Seitan ‘kipstukjes’
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Eiwitrijk, Favorieten, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Vleesvervanger |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 45 minuten, totaal 65 minuten |
Voor: | 600 gram |
Seitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. Misschien ken je ons basisrecept al. Dat is een prima recept, maar dit nieuwe recept is nog heel veel beter. De combinatie van tarweglutenpoeder met tofu zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!
Dit recept is niet moeilijk te maken, maar als je graag eerst even de kunst wilt afkijken kun je komende zaterdagmiddag (22 oktober) naar mijn workshop op de VeggieFair komen. Ik ga behalve deze seitan nog een paar andere vleesvervangerrecepten laten zien. Je mag alles proeven en je brandende vragen stellen.
Ingrediënten
- 250 gram stevige tofu
- 180 ml (3/4 kop) water
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels edelgist
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1/2 theelepel gedroogde salie
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel zout (optioneel)
- 1 eetlepel olie
- 210 gram (1 1/2 kop) tarwegluten
Bereiding
Pureer met je blender of staafmixer de tofu met alle andere ingrediënten behalve de tarwegluten, tot het net zo glad is als yoghurt. Giet het mengsel in kom gieten en meng de tarwegluten erdoor tot het een samenhangende bal vormt.
Stort de bal op je werkvlak en kneed hem verder door. Doe dit eventueel in twee porties. Je moet het deeg zo’n 10 keer dubbelvouwen, platdrukken en opnieuw dubbelvouwen zodat de gluten draden kunnen vormen. (Een alternatief is om de het seitandeeg 6-8 uur te laten rusten, zodat de gluten uit zichzelf draden gaan vormen).
Vorm 1 of 2 dikke rollen van het geknede deeg en verpak die losjes in aluminiumfolie, wat je aan de randen goed dicht maakt. (Om de textuur van de seitan nog draderiger en vleziger te maken, kun er ook lange worsten van vormen waar je vervolgens een knoop in legt. Deze verpak je vervolgens in het alufolie). Stoom de pakketjes 45 minuten in een stoompan met kokend water, of bak ze 100 minuten in de oven op 175 graden.
Laat de seitan afkoelen en scheur het dan in kleine stukjes, volgens de natuurlijke draad die zich door het kneden en knopen heeft gevormd. In de koelkast blijft de seitan een paar dagen goed, in de vriezer meerdere maanden. Bak de seitanstukjes in een beetje olie en gebruik ze in pitabroodjes, roerbakschotels en stoofpotjes.
44 Reacties
Schrijf een reactie