 ml) sojamelk of andere plantaardige melk + 1/4 kop (60 ml) extra voor het bruine beslag
- 2 theelepels vanille extract
- 2 theelepels pandanpasta (optioneel, als je dit weglaat blijven de groene laagjes wit)
- 3 theelepels kaneel
- 2 theelepels gemalen kardemom
- 2 theelepels gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen steranijs (optioneel)
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op de laagste grillstand of op bovenwarmte van 220 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier.
Meng in een kom de bloem, maizena, bakpoeder en zout. Meng in een andere kom de suiker, olie, appelmoes, melk en vanille extract. Roer tot de suiker grotendeels opgelost is. Doe het droge mengsel bij het natte mengsel en roer tot een glad beslag (kleine klontjes zijn niet erg).
Doe de helft van het beslag over in een andere kom. Meng de pandanpasta door de ene helft van het beslag (dit beslag wordt groen). Meng de specerijen (kaneel t/m kruidnagel) plus de extra sojamelk door de andere helft (dit beslag wordt bruin). Gebruik hiervoor twee verschillende lepels, zodat de twee kleuren beslag niet gemengd raken.
Schep twee flinke eetlepels bruin beslag in de springvorm en smeer het mooi gelijkmatig uit met de achterkant van de lepel. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak 2 à 3 minuten tot het beslag gestold is. Als de spekkoek aan de randen of bovenop te snel bruin wordt, zet hem dan een verdieping lager in de oven. Haal de springvorm nu uit de oven, smeer twee flinke eetlepels vol groen beslag over de bruine laag en bak opnieuw 2 à 3 minuten. Ga zo door tot het beslag op is.
Laat de spekkoek afkoelen, snijd de zijkanten los van de vorm en stort de koek op een bord. Pak de spekkoek in met folie of doe hem in een zak, en laat hem 1 à 2 dagen staan zodat hij op smaak kan komen.
88 Reacties
Leuk Annemarie, ik ga het zeker eens proberen. Wat de soesjes betreft, die heb ik nog niet zelf gemaakt, maar ik heb wel een recept opgeslagen van iemand anders (zal haar naam hier niet noemen voor het geval ze dat niet prettig vindt.)
2 dl water, 40 g margarine, 20 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 125 g tarwebloem, 20 g maizena, 1 tl bakpoeder, No Egg poeder ter vervanging van 4 eieren (zie verpakking)
Mix de No Egg met zoveel water dat het het volume van vier eieren nabootst. Breng in een steelpan het water, de boter, de suiker en de vanillesuiker aan de kook. Meng en zeef de tarwebloem en maizena, neem de pan van het vuur en stort de tarwebloem en maizena er in een keer in. Roer dit tot een bal en verhit nog een minuut. Doe de bal in een mengkom en voeg de No Egg met een mixer op de hoogste stand langzaam toe. Laat deeg even afkoelen en meng het bakpoeder door het deeg.
Zet de oven aan op 200-225 graden C. Bedek een bakplaat met bakpapier, doe het deeg in een spuitzak en spuit soezen of eclairs (maar net welke vorm je wenst) op de plaat. Bak 20 minuten voor eclairs, 25-30 minuten voor soezen. Direct na het bakken door midden snijden. Laten afkoelen en vullen maar!
Schrijf een reactie