Kokos-havermout koekjes

2 April 2012 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 30 minuten, koken 15 minuten, totaal 45 minuten
Voor: 20 à 25 koekjes
Havermout koekjes vegan

Deze koekjes zijn heerlijk knapperig, en blijven dat ook als je ze een paar dagen bewaart. Vergeleken met andere koekjes zijn deze ook redelijk gezond omdat ze voornamelijk uit volkoren granen bestaan, met relatief weinig suiker.

Je kunt eindeloos experimenteren met de de smaken en ingrediënten. Probeer ze bijvoorbeeld eens met fijngehakte noten, gedroogde vruchten of alleen met koekkruiden.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1/3 kop plantaardige melk
  • 1/2 kop rietsuiker of witte basterdsuiker
  • 1/3 kop neutraal smakende olie
  • 1 theelepel vanille extract (zakje vanillesuiker is ook goed)
  • 1/2 kop tarwebloem of volkorenmeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 koppen snelkook havermout
  • 1/3 kop geraspte kokos
  • 1/3 kop rozijnen (optioneel)

Bereiding

Meng in een kom de melk, suiker, olie en vanille tot een min of meer gladde massa. Voeg de bloem, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder en zout toe en mix tot alles is opgenomen. Meng de havermout, kokos en eventueel rozijnen erdoor.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er kleine hoopjes beslag ter grootte van een eetlepel op, 1,5 cm uit elkaar. De hoopjes hoeven niet vreselijk net te zijn, in de oven bakken alle uitsteeksels er stevig aan vast, maar maak ze wel een beetje plat, anders blijven ze in het midden zacht.

Bak ze 12 minuten tot ze goudbruin beginnen te worden. Laat ze helemaal afkoelen en bewaar ze dan in een luchtdicht afgesloten bak of koektrommel.

10 Reacties

Yvette op 25-9-2014 - 20:51
Goed recept,ze zijn gelukt,heerlijk!
Martine op 25-9-2014 - 21:44
Fijn dat het recept goed bevallen is Yvette! Ik moet deze koekjes ook weer eens maken, dan kan ik ook nog een foto nemen en die erbij zetten.
D. Vanderwegen op 18-2-2015 - 15:47
ik ben op zoek naar knapperige koekjes zonder suiker (wel met zoetstof). Kan dit??
Martine op 20-2-2015 - 10:26
Je kunt deze koekjes met banaan maken in plaats van suiker en melk, maar dan worden ze wel wat minder knapperig. Je zou ook kunnen proberen om een soort zandkoekjes van amandelmeel, gemalen lijnzaad en margarine/kokosvet te maken. Dat wordt wel knapperig. Ik moet weer eens wat experimenten doen voor suikervrije koekjes.
Christien op 14-11-2017 - 13:34
Zo lekker en heb m low fodmap gemaakt door speltmeel te gebruiken. Ben alleen de bakpoeder vergeten maar heeft niet veel invloed lijkt het.
Martine op 16-11-2017 - 11:39
Leuk Christien!
Eline op 30-12-2017 - 19:15
Hallo, Ik heb alleen gebroken lijnzaad. Hoe zou ik dat goed kunnen malen? En is er een daadwerkelijk verschil in havermout? Ik heb standaard havermout, de goedkoopste in huis en Brinta, werkt een van deze? Groetjes, Eline
Martine op 31-12-2017 - 10:27
Hoi Eline, met gebroken lijnzaad kan het ook wel. Je kunt dit eventueel nog fijner malen in een hakmolentje of foodprocessor, maar dat is niet per se nodig. Ik gebruik zelf de goedkoopste standaard havermout voor dit recept.
Monique op 20-9-2018 - 12:14
Deze koekjes zijn hier goedgekeurd! Ze werden bij mij niet echt knapperig, maar waren daarom niet minder lekker. Volgende keer de oven misschien iets hoger. Omdat een hele bakplaat leegeten met z'n vieren geen goed idee is, had ik een deel van de koekjes naar de buren gebracht... die bleken ook fan :-)!
Martine op 24-9-2018 - 11:30
Leuk dat de buren ook fan waren Monique! Om ze knapperig te krijgen helpt het inderdaad om de oven wat hoger te zetten en/of ietsje langer bakken.

Schrijf een reactie