Japanse curry

21 November 2018 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 30 minuten, totaal 45 minuten
Voor: 4-6 personen
Japanse curry, vegan

David en ik keken op Youtube een documentaire over Japanse curry, en toen wilden we dat zelf ook wel eens eten! De geschiedenis van curry in Japan is super interessant. Je zou verwachten dat Japanners curry hebben overgenomen van andere Aziatische landen zoals India of Thailand, maar dat is niet zo! Het is indirect in Japan terechtgekomen, via de Britse marine.

Japanners hebben de Indiaas-Britse curry aangepast aan hun eigen voorkeur, zodat het nu een heel eigen smaak heeft. Kenmerken van Japanse curry zijn gebakken ui, een smeuïge roux van bloem, olie en kerriepoeder, aardappelen, wortels, sojasaus en zoete ingrediënten zoals appel en ketchup. Traditioneel wordt er Japanse rijst bij geserveerd. Omdat er ook al aardappel in zit vind ik dat persoonlijk niet per se nodig.

Japanse curry wordt vaak gemaakt met speciale sausblokjes (bijvoorbeeld van het merk S&B) die worden opgelost in heet water, net zoals we in Nederland met bouillonblokjes en juspoeder doen. Deze blokjes zijn hier niet zo makkelijk verkrijgbaar en bovendien zijn ze meestal niet vegan. Daarom maak ik in dit recept de basis voor de curry helemaal zelf, met olie, bloem en specerijen. Maar als je bij een Aziatisch/Japanse toko bent kun je eens kijken of je een vegan versie van de curryblokjes kunt vinden, om een nog authentiekere curry te maken.

Omdat de basis van deze curry bestaat uit goedkope groentes, is het een heel budgetvriendelijk gerecht. Als je het super goedkoop wilt houden, gebruik dan tofu, kikkererwten of zelfgemaakte seitan als eiwitbron.

Ingrediënten

  • 2-3 eetlepels neutraal smakende olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel zout
  • chilipoeder naar smaak
  • 750 ml water
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram wortels, in blokjes
  • 500 gram pastinaak (of nog meer wortel en aardappel), in blokjes
  • 500 g aardappel, in stukken
  • 200-400 gram (diepvries) sperzieboontjes of erwtjes (optioneel)
  • 1-2 eetlepels (rijst)azijn
  • 1 eetlepel vegan Worcestershiresaus (optioneel)
  • Vegan kipstukjes, schnitzel, seitan, tofu, kikkererwten of een andere eiwitbron
  • Gekookte sushirijst of rondkorrel zilvervliesrijst (optioneel)

Bereiding

Fruit de ui in de olie tot hij glazig begint te worden. Doe de bloem en specerijen erbij en bak even mee. Voeg al roerend het water toe en breng aan de kook, zodat het een mooie gladde saus wordt. Meng nu ook de ketchup, sojasaus en knoflook erdoor en voeg de wortels, pastinaak, aardappel en sperzieboontjes toe.

Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur omlaag en laat de curry 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de groente gaar is. Breng op smaak met de azijn en Worcestershiresaus.

Serveer met gebakken kipstukjes en Japanse rondkorrelige (zilvervlies)rijst voor de echt Japanse ervaring.

9 Reacties

Janne op 7-12-2018 - 14:26
Ik heb bij een vriendin die Japan-fan is weleens iets gegeten wat hierop lijkt. Ik vond het grappig om te realiseren dat het eigenlijk gewoon een alternatieve bereiding van hutspotingrediënten is: aardappel, peen en uien. Zij deed er heel kort gestoomde peultjes door, lekker! Haar gerecht was gebaseerd op een soort bouillon uit zeewier die je ook gebruikt als basis voor misosoep, dus het zal verder wel een heel ander gerecht zijn geweest.
Martine op 7-12-2018 - 14:35
Haha, het is inderdaad een soort Japanse hutspot. :D Je kunt in plaats van de water en zout ook prima dashi (japanse zeewierbouillon) gebruiken als smaakmaker. Voor de currytextuur moet je echter een roux met kerriepoeder of kant-en-klare curryroux blokjes gebruiken. Anders blijft het waterig.
Lana op 4-2-2019 - 15:09
Deze heb ik gisteren gemaakt, viel goed in de smaak. Ik heb edamameboontjes gebruikt als eiwitbron, en er nog geroosterde pinda’s bij geserveerd.
Martine op 4-2-2019 - 15:10
Leuk Lana! Goed idee om edamameboontjes te gebruiken. :)
Suzanne op 6-10-2019 - 17:52
Afgelopen week gemaakt, zeer goed bevallen. Die komt regelmatig terug op ons weekmenu!
Marja op 2-2-2020 - 20:20
Vanavond dit gerecht gemaakt. Heb ook dashi poeder gebruikt voor de Japanse touch. Rijst met sesamzaad gemengd en kikkererwten krokant gebakken met wat paprikapoeder in sesamolie. Het gerecht bij opdienen gegarandeerd met wat zeewier (nouri). Super lekker en ziet er ook zo kleurrijk uit ,
Martine op 3-2-2020 - 7:08
Klinkt goed Marja!
Dorine op 29-4-2020 - 18:39
Dank voor het delen, net voor de eerste keer gemaakt en echt heerlijk!
Monique op 20-5-2021 - 7:51
Een heerlijk recept! Weer eens een heel andere curry, maar wel met heel alledaagse, betaalbare ingrediënten. Wij hielden het extra low budget met gewone azijn ipv rijstazijn en goedkope witte rijst ipv sushirijst. De pastinaak vervingen we door diepvriesbloemkool, en we voegden kikkererwten toe voor de eiwitten. Voor erbij gesneden bosuitjes, geroosterde sesamzaadjes en wat fijngeknipte norivellen. Een echte aanrader, dit recept!

Schrijf een reactie