
Ik krijg de laatste tijd regelmatig verzoekjes van lezers die koolhydraatarm eten of ik alsjeblieft recepten voor low carb focaccia en pizza zou kunnen toveren. Het toeval wil dat ik daar al een beetje mee aan het experimenteren was, met goed resultaat!
Deze focaccia bevat een fractie van de koolhydraten van gewoon brood, maar hij is heerlijk zacht en luchtig. Als je de koolhydraten nog wat verder wilt verlagen kun je soja-eiwitpoeder gebruiken in plaats van sojameel. Ik wil ook nog eens experimenteren met
kokosmeel, maar dat had ik nu niet in huis. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar bestaat voor de helft uit kruiden. Eigenlijk is dit een vrij eenvoudig recept.
Serveer de focaccia met een lekkere Italiaanse soep of salade, of maak er een pizza van! Instructies voor het maken van low carb pizza staan
in mijn volgende post. Je kunt het recept makkelijk verdubbelen om twee focaccia's te maken, zodat je er eentje kunt invriezen voor een andere keer.
Ingrediënten
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
- 1/2 kop (40 g) sojameel of proteïnepoeder, plus een beetje extra voor het uitrollen
- 1/3 kop (40 g) tarwegluten
- 1/4 kop (25 g) fijngemalen (blond) lijnzaad
- 1 eetlepel tarwezemelen
- 2 eetlepels (15 g) amandelmeel
- 1 theelepel instantgist
- 1/4 theelepel zout (plus extra om erover te strooien)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel oregano
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 kop (120 ml) lauwwarm water
- 1/2 eetlepel olijfolie (plus extra om over de focaccia te smeren)
- 1/4 theelepel rozemarijn (om erover te strooien)
- 1/4 theelepel versgemalen peper (om erover te strooien)
- 4 olijven in plakjes
Bereiding
Doe de droge ingrediënten (sojameel t/m tijm) in een kom. Zorg dat ze goed gemengd zijn en er geen klontjes inzitten. Voeg het water en de olijfolie toe en meng met een vork tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg een minuutje of twee met de hand door.
Bestrooi een schoon werkvlak en je handen met een beetje extra sojameel of eiwitpoeder en druk het deeg met je handen of een deegroller uit tot een platte ovale lap van ongeveer anderhalve centimeter dik. Leg de deeglap op een stuk bakpapier en dek af met vershoudfolie. Zet weg op een warme plek. Laat 1 uur rijzen tot het deeg een beetje omhoog gekomen is.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het bakpapier met het deeg op een ovenrooster of bakplaat. Smeer met een kwast de bovenkant van het deeg in met een beetje olijfolie. Strooi de rozemarijn, versgemalen peper en wat zout erover en leg de plakjes olijf erop.
Bak de focaccia 12 à 15 minuten tot hij mooi goudbruin is. Laat hem even afkoelen en serveer hem lauwwarm of koud. Op kamertemperatuur blijft de focaccia een dag of twee goed, in de vriezer meerdere maanden.
Eén portie (1/4 focaccia) bevat ongeveer 171 kcal, 11 g vet (1 g verzadigd), 5 g koolhydraten, 4 g vezels en 13 g eiwit.
Variaties
Kneed wat olijven en/of stukjes zongedroogde tomaat door het deeg voor je het laat rijzen.
Laat de olijfolie weg en kneed een eetlepel pesto door het deeg
Maak een Indiaas smakend naanbrood in plaats van focaccia, door in plaats van tijm en oregano 2 theelepels gemalen komijnzaad door het meel te mengen.
6 Reacties
Hoi Naomi,
Ja, de tarwegluten zijn echt nodig voor de textuur van het brood. Zonder gluten zou het heel kruimelig zijn en niet of nauwelijks rijzen. Misschien is deze glutenvrije bloemkool pizzabodem iets voor jou? http://detoxinista.com/2014/02/vegan-cauliflower-pizza-crust/
Schrijf een reactie