Loaded nacho’s met zelfgemaakte vegan kaassaus

16 October 2020 onder Avondmaaltijd, Hapjes, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 15 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 2-4 personen
Vegan loaded nacho's met zelfgemaakte vegan kaassaus

Wist je dat je van aardappels en wortel met een paar extra ingrediënten heel simpel de lekkerste vegan kaassaus kunt maken? Ik wilde het eerst zelf ook niet geloven, tot ik het een keer probeerde. Ik gebruik deze magische kaassaus nu overal. In ovenschotels zoals lasagne, over de bloemkool bij een ouderwetse AGV maaltijd en nu dus ook op loaded nacho's! Dit was tip van Jacqueline bij Powerpeul, die haar recept voor de nacho's met mij deelde. Leuk om op tafel te zetten bij een feestje, of gewoon als je even lekker wilt snacken.

De ingrediënten en het recept voor de kaassaus vind je ook in mijn Starterskit Vegan 'Kaas' Maken, te bestellen bij webwinkel Veggiedeli. Deze kit bevat alle benodigdheden om deze en nog vijf andere super lekkere vegan kazen te maken, van kruidenroomkaas tot stevige 'belegen' kaas. Zo kun je super makkelijk thuis een kaasworkshop doen. Ook leuk om cadeau te geven (of te vragen!) aan vrienden of familie tijdens de feestdagen.

Dit recept is heel snel en makkelijk te maken, maar als je er nóg minder werk aan wilt hebben kun je de groenten eventueel vervangen door één of twee potjes Mexicaanse salsa of wrapsaus, bijvoorbeeld van Santa Maria, La Morena, of AH huismerk. Die warm je even op en dan meng je de bonen erdoor. Op die manier kunnen de nacho's in 15-20 minuutjes op tafel staan. De nacho's zijn super kindvriendelijk en ook nog eens vrij van gluten en soja, dus het is ook heel geschikt om voor te zetten aan moeilijke eters en mensen met allergieën en intoleranties. De hoeveelheden hieronder zijn voldoende voor 2 personen als avondmaaltijd of 6 personen als hapje.

Ingrediënten

Voor de chili

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 paprika’s (rood, groen of geel), in blokjes
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 klein blikje tomatenpuree (optioneel)
  • 1 theelepel pittige chilisaus zoals shriracha of tabasco
  • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt (of 1,5 kop zelf gekookte bonen)
  • zout naar smaak
  • 100 gram tortillachips

Voor de kaassaus

  • 150 gram (1 kop) aardappel, geschild en in blokjes
  • 70 gram (1/2 kop) wortel, geschild en in blokjes
  • 60 ml (1/4 kop) water (+ extra om de aardappel en wortel in te koken)
  • 2 eetlepels olijfolie of koolzaadolie met botersmaak
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 4 eetlepels edelgist
  • 3 jalapeno ringetjes uit een pot (optioneel, voor extra pit)
  • 1 teentje knoflook (optioneel)

Bereiding

Maak de chili

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui tot hij glazig ziet. Doe de prei en paprika's erbij en bak ze enkele minuten mee. Schep af en toe om. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, chilisaus en kruiden toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg nu ook de bonen toe en laat nog 5 à 10 minuten garen. Doe eventueel een deksel op de pan als de saus te veel inkookt.

Maak de kaassaus

Breng water aan de kook in een pannetje en kook de stukjes aardappel en wortel in 10 minuten zacht en gaar. Doe de gekookte ingrediënten in de mengkom van je blender of staafmixer met 60 ml water, olie, zout, citroensap, edelgist en eventueel de jalapeno en knoflook. Pureer tot een mooie gladde saus.

Om te serveren schep je de bonensaus op een grote schaal (of verdeel over twee kleinere borden). Bedek dit met een flinke berg tortillachips en giet hierover de warme kaassaus. Serveer meteen, zodat de chips lekker knapperig blijven.

15 Reacties

L op 20-10-2020 - 18:15
Dit zit er super lekker uit!! Ik vroeg me net af hoe ik nachos vegan kon maken :) Dit helpt mij enorm om maaltijd voor maaltijd steeds meer vegan te eten.
Hannie op 6-1-2021 - 12:43
Hoihoi, ik heb de vegan kaassaus gemaakt-teveel blijkt nu. Hoe kan ik die langere tijd bewaren? Groetjes
Martine op 7-1-2021 - 8:20
Hoi Hannie, je kunt de saus in porties invriezen. Bij het opwarmen even goed roeren.
DavidSpoib op 27-9-2021 - 18:00
Hello guys. And Bye. neversurrenderboys ;)
WilliamCip op 23-10-2021 - 0:24
Hi I am so glad I found your site, I really found you by mistake, while I was looking on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent work.
Chestermed op 22-11-2021 - 13:45
It is very a pity to me, I can help nothing to you. I think, you will find the correct decision.
HectorStutt op 25-11-2021 - 6:02
On mine it is very interesting theme. I suggest you it to discuss here or in PM.
DonaldKit op 5-12-2021 - 13:53
I congratulate, this idea is necessary just by the way
Davidsal op 6-12-2021 - 13:46
In my opinion you are not right. I can defend the position. Write to me in PM, we will communicate.
Alberthef op 6-12-2021 - 18:24
It seems to me it is good idea. I agree with you.
AndrewDeree op 8-12-2021 - 7:04
Here indeed buffoonery, what that
MatthewNesty op 8-12-2021 - 9:11
I perhaps shall keep silent
AnthonyTerse op 9-12-2021 - 12:42
As the expert, I can assist.
JosephBiche op 21-1-2022 - 14:22
I just want to say thank you for this great website. I found a solution here on vegetus.nl for my issue.
R.P.Schwab op 11-11-2022 - 8:36
L.S. Ik heb je kaassaus uitgeprobeerd. Smaakt voortreffelijk! Maar wat korter door de bocht; 1 pakje geraspte vegan kaas van AH, 2 el gistvlokken, bodempje water. Smelt de vegan kaasrasp in een bodempje water, 2 el gistvlokken toe voegen, even roeien. Smaakt ook voortreffelijk. vr.gr. Robin

Schrijf een reactie