Vegan in Portugal

12 June 2018 onder Overige
Kenmerken: 
David en ik zijn in het voorjaar een week met mijn ouders in Portugal geweest om te wandelen en vogels te kijken. Het was heerlijk om even helemaal weg te zijn, tijd met familie door te brengen en dieren en planten te zien die we in Nederland niet hebben. Voor de natuurfanaten onder jullie, we hebben onder andere Blauwe eksters, Klapeksters, Bijeneters, Grote trappen, Purperreigers, Koereigers en verschillende soorten hagedissen gezien, allemaal in hun natuurlijke omgeving. Fantastisch! Vegan eten op vakantie kan soms even een uitdaging zijn. Portugal staat niet bekend als super vegan friendly, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In de grote steden zoals Lissabon en Porto zijn tegenwoordig heel veel vegan restaurantjes. Bovendien is er net een nieuwe wet aangenomen dat catering in openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en gevangenissen altijd een vegan optie moet hebben. Maar wij hadden een natuurvakantie op het het dunbevolkte platteland van de Alentejo bij het stadje Santiago do Caçem, waar in de wijde omtrek geen enkel vegan restaurant te vinden is... Strand Portugal

Zelf koken

We logeerden een huisje met een keuken, zodat we zelf konden koken. Zelfs in de simpelste omstandigheden kun je altijd een volwaardige vegan maaltijd koken met groente, fruit, peulvruchten en granen. Ik had voor de zekerheid wat speciale vegan producten zoals kaas en worstjes meegenomen uit Nederland, maar dat was niet per se nodig geweest. Het aanbod in de plaatselijke supermarkten was behoorlijk goed! We hadden een eenvoudig fornuis en geen oven, dus we hebben veel pasta, maaltijdsalade, soep en dergelijke gegeten. Kijk voor voorbeelden maar eens naar mijn campingrecepten en recepten voor grote groepen. Als je uit eten wilt bij niet-vegan restaurants is het handig om een Portugees vegan paspoort mee te nemen, want de talenkennis van de meeste mensen is hier beperkt.

Etiketten lezen

Als je geen Portugees kunt lezen is vegan producten vinden in de supermarkt even wat extra werk, maar met een woordenlijstje kom je een heel eind. Let vooral op leite (melk), manteiga (boter), quijo (kaas), ovo (ei), carne (vlees), peixe (vis) en mel (honig). De meeste van deze ingrediënten zijn allergenen en staan dus vaak dikgedrukt in de ingrediëntenlijst, zodat je ze makkelijk kunt spotten. Met een beetje lees- en speurwerk kun je dus net als in Nederland vegan brood, muesli, sauzen, koekjes en dergelijke vinden. Het is wel jammer dat het traditionele Portugees gebak dat je overal ziet bol staat van de eieren en melk. Ik ga denk ik binnenkort pasteis de nata (kleine taartjes met custardvulling) proberen te maken, want die zagen er erg lekker uit.

Supermarkten

Intermarché Portugal vegan Ik was blij verrast door het vegan assortiment van de plaatselijke supermarkten. In het stadje Santiago zijn we bij Aldi, Intermaché en Continente geweest. Deze winkels hadden allemaal hun eigen leuke producten. Bij Aldi vonden we sojatoetjes in vanille- en chocoladesmaak, sojamelk, havermelk, droge sojabrokjes en heerlijke chocoladechips. Ze hadden hier minstens net zo veel vegan producten als bij Aldi in Nederland. Intermarché had een apart schap met eenvoudige houdbare vleesvervangers zoals worstjes en groenteburgers (zie foto). Die waren niet allemaal even lekker, maar wel leuk om uit te proberen! Verder verkochten ze hier verschillende soorten plantenmelk, soyayoghurt en de vegan Cornetto ijsjes die sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar zijn. De Continente had een vergelijkbaar assortiment als de Intermarché, met wat minder vleesvervangers, geen Cornetto's, maar wel weer vegan mayonaise. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Groente en fruit zijn vaak relatief goedkoop, maar voor buitenlandse producten zoals noten en pindakaas betaal je de hoofdprijs.

Biowinkel

Op de laatste dag ontdekte ik een klein biowinkeltje in Santiago (Alentejo Natural). Die zat er pas sinds 2017, wat waarschijnlijk een aanwijzing is dat de vraag naar en het aanbod van 'bijzondere' producten toeneemt. Hier hadden ze onder andere een paar soorten vegan kaas van Tofutti, bio sojayoghurt, verschillende notenpasta's, vegan snoep, een paar bijzondere meelsoorten en wat Aziatische producten zoals miso en sojasaus (zie de foto). De meeste van deze producten waren wel behoorlijk aan de prijs, duurder dan in Nederland. Alentejo Natural Portugal Ik zou het dus prima een poosje uithouden op het Portugese platteland, ook zonder noodvoorraad uit Nederland! Als je goed rondkijkt zijn er behoorlijk veel vegan producten. Het is wel handig om te zorgen dat je zelf kunt koken. Het aanbod van vleesvervangers en dergelijke is wat beperkt, maar de lekker verse groente en fruit maken veel goed. Gecombineerd met het prachtige landschap en heerlijke weer zou ik graag nog eens teruggaan. Ben jij wel eens als vegetariër of veganist in Portugal geweest? Hoe was jouw ervaring?

