Mayonaise zonder ei
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lekker voor kinderen, Snel klaar, Supermarktvriendelijk |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 5 minuten, koken 0 minuten, totaal 5 minuten |
Voor: | 350 ml |
In de supermarkt of biowinkel kun je natuurlijk plantaardige mayonaise kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Dit recept voor mayonaise zonder ei is gebaseerd op een recept van EVA (Belgische vereniging voor vegetarisme) en gebruikt sojamelk in plaats van het gebruikelijke ei. Je hebt alleen een staafmixer nodig. De mayonaise is ruimschoots goedgekeurd door onze familie. Je kunt de smaak makkelijk aanpassen aan je eigen voorkeur, en eventueel knoflook of kruiden toevoegen om verschillende sauzen te maken.
Ingrediënten
- 100 ml ongezoete sojamelk (andere soorten plantenmelk werken niet)
- 100 à 250 ml zonnebloemolie of een andere neutraal smakende olie (hoe meer olie, deste steviger de mayonaise, maar je kunt het ook dikker maken met wat bindmiddel zoals xanthaangum of Tartex Vegabin)
- 1 flinke eetlepel witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd of 1/2 theelepel mosterdpoeder
- 1 à 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel sojalecithinepoeder of 1/8 theelepel xanthaangum (optioneel, voorkomt schiften als je mayonaise langer dan een week wilt bewaren)
- 1 theelepel agavesiroop, suiker of het equivalent van een ander zoetmiddel naar smaak
Bereiding
Doe alle ingrediënten samen in een hoge beker/pot. Steek de staafmixer erin, en mix tot het een dikke mayonaise is geworden. Deze mayo kun je op dezelfde manier te gebruiken als mayonaise met ei. Het blijft in de koelkast minstens twee weken goed.
Variatie
Voeg een flinke theelepel knoflookpoeder toe samen met de andere ingrediënten en maak een lekkere knoflooksaus!
14 Reacties
Schrijf een reactie