Zemelen

Zemelen, zoals tarwe- en haverzemelen worden gemaakt uit graan. Het zijn de met de vruchtwanden en kiemen vergroeide huidjes van de zaden. In vergelijking met graan bevatten ze relatief veel vezels en eiwit en weinig opneembare koolhydraten. Ze zijn daardoor heel geschikt om te verwerken in koolhydraatarme recepten. Zemelen zijn te koop bij biowinkels, natuurgeneeswinkels, molenwinkels en sommige supermarkten.

Zemelen bevorderen de stoelgang, maar let op dat je genoeg water drinkt als je meer zemelen gaat eten, anders kun je er juist verstopt van raken

Recepten

Recepten met: "zemelen", "haverzemelen", "tarwezemelen".

Kokospasta

rijstwafel met banaan en kokospasta, zonder melk, veganistisch, plantaardig, glutenvrij, zonder soja

Deze lekkere zoete kokospasta van kokosrasp is heel makkelijk te maken als je een super krachtige Vitamix blender hebt, maar met een gewone blender, foodprocessor of staafmixer kan het ook. Eet de pasta op brood of een cracker of gebruik hem als frosting op een cake of als vulling voor bonbons.

Reuzenbonen in Griekse tomatensaus

Reuzebonen in tomatensaus,Grieks, limabonen, vegetarisch, veganistisch, plantaardig

Reuzenbonen geven een interessante beet aan eenvoudige gerechten zoals deze kruidige variatie op bonen-in-tomatensaus. Je kunt deze bonenschotel serveren als hoofdgerecht met brood of gekookt graan erbij, of als onderdeel van een Mediterraan getinte maaltijd. Dit gerecht is koud bijna net zo lekker als warm, dus ook geschikt als meeneemlunch.

Romige cashew spread

cashew spread, roomkaas, veganistisch, vegetarisch, plantaardig, zonder melk, zonder soja, glutenvrij

Deze spread op basis van cashewnoten lijkt een beetje op roomkaas. Je kunt hem koud eten op een crackertje, maar hij is ook heel lekker in warme gerechten zoals lasagne, gepofte aardappelen, gevulde portobello's of als basislaag op een pizza.

Goulash met zuurkool en tempeh

Goulash met zuurkool en tempeh, vegetarisch, veganistisch, zonder melk

Een van mijn favoriete manieren om zuurkool klaar te maken is het te laten sudderen in tomatensaus, zoals in deze goulash. De tempeh in dit gerecht wordt alleen gebakken, niet gemarineerd, en smaakt dus lekker puur. Toch is de smaak redelijk zacht doordat de tempeh net als de zuurkool lekker lang kan stoven in de kruidige tomatensaus.

Tofu feta

Tofu feta, vegetarisch, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm

Tofu is natuurlijk geen feta, dus misschien is dit niet zo'n goed recept voor mensen die heel graag echte fetakaas willen eten. Maar als je gewoon zin hebt in lekkere romige witte blokjes met een fijne kruidenmarinade, dan moet je dit zeker een keertje proberen! Ook geschikt voor mensen met tofu-fobie.

Plantaardige boter

boter, plantaardig, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm, glutenvrij

Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan margarine? Probeer het eens met dit recept!

Maak zelf vegetarische ‘kippenbouillon’

kippenbouillon, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder melk, glutenvrij, zonder soja

Op zoek naar een vegetarisch alternatief voor kippenbouillon? Op Amerikaanse websites zijn mensen behoorlijk enthousiast over veganistische kippenbouillon op basis van edelgistvlokken en kruiden. Je kunt dit recept gebruiken voor soep, stoofpotten of vleesvervangers zoals seitan.

Aardappelsalade

Aardappelsalade, vegetarisch, veganistisch, zonder ei, zonder melk, glutenvrij

Aardappelsalade was bij ons vaste prik op familiegelegenheden. Gelukkig is deze plantaardige versie net zo lekker als die van vroegah. De salade is het lekkerst als hij een paar uur, of zelfs een dag van te voren gemaakt wordt, zodat de smaken goed kunnen mengen.