14 Reacties

Anne op 12-6-2018 - 12:28
Ik was vorige week in Ericeira. Ik heb me bij Continente suf gezocht naar een bakje hummus, maar verder waren er wel wat vleesvervangers, tofu, seitan en plantaardige melk. In het plaatsje zelf waren meer dan genoeg tentjes met vegan opties, allemaal heel leuk! Ik denk mede omdat het een echte surfplaats is en bewust/duurzaam eten een beetje bij die lifestyle hoort.
Martine op 12-6-2018 - 14:01
Tof Anne! Hummus was op onze vakantiebestemming inderdaad ook wat moeilijk te vinden. Pindakaas was er wel en overheerlijke kweeperengelei.
Marijke op 17-6-2018 - 21:49
Ik ben verschillende keren naar Portugal geweest maar nog niet als vegan! Toevallig wel dit weekend Pastéis de Nata gemaakt volgens dit recept http://wateetjedanwel.nl/vegan-pasteis-de-nata/ Yum! Nog een correctie : kaas = queijo
Martine op 18-6-2018 - 10:15
Dankjewel Marijke! Die Pastéis de Nata zien er heerlijk uit.
Hilde op 9-7-2018 - 16:59
Wij hebben een eigen stukje grond in Portugal, vlakbij Arganil. In Arganil zit een Intermarche en een Lidl. Bij de Lidl heb ik 1 keer een bakje hummus gezien, die was ook afgeprijsd omdat hij bijna over de datum was. Dus hummus is niet echt populair daar. Haha.. verder is er inderdaad soja yoghurt genoeg. Maar jammer genoeg geen vegan mayo of chocopasta kunnen vinden. Pindakaas ook maar 1 (dure) soort.
Martine op 9-7-2018 - 19:15
Dankjewel voor het delen van jouw ervaring Hilde! Hopelijk gaat Portugal de komende jaren mee in de wereldwijde trend voor meer plantaardige producten.
Katinka op 20-7-2018 - 15:46
Ik was in maart in Lissabon voor een paar dagen, echt een prachtige stad en als vegan heb je daar genoeg opties! Ik plan mijn vakanties/citytrips vaak met behulp van de Happy Cow app en maak van tevoren alvast een lijstje met vegan restaurants die ik wil bezoeken :)
Martine op 23-7-2018 - 10:29
Tof Katinka! Lissabon lijkt me heel leuk om nog eens heen te gaan. Happycow gebruik ik inderdaad ook veel.
Marije op 24-7-2018 - 12:56
Wat leuk om te lezen! ik woon sinds februari in Midden Portugal, Secarias. Toevallig ook vlakbij Arganil, zoals Hilde. :-D In Arganil is ook een bio winkeltje met diverse vegan opties. Heel fijn! Wij beheren hier nu een B&B (Casa do Rio) en zijn opzoek naar een huis om te kopen. Zo hopen we in de toekomst onze eigen camping/B&B te openen met ruimte voor een vegan/plantbased cafe/winkel waar ik ook workshop kan geven.
Martine op 24-7-2018 - 16:40
Wat leuk Marije! Heel tof dat jullie hiermee bezig zijn. Houd me op de hoogte :)
Fiona Verbruggen op 24-8-2018 - 14:05
Wij zijn de meeste tijd van het jaar te vinden in ons huis in Ourique (ook Alentejo). Wij redden ons prima als Vegans in Portugal. Vleesvervangers kan bij ons in de buurt idd een probleem zijn. Maar met die heerlijke verse groenten- en fruitproducten is dit geen echt probleem. Ook heb je hier veel meer keuze uit verschillende soorten bonen waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Vegan uit eten gaan bij ons in de buurt, is wel een stuk moeilijker. Maar gelukkig is er in Beja een heerlijk vegetarisch restaurant waar je ook heel erg lekker vegan kunt eten. Niet echt naast de deur, maar als we in de buurt zijn maken we er graag gebruik van. Kortom; Portugal is, en blijft, een super fijn land om te vertoeven. Zeker ook voor vegans!
Kristine op 18-9-2018 - 17:47
Leuk om jullie blog te lezen en ja, ik weet er alles van, woon nl. al ruim 2 jaar in midden Portugal. Uit eten is hier voor mij niet echt een ding om naar uit te kijken door het zeer geringe aanbod van vegetarische of vegan gerechten. Nu kan je inderdaad bij supermarkets als Continente, Jumbo wel vegan producten kopen. Inderdaad, sommige smaken meer naar gebakken autobanden, dus even verder expirimenteren. In Castelo Branco is er een heel goed gesorteerde natuurwinkel waar genoeg te ontdekken valt Terra Bio, zeker ook op het gebied van granen zoals kamut, boekweit, spelt etc. Een paar maanden geleden is er een heel goed vegan restaurant geopend: Fastvegan en voor €6.50 heb je daar een heerlijke 3 gangen lunch incl. kop kruidenthee. Zeker ook door de grotere vraag (vaak ex pats) begint het assortiment hier wat uit te breiden. Een goede ontwikkeling m.i. omdat de Portugezen echte vleeseters zijn.
Martine op 19-9-2018 - 11:15
Dankjewel voor je tips Kristine!
Wil op 30-11-2021 - 10:00
Wij overwinteren in Portugal (2021-2022). Tot onze verrassing vonden wij een groot assortiment vegan bij de Lidl. Hummus, broodsmeersels, burgers, falafel, pizza en zelfs vegan kaas! Vrijwel identiek aan de Wilmersburger scheiben (wat wij de lekkerste vinden) en als we eerlijk zijn is deze lekkerder.

Schrijf een reactie