Rabarber-aardbeien taart
Kenmerken: | Favorieten, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 55 minuten, totaal 120 minuten |
Voor: | 10-12 personen |
Ik ben dol op rabarber! Ik probeer ieder jaar als de rabarber in het seizoen is minstens één keer een rabarbertaart te bakken. Op het Duitse blog Laubfresser vond ik dit heerlijke recept voor 'Rhabarberkuchen'. Ik heb er zelf nog wat aardbeitjes aan toegevoegd, want er is niks zo lekker als rabarber met aardbeien en het ziet er ook nog eens leuk uit.
Het Foodblog Event heeft deze maand het thema 'Lekker dichtbij'. Annemieke van Eet Het Beter spoort de deelnemers aan om met lokale seizoensproducten te koken. Ik ging dus fijn naar de markt om rabarber en aardbeitjes te kopen, en nam gelijk nog wat asperges mee.
Ik maakte de taart in een springvorm van 26 cm. Het is dan een soort vlaai. Je kunt de taart ook in een vorm van 24 cm bakken, dan wordt hij wat hoger. Als je de taart in een grote rechthoekige (brownie) vorm bakt, kunt je er vierkante stukjes uit snijden in plaats van punten. Als de taart net uit de oven komt is hij nogal kruimelig, maar als je hem een nachtje laat staan wordt hij steviger.
Dit recept is heel flexibel, dus in plaats van rabarber zou je er bijvoorbeeld ook een appels en een beetje kaneel door kunnen doen, of pruimen, of kersen, net wat er in het seizoen is. Als je sojayoghurt gebruikt in plaats van plantenmelk krijgt het deeg een lekker frisse kwark-achtige smaak.
Ingrediënten
- 140 gram suiker
- 160 gram margarine (liefs met 80% vet)
- 2 zakjes vanillesuiker (of twee theelepels vanille-extract)
- 1 mespunt zout
- 260 gram tarwebloem
- 1 zakje bakpoeder
- 200 ml plantaardige melk (of water)
- 600 gram rabarber, in stukjes
- 200 gram aardbeien, gehalveerd (optioneel)
Bereiding
Doe de suiker, margarine, vanillesuiker en zout in een kom en klop het met een mixer, of eventueel met de hand, tot een mooie luchtige crème. Voeg het meel, bakpoeder en melk toe en meng het geheel tot een stevig deeg-achtig beslag.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 of 26 cm in met een beetje extra margarine, en bedek eventueel de bodem met bakpapier.
Neem een kwart of een derde van het beslag en smeer dit uit over de bodem van de bakvorm. Meng de rest van het beslag met de stukjes rabarber, en doe dit mengsel ook in de taartvorm. Druk het geheel een beetje aan, zodat het een mooie vlakke taart wordt. Leg de gehalveerde aardbeien in een mooi patroon bovenop de taart.
Bak de taart 55 minuten, tot hij bovenop goudbruin is. Laat de taart afkoelen en snijdt hem dan in punten. Kan ook lauwwarm gegeten worden. Lekker met vegan slagroom of Alpro vanille vla.
31 Reacties
Schrijf een reactie