Tarwegluten zijn een magisch poeder. Het bestaat uit de eiwitten (=gluten) in tarwemeel en is het basis-ingrediënt voor seitan, een malse en veelzijdige vleesvervanger. Omdat tarweglutenpoeder voor het grootste deel uit eiwitten bestaat, is het ook geschikt als ingrediënt voor koolhydraatarm brood en gebak. Bakkers gebruiken tarwegluten als broodverbetermiddel.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt met tarwegluten allerlei soorten fantastisch plantaardig vlees maken, zoals stoofvlees, worst en shoarma reepjes. Dat gaat als volgt in zijn werk: je mengt de gluten met water, kruiden en eventueel wat meel, gepureerde bonen of tofu. Je vormt het deeg tot een grote rol of kleinere worstjes of steaks die je kunt koken, stomen of bakken in de oven.
Als je tarwegluten wilt gebruiken in koolhydraatarme baksels, moet je met mengen met andere soorten meel zoals sojameel, amandelmeel of lijnzaadmeel. Onderaan de pagina vind je recepten die gebruik maken van zo’n koolhydraatarme bakmix.
Waar kun je het kopen?
Tenzij je een groothandel voor bakkersbenodigdheden of een uitgebreide molenwinkel in de buurt hebt zul je je tarwegluten via internet moeten bestellen, bijvoorbeeld op De-Zuidmolen.nl of DeHoopKlarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Bakkers gebruiken gluten als broodverbetermiddel, dus als je een warme bakker in de buurt hebt, zou je daar kunnen vragen of ze je een zak willen verkopen.
Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo vleesvervangers maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers. Wij onze bestellen tarwegluten in zakken van vijf kilo, wat hier in huis makkelijk op gaat, omdat we het glutenpoeder ook gebruiken om koolhydraatarm brood en gebak mee te maken.
Er is de laatste jaren veel te doen over suiker. Dieetgoeroes schrijven boeken vol ‘suikervrije’ recepten en in supermarkten zie je steeds meer producten ‘zonder toegevoegde suiker’. Veel mensen kiezen voor ‘natuurlijke suikers’ zoals agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Op deze site heb ik zelf ook een kopje ‘suikervrij’. Maar wat is er nu echt waar van […]
Ik gebruik graag ingrediënten die vaak worden weggegooid, zoals kontjes brood, wortelgroen en radijsblad. Toen ik ontdekte dat mensen in verschillende culturen de lekkerste dingen maken van watermeloen schillen, zat ik dus meteen op het puntje van mijn stoel. Watermeloenschil is stiekem een super veelzijdig groente! Je kunt er pickles, jam, chutney, salsa, geconfijte snoepjes, […]
Mmmmm, vegan karamel! Eindelijk heb ik er eentje gemaakt die net zo stevig en toch smeuïg is als de karamel in candybars zoals Mars en Snickers. Dus ja, toen ‘moest’ ik natuurlijk meteen mijn eigen candybars maken. Met wat simpele ingrediënten die ik toch al in huis had was dat eigenlijk verrassend makkelijk! Omdat er […]
David en ik zijn in het voorjaar een week met mijn ouders in Portugal geweest om te wandelen en vogels te kijken. Het was heerlijk om even helemaal weg te zijn, tijd met familie door te brengen en dieren en planten te zien die we in Nederland niet hebben. Voor de natuurfanaten onder jullie, we […]
Ik bak graag decadente taarten met suiker, witmeel en olie, maar ik vind het ook leuk om gezondere tussendoortjes te maken. Deze muffins zijn bijna helemaal van ‘whole foods’ gemaakt: banaan, volkorenmeel en notenpasta. De muffins zijn lekker luchtig en smeuïg en ze hebben een subtiel zoete smaak van de banaan. De keuken ruikt héérlijk […]
Door drukte en weinig energie hebben we hebben wekenlang min of meer hetzelfde avondeten gehad: pasta bolognese, pasta pesto, pasta met vegan kaassaus, aardappel-vleesvervanger-groente, een vertrouwde curry, pizza en herhalingen daarvan… Dat is op zich prima, maar ik merkte dat ik steeds zin had om uit eten te gaan om nieuwe smaken te proeven. Hoog […]
Als je hier al wat langer meeleest weet je dat ik behalve food professional ook archeoloog ben. Meestal staan die twee kanten van mijn werk helemaal los van elkaar, maar soms krijg ik de kans om ze te combineren. Mijn archeologie-collega Joanita Vroom doet onderzoek naar middeleeuwse eetgewoontes in het Byzantijnse Rijk. Zij stelde voor […]
Dit is onze nieuwe lievelingspizza! Paddenstoelen, paprika en ui vind ik sowieso een heerlijke smakencombinatie en op pizza werkt het super goed. Het liefst gebruik ik oesterzwammen vanwege de chewy textuur en subtiele aardse smaak, maar met gewone champignons is het ook lekker. Als ik weinig tijd heb gebruik ik graag een kant-en-klare pizzabodem zoals […]
Mmm, romige pasta met spinazie en kaassaus, helemaal vegan en ook nog budgetproof! Voor dit recept gebruik ik de beroemde ‘aardappel-wortelkaas’ (AWK voor liefhebbers) van Veggie on a Penny. Deze knaloranje saus smaakt super kazig en is bijna overal lekker bij: over de bloemkool, op ovenschotels, als hapje met nacho’s en zoals je ziet ook […]
Ik zie regelmatig cliënten en mensen op internet die bang zijn om bepaalde ‘ongezonde’ producten te eten. Denk bijvoorbeeld aan e-nummers, soja, gluten, zoetmiddelen of suiker. Ik word daar een beetje verdrietig van. Het is natuurlijk goed om gezond te eten, maar deze mensen hebben zich onnodig bang laten maken. Veel van deze producten zijn […]