Vegan candybars met kokoskaramel

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 20 stukjes
Vegan candybar recept

Mmmmm, vegan karamel! Eindelijk heb ik er eentje gemaakt die net zo stevig en toch smeuïg is als de karamel in candybars zoals Mars en Snickers. Dus ja, toen 'moest' ik natuurlijk meteen mijn eigen candybars maken. Met wat simpele ingrediënten die ik toch al in huis had was dat eigenlijk verrassend makkelijk!

Omdat er zowel een koeklaag als pinda's in mijn candybars zitten is dit recept een soort mix tussen Twix en Snickers. Het beste van twee werelden! Als je geen fan bent van pinda's kun je ze die weglaten. Ik wil ook nog eens proberen om rijstcrispy's door de chocola te mengen, voor Lion-achtige repen. Yum, ik heb zo'n gevoel dat ik dit recept nog heel vaak ga maken...

Voor de karamellaag heb je gezoete gecondenseerde kokosmelk nodig. Dit is een speciaal soort kokosmelk die je onder andere bij Albert Heijn en sommige Aziatische toko's kunt kopen. Het recept werkt níet met gewone kokosmelk. De koekjeslaag maakte ik van de nieuwe Verkade Nizza zeezout karamel koekjes. Dat werkte super goed, maar met andere dunne rechthoekige biscuitjes kan het ook prima. Als je glutenvrije koekjes gebruikt is dit recept helemaal glutenvrij.

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocolade (gesplitst in 75 en 125 gram)
  • 8 vegan biscuitjes, bijvoorbeeld Verkade Nizza zeezout karamel (kan glutenvrij)
  • 60 gram harde plantaardige margarine (bijv. Wajang)
  • 1 blikje (320 gram) gezoete gecondenseerde kokosmelk
  • 6 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 60 gram ongezouten gebrande pinda's, in stukjes gehakt
  • 1 eetlepel vloeibare pindakaas (optioneel)

Bereiding

Bekleed een rechthoekige schaal of bakvorm van 15 bij 20 cm met bakpapier. Smelt 75 gram van de chocolade au bain marie of in de magnetron. Houdt één blokje achter en voeg die na het verwarmen toe, zodat het samensmelt met de rest. Dit helpt om de chocolade te 'tempereren', zodat die zometeen mooi uithardt. Smeer de gesmolten chocolade uit tot een dun laagje over de bodem van de bakvorm en leg de koekjes er bovenop. Zet apart om af te laten koelen

Maak nu de karamel. Doe de margarine, gecondenseerde kokosmelk, suiker en zout in een sauspan en breng al roerend aan de kook. Laat de karamel 25 à 30 minuten koken en indikken, tot het in een breed lint van de garde afloopt. Roer hem regelmatig goed door. In het begin lijkt het alsof er niks verandert, maar als je geduldig blijft koken en roeren wordt de karamel uiteindelijk mooi dik en smeuïg. De karamel is super heet, dus wees voorzichtig. Houd hem goed in de gaten zodat hij niet overkookt of aanbrandt.

Meng de gehakte pinda's door de dikke karamel en smeer het hete mengsel uit over de koekjesbodem. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Smelt nu de rest van de chocolade (125 gram). Houdt ook hier weer één of twee blokjes achter om de chocolade na het verwarmen te tempereren. Giet de gesmolten chocolade over de karamellaag en smeer dit mooi uit met een spatel. Verdeel de pindakaas in rechte smalle strepen over de chocola en trek er met een prikker of mesje haakse lijnen door, zodat je een mooi gemarmerd rasterpatroon krijgt.

Laat de chocola afkoelen en zet de bakvorm een paar uur in de koelkast zodat hij helemaal stevig wordt. Nu kun je met een groot mes de koek in reepjes snijden. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast. Hier blijven de repen een week of twee goed (maar waarschijnlijk zijn ze dan allang op :D ).

37 Reacties

Fabienne
26-6-2018

Oh my!!! Dat klinkt zo lekker (en zo makkelijk). Ik ga daar echt vanavond mee aan de slag. Laat je weten hoe het is geworden.

