Suikervrije vegan Arretje Nof bonbons
7 December 2012 onder
Kenmerken: | Feestdagen, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Suikervrij |
---|---|
Voor: | 40 bonbons |
Heb je wel eens Arretjescake/Arretje Nof gegeten? Sommige mensen zijn er schijnbaar mee opgegroeid, maar ik heb het pas leren kennen toen ik in Amsterdam ging studeren. Arretjescake is een hele lekkere, maar ook heel machtige chocoladetaart die meestal bestaat uit boter of ander hard vet, suiker, eieren, cacaopoeder en verkruimelde biscuitjes. De cake wordt niet gebakken, maar moet opstijven in de koelkast.
Het oorstpronkelijke recept is afkomstige uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Met het stripfiguurtje Arretje maakten zij reclame voor hun producten. Vandaar dat de cake dus Arretje Nof wordt genoemd.
Arretjescake is in zijn originele vorm niet bepaald veganistisch, maar je kunt het heel makkelijk aanpassen door plantaardig vet te gebruiken en de eieren te vervangen door gemalen lijnzaad met water. Deze suikervrije versie van het recept is zo mogelijk nog machtiger dan het origineel (zie de voedingswaarde onder het recept), dus ik serveer het in de vorm van bonbonnetjes en in plaats van plakjes.
Om de Arretje Nof niet alleen suikervrij, maar zelfs helemaal koolhydraatarm te maken, heb ik in stukjes gehakte noten gebruikt in plaats van de traditionele biscuitjes. Het recept is daardoor ook meteen glutenvrij. Als je een wat meer traditionele arretjescake wilt, kun je de noten vervangen door verkruimelde suikervrije biscuitjes of speculaas (wel opletten dat ze ook vegan zijn natuurlijk).
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1 kop (200 gram) gesmolten plantaardige margarine of kokosolie
- 1/2 kop (55 g) cacaopoeder
- 5 eetlepels (25 g) soja-proteïnepoeder (optioneel, maar de bonbons worden er wel heel lekker romig van)
- 4 eetlepels (25 g) fijngemalen lijnzaad
- 1/2 kop (60 g) amandelmeel
- 1/2 kop (120 ml) water of plantaardige melk
- 3 theelepels vloeibaar zoetmiddel (zoetkracht verschilt per merk, dus proef zelf)
- 1 mespunt zout
- 1 1/2 kop (200 g) in stukjes gehakte noten (ik had 1 kop walnoten en 1/2 kop paranoten)
11 Reacties
Schrijf een reactie