
David eet voor de lunch vaak een paar sneetjes van dit brood met notenpasta of tartex paté, een fijne vullende lunch. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon' bruinbrood, maar de textuur is iets veerkrachtiger vanwege het hoge percentage glutenmeel. Het recept is een variatie op het brood van Graeme Chatham, te vinden op de website dsolve.com.
Ik bak mijn broden in cakevormen. Ik gebruik het liefst van die siliconenvormen die je bij Blokker of Xenos kunt kopen. Er passen precies drie van die vormen in onze oven, dus vandaar dat dit een recept voor drie broden is. Je kunt het brood denk ik ook wel in een grotere vorm bakken, of als kleine bolletjes, maar dan moet je de baktijd aanpassen.
Ingrediënten
- 10 gram gedroogde gist (is ongeveer anderhalf zakje)
- 675 ml lauwwarm water
- 1 à 2 theelepels zout (David houdt niet van zout brood...)
- 4 eetlepels olijfolie
- 90 gram fijngemalen lijnzaad (kun je zelf malen in de keukenmachine)
- 90 gram fijngemalen amandelen
- 2 theelepels bakpoeder
- 570 gram tarwegluten
Bereiding
Meng in een grote kom de gist, water, zout, olie, lijnzaad en amandelmeel. Meng in een andere kom de tarwegluten en bakpoeder. Doe nu de de helft van de gluten bij het natte mengsel en roer tot het opgenomen is. Doe de andere helft van de gluten erbij en kneed tot alle gluten in het deeg zijn opgenomen. Waarschijnlijk vraagt dit wel wat kracht, want door de gluten heeft het deeg een vrij stijve textuur. Het is nu een stevige, niet plakkende bal.
Vet drie cakevormen in met een beetje olie. Snijd het deeg met een mes in drie gelijke delen. Vorm van elk stuk deeg een langwerpige, zo glad mogelijke rol (dit gaat het makkelijkst door ze een paar keer met je handen heen en weer te rollen over het werkvlak). Leg elke rol in een cakevorm, wentel ze even in de olie en druk ze plat in de vormen, zodat ze de bodem zo veel mogelijk bedekken en ook de laatste luchtbellen en grote bobbels eruit gaan.<.p>
Dek de vormen af met plasticfolie en zet op een warme plaats om ze te laten rijzen tot het volume minstens verdubbeld is en de bovenkant van het deeg op gelijke hoogte is met de rand van de bakvorm. In de zomer duurt dat hier ongeveer een uur, 's winters anderhalf uur.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Plaats een bakrooster net onder het midden van de oven en zet de cakevormen erop (het brood zal flink omhoog komen, dus zorg er voor dat daar ruimte voor is). Bak 35 à 40 minuten, tot het brood stevig is en hol klinkt als je erop klopt.
Laat het brood helemaal afkoelen. Snijd er boterhammen van en vries die eventueel in voor later gebruik. Het snijden gaat het makkelijkst met een scherp gekarteld mes. Het helpt ook als je het brood
een beetje platdrukt en samenperst, door de veerkrachtige textuur van de gluten vouwen de
boterhammen vanzelf weer uit als ze afgesneden zijn.
Eén boterham (van 3 broden met elk 16 sneetjes) bevat ongeveer 74 kcal, 3 g vet (0,3 g verzadigd), 1,5 g koolhydraten, 1 g vezels en 9 g eiwit.
51 Reacties
Schrijf een reactie