Martine
26-6-2018

Leuk Fabienne! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Hanne
26-6-2018

Heerlijk!! Wel is de karamel redelijk hard geworden. Ik had een blikje van 230 gram. Misschien laat ik het de volgende keer wat minder lang inkoken. En met keukenpapier neem ik aan dat je huishoudfolie bedoelt. Dat werkte bij mij in ieder geval prima :-) Ik ga het ook zeker een keer met gepofte rijst proberen.

Martine
26-6-2018

Fijn dat het lekker was Hanne! Je kunt de karamel de volgende keer inderdaad ietsje korter koken. Ik bedoelde bakpapier (zal dat even aanpassen zo), maar huishoudfolie kan inderdaad ook.

Daniëlle
27-6-2018

Oooh wat gaaf! Ik zocht nog iets om volgende week op te trakteren dus ik ga dit maar eens proberen! Gaaf zeg!

Martine
27-6-2018

Tof Daniëlle! Ik hoop dat ze goed bevallen.

Anneke
27-6-2018

Ik kook altijd meerdere blikjes en heb zo een voorraadje karamel. Ga dit recept zeker proberen.

Martine
27-6-2018

Leuk Anneke! In dit recept kook ik de kokosmelk nog met andere ingrediënten om een dikkere karamel te maken. Ik denk dat dit ook wel werkt met blikjes die je al tot karamel gekookt hebt. De bereidingstijd van de karamel is dan misschien iets korter dan in het recept staat.

Ramona
6-7-2018

Martine waarom!!! nu moet ik dit elke dag eten :P Ik heb het gemaakt, het is een van de lekkerste dingen die ik ooit geproefd heb. Volgende keer ga ik het met rijstmelkchocola maken (ik lust wel puur, maar vind zachtere smaak echt lekkerder )

Martine
9-7-2018

Haha Romana, dit recept is inderdaad gevaarlijk lekker, dat vinden wij ook. Maar ik kon het toch niet voor mezelf houden. :D

Stefanie Bekaert
30-8-2018

Ziet er superlekker uit, maar ik heb kleine en grote blikjes gecondenseerde melk. Hoeveel moet je gebruiken? Groetjes

Martine
31-8-2018

Hoi Stefanie, ik had een blikje van 320 gram. Ik zal het er even bij zetten in het recept.

Monique
20-9-2018

Zó lekker, deze candybars! Het karamelrecept is super en ik wil het binnenkort ook zeker nog eens combineren met een vegan recept voor shortbread, een van mijn favoriete zoetigheden... Dank!

Martine
24-9-2018

Leuk Monique! De karamel lijkt me inderdaad heerlijk met shortbread.

petra
29-9-2018

hoi martine hij is lekker alleen erg hard is bijna niet te snijden maar wel lekker je moet wel heel lang op kauwen miss dat ik de volgende keer de caramel iets korter ga koken

Martine
1-10-2018

Hoi Petra, ik denk dat je de karamel dan inderdaad ietsje te lang gekookt hebt. Het luistert vrij nauw en de kooktijd kan variëren afhankelijk van je pannen en fornuis.

Cindy
1-12-2018

Echt, Martine!! Wauw, volgens mijn kinderen het meest lekkere ooit, haha. Wat is dit zalig zeg. Nét Twix inderdaad. En makkelijk!!

Martine
1-12-2018

Super leuk om te horen Cindy! Fijn dat je kinderen er ook van hebben gesmuld.

Colleen
23-12-2018

Is er ook een alternatief voor kokosmelk? Mag helaas geen kokos hebben ook geen koemelk?

Martine
24-12-2018

Hoi Colleen, je zou zelf gecondenseerde sojamelk kunnen maken door 2 delen sojamelk en 1 deel suiker tot de helft in te koken, zoals in dit filmpje wordt gedaan. https://www.youtube.com/watch?v=hLeClrwzm3c Dat kun je dan gebruiken in plaats van de kokosmelk.

Saakje
16-3-2019

Na 25 minuten is de karamel nog steeds dun......zou het nog goed komen 😁

Martine
17-3-2019

Is het nog goedgekomen Saakje? Heb je gezoete gecondenseerde kokosmelk gebruikt?

