Knoflook-kruidenroomkaas
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Favorieten, Feestdagen, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Snel klaar, Zuivel of kaas alternatief |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 15 minuten, koken 0 minuten, totaal 180 minuten |
Voor: | 500 gram |
Update: een variatie op dit recept is te vinden in mijn Starterskit vegan 'kaas' maken, die je kunt bestellen bij webwinkel Veggiedeli.
Ik wilde graag een lekkere kruidenroomkaas maken die niet gefermenteerd hoeft te worden. Dat werd deze creatie met tofu, cashewnoten en kokosolie. Ik heb hem inmiddels al naar een paar potlucks een familiefeestjes meegenomen en iedereen vind hem lekker, dus het was de hoogste tijd om het recept op de site te zetten!
Door de tofu heeft deze roomkaas wat meer 'body' dan mijn gefermenteerde cashewroomkaas. Daardoor is hij niet alleen lekker op brood of op een toastje, maar ook in warme gerechten. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik dus weer eens echte pasta met kruidenroomkaas gemaakt zoals ik dat in mijn vegetarische studententijd heel vaak at. Ik ga de kaas ook zeker nog proberen in ovenschotels en op gepofte aardappels. De tofu heeft als bijkomend voordeel dat de kaas lekker eiwitrijk is en ook wat calcium bevat, net als roomkaas van koemelk.
Ingrediënten
- 250 gram stevige tofu
- 70 gram ongebrande cashewnoten, minstens 4 uur voorgeweekt
- 1 teen knoflook
- 1/2 theelepel zout
- 4 flinke eetlepels azijn
- 4 flinke eetlepels water
- 80 ml neutraal smakende kokosolie, gesmolten
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
Bereiding
Snijd de tofu in plakjes en pers die even uit tussen twee schone theedoeken zodat het overtollige vocht eruit gaat. Giet de cashewnoten af en doe ze met de tofu, knoflook, zout, azijn, water en kokosolie in de mengkom van je staafmixer, blender of foodprocessor. Pureer alles tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dat enkele minuten duren. Doe er eventueel een beetje extra water en/of kokosolie bij als het pureren heel moeizaam gaat.
Proef het mengsel en blend als je wilt nog wat extra knoflook, zout of azijn erdoor. Roer de tijm en oregano erdoor (dit doe je nu pas, want het is leuk om hele stukjes kruiden in de kaas te hebben, in plaats van gepureerd).
Bedek een kom met een stukje vershoudfolie, stort het kaasmengsel erin. Strijk de kaas mooi glad en dek hem af met een deksel of folie. Laat de kaas nu minstens 8 uur opstijven in de koelkast (als je haast het kan het ook in de vriezer in 2 uur). Nu kun je de kaas uit de vorm halen en op een bord leggen. In een afgesloten bakje blijft de kaas in de koelkast ongeveer twee weken goed.
105 Reacties
Schrijf een reactie