Banaan-mandarijnenjam
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Feestdagen, Glutenvrij, Supermarktvriendelijk, Wintergerecht, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 20 minuten, koken 10 minuten, totaal 30 minuten |
Voor: | 5-6 potten |
Mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag bij de fruitkraam op de markt, dus aan het eind van de week hadden we nog wat bananen en mandarijntjes over die eigenlijk wel op moesten. De jamvoorraad begon ook te slinken en ik had nog een pakje geleisuiker in de kast staan, dus zo werd deze prachtige gele jam geboren. Hij heeft een heerlijk zachte textuur en zoete smaak van de banaan en een fris bittertje van de mandarijnen, echt een aanrader!
Zelf jam maken lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt het reuze mee. Deze jam was in een half uurtje gemaakt. Het pellen van het fruit was het grootste deel van werk. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de potjes en gereedschap goed schoon zijn én dat je speciale geleisuiker met pectine gebruikt. Met gewone suiker zal de jam niet goed opstijven en vloeibaar blijven. Voor dit recept gebruik ik Gilse geleisuiker speciaal, voor halfzoete jam.
Deze jam is een handige manier om overrijpe bananen en zachtgeworden mandarijntjes te verwerken die niet meer zo lekker zijn om los te eten. Als je de jam niet allemaal zelf op wilt eten is het ook leuk om de potjes weg te geven als cadeautje. De smaak is heel 'kerstig' en de prachtige gele kleur staat vast heel leuk in een zelfgemaakt vegan kerstpakketje.
Ingrediënten
- 400 gram gepelde mandarijntjes zonder pitten
- 850 gram rijpe gepelde bananen
- 500 gram (1 pak) Gilse geleisuiker speciaal
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
- 1/4 theelepel kurkuma (optioneel)
- 5-6 lege (jam)potten
Bereiding
Pureer de mandarijnjes met een staafmixer of blender tot ze helemaal fijngemaakt zijn. Doe nu ook de banaan erbij en pureer die kort mee. Er mogen nog wat stukjes in blijven zitten.
Zorg dat je potten, deksels, en gereedschap schoon zijn en klaar staan op het aanrecht. Je moet straks snel kunnen werken.
Breng in een diepe pan het gepureerde fruit al roerend aan de kook met de geleisuiker, vanillesuiker en eventueel kurkuma voor een mooie diepgele kleur en laat het dan nog 1 minuut goed doorkoken. Deze kooktijd gaat in op het moment dat het hele oppervlak borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Test eventueel of de jam goed stolt met een lepel die je eerder in de vriezer hebt gelegd.
Zet het vuur uit en verdeel de jam over de potten. Dit gaat het makkelijkst met een soeplepel en een speciale jamtrechter. Vul de potten tot 1/2 cm onder de rand, sluit ze direct en zet ze 5 minuten op hun kop. Daarna zet je ze weer rechtop en laat je ze op de aanrecht afkoelen. Naarmate de jam afkoelt zal hij ook gaan opstijven.
Als het goed is, trekken de potten na een paar uur vanzelf vacuum (de bobbel op de deksel klikt naar beneden). De jam is nu minstens een jaar houdbaar op kamertemperatuur. Potten waarvan het deksel niet vacuum trekt kun je beter in de koelkast bewaren en binnen enkele weken tot maanden opgebruiken.
8 Reacties
Schrijf een reactie