Bakkers maken onderscheid tussen allerlei soorten meel die van elkaar verschillen in het aanwezige percentage zemelen, het eiwit-gehalte en hoe fijn het meel gemalen is. De meest fijngemalen meelsoort is patent bloem, terwijl griesmeel juist heel grof gemalen is.
Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, inclusief het vliesjes die eromheen zitten (dit zijn de tarwezemelen). Bij witte bloem zijn die zemelen verwijderd zodat het meel een lichtere kleur en een fijnere textuur heeft. Er bestaat ook een tussenvorm: gebuild tarwemeel (ook wel lemairemeel genoemd). Dit is volkorenmeel dat is gezeefd, zodat de grootste stukjes zemelen eruit zijn. Dit meel heeft een fijnere textuur dan volkorenmeel, maar bevat toch nog een aanzienlijk percentage zemelen.
Er bestaat ook nog zelfrijzend bakmeel. Dit is gewone bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd zodat het makkelijker rijst bij het bakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bakpoeder aan je bloem toevoegen
Waar gebruik je het voor?
Meestal wordt bloem gebruikt voor koekjes en gebak, terwijl volkorenmeel en gebuild meel worden verwerkt tot volkorenbrood en bruinbrood. Omdat volkorenmeel meer voedingsstoffen en -vezels bevat dan bloem kiezen veel mensen ervoor om ook voor gebak volkorenmeel of gebuild meel te gebruiken. Hierdoor krijgt het gebak een wat zwaardere en minder zachte textuur. Een mooi compromis is om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van de bloem in een recept te vervangen door volkoren of gebuild meer. Het gebak bevat dan wat meer voedingsstoffen maar smaakt niet te ‘gezond’.
Waar is het te koop?
Bloem is in bijna iedere supermarkt te koop. Sommige supermarkten verkopen ook volkoren tarwemeel. Gebuild tarwemeel en andere bijzondere meelsoorten zijn over het algemeen alleen in biowinkels en gespecialiseerde bakkerswinkels en molenwinkels verkrijgbaar.
Behalve van tarwe wordt er natuurlijk van nog veel meer soorten granen en zaden meel gemalen. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, haver, rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten en zelfs amandelen. Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.
Deze vegan currywurst brengt me in gedachten naar Berlijn. Op bijna ieder plein, station en winkelcentrum vind je daar currywurst snackbars. De laatste keer dat ik er was in 2019, boden heel veel van die tentjes ook een vegan optie aan! Super leuk, en zeker nu tijdens de lockdown zou ik er heel graag weer […]
Deze maand hebben heel veel mensen vegan gegeten in het kader van de Nationale Veganchallenge, VeggieChallenge en Veganuary. Super tof! Als je net begint met plantaardig eten, is het vaak een beetje zoeken hoe je zonder teveel moeite lekkere maaltijden maakt en alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor cliënten die daarmee worstelen maak ik vaak een […]
Mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag bij de fruitkraam op de markt, dus aan het eind van de week hadden we nog wat bananen en mandarijntjes over die eigenlijk wel op moesten. De jamvoorraad begon ook te slinken en ik had nog een pakje geleisuiker in de kast staan, dus zo werd […]
Wist je dat je van aardappels en wortel met een paar extra ingrediënten heel simpel de lekkerste vegan kaassaus kunt maken? Ik wilde het eerst zelf ook niet geloven, tot ik het een keer probeerde. Ik gebruik deze magische kaassaus nu overal. In ovenschotels zoals lasagne, over de bloemkool bij een ouderwetse AGV maaltijd en […]
Afgelopen maandag, op een van de heetste dagen van het jaar, arriveerde er een diepvries-bestelwagen bij ons huis met 10 kilo tomatenschijfjes, 5 kilo blokjes gele biet, 5 kilo paprikablokjes, 35 Solero bio perzikijsjes, 24 bloemkoolpizzabodems, 24 bietenpizzabodems en 5 kilo Italiaanse groenteburgers. Voor deze enorme bult voedsel betaalde ik slechts 50 euro. Dit was […]
Ik ben jarig in mei, dus rabarber is de perfecte vulling voor een mooie verjaardagstaart. Eerder maakte ik al deze taart met rabarber en aardbei, maar aardbeien zijn in mei eigenlijk nog net niet in het seizoen en komen dan uit een verwarmde kas of uit het buitenland. Daarom maakte ik dit keer een taart […]
Misschien is het je opgevallen dat ik de eerste maanden van dit jaar weinig gepost heb. David en ik hebben namelijk net een heerlijke jaren 30 woning gekocht en we waren druk bezig met verbouwen en verhuizen! Drie maanden lang stonden we bijna iedere vrije dag met een sloophamer, zaag, boormachine of schilderkwast in onze […]
Ik ben weer lekker aan het experimenteren met zuurdesem (maak je eigen starter!). Het deel dat overblijft bij het voeren van de starter gooien we natuurlijk niet weg, dus dat betekent lekker veel pannenkoeken eten! Zuurdesempannenkoeken hebben een heel bijzondere smaak. Helemaal niet zuur, maar eerder hartig/umami. Dat combineert fantastisch met paddenstoelen. Ik had toevallig […]
Flammkuchen is het Duits-Franse zusje van pizza. De bodem is heel dun en wordt gemaakt zonder gist. In plaats van tomatensaus gebruik je zure room als basis voor de toppings. Super lekker als lunch, avondmaaltijd of borrelhapje! Omdat er geen gist wordt gebruikt hoeft het deeg niet te rijzen en kan het dus vrijwel meteen […]
De overheid adviseert om een noodpakket in huis te hebben. David en ik hebben eigenlijk altijd voldoende voorraad eten in huis voor een paar weken. Dat is niet omdat we ons voorbereiden op een nucleaire winter of de zombie apocalypse, maar gewoon omdat het handig is. Met een voorraad heb je altijd genoeg eten in […]