Birthe
22-3-2019

Bij gebrek aan vierkante kaakjes, heb ik ronde gemalen en op de chocola gestrooid. Dat ging niet goed. Toen ik de koek uit de vorm haalde had ik 2 aparte lagen. Eén met chocola en koekkruimels en één met chocola, caramel en koekkruimels. Wel HEEL lekker en waar het heen gaat is het toch donker. :D

Martine
24-3-2019

Haha, dat werkt inderdaad niet. Gelukkig dat het toch lekker was Birthe!

Inez
29-4-2019

Zou rijstmelkchocolade ook lukken, zoals Ramona suggereert? Vind 'm ook wat te puur maar daar kan het recept verder niks aan doen. Want prima gelukt verder. Wel kliederde ik met de pindakaas voor bovenop. Heb verschillende manieren geprobeerd maar hoe krijg jij de pindakaas zo mooi vloeibaar?

Martine
30-4-2019

Hoi Inez, ik denk dat het met rijstmelkchocola prima kan ja. Ik gebruik 100% pindakaas van AH. Die is direct uit de pot al redelijk vloeibaar.

Annemarie
20-10-2019

Net gemaakt! Karamel was met een kwartiertje al dik. Heel benieuwd,lekker voor vanavond op de bank. Schrok wel van de koolhydraten toen ik die net ging uit ging rekenen i.v.m. diabetes. Maar moet een keertje kunnen. Staat nu in de koelkast, heel ongeduldige vriend in huis. Dank voor al je toprecepten!

Martine
21-10-2019

Leuk Annemarie! Dit is inderdaad geen health food, dus geniet met mate :D

Annemarie
22-10-2019

Nou, ons geduld kreeg een goede beloning. Heerlijk dit! Zou de karamel ook met wat minder suiker kunnen, of heeft dit nog een functie?

Martine
22-10-2019

Fijn dat het goed gelukt is Annemarie! Met minder suiker wordt de karamel geen karamel, dus dat kan helaas niet. Je zou eventueel wel de karamel kunnen vervangen door gepureerde medjool dadels voor een gezondere reep.

Sophia
13-12-2019

Ziet er goed uit! Smaken deze erg naar kokos? Ben niet zo van de kokos namelijk

Martine
13-12-2019

Thanks Sophia! Je proeft bijna geen kokos in deze repen, dus je kunt het recept gerust proberen.

Mariëlle
15-1-2020

Dit klinkt heerlijk! Ik heb even geen margarine in huis, zou kokosolie ook werken denk je?

Martine
19-1-2020

Hoi Mariëlle, kokosolie kan ook wel ja. Succes!

Willemijn
20-1-2020

Hoi Martine, Een vriendin van mij had dit gemaakt voor mijn verjaardag. Dit is echt het lekkerste wat ik ooit heb gegeten haha, ik overdrijf niet. Nu voor het eerst zelf gemaakt. Ik kan niet wachten tot het is afgekoeld ;-) Bedankt voor het delen!, van deze mega lekkere 'vegan snickers'

Inge
29-2-2020

Hallo, ik heb het recept gevolgd maar met de karamel is het mis gelopen en ik weet niet hoe het komt. Ik heb heel vaak geroerd maar het vet ging als een laag bovenaan liggen en onderaan begon het in een soort van korrels te karameliseren, ik kon de pinda's daar onmogelijk door mengen, dat ging gewoonweg niet en de olie bleef boven drijven. Omdat ik het vet zo niet over de koekjes wilde gieten heb ik het weggegoten en de brokken karamel zo goed als ik kon verdeeld over de koekjes. Gepruts tot en met. Wat heb ik fout gedaan? Ik maak af en toe salted karamel met boter en suiker, waarbij ik wel een lint krijg bij het karameliseren maar hier gebeurde dat niet. Het is de eerste keer met gecondenseerde kokosmelk die ik volgens een recept zelf gemaakt heb. Zou het daar aan kunnen liggen? Bedankt!

Martine
8-3-2020

Hoi Inge, wat jammer dat het niet goed lukte met de karamel. Het zou inderdaad kunnen dat het met de zelfgemaakte gecondenseerde kokosmelk niet goed werkt.

Schrijf een reactie