Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.
Waar gebruik je het voor?
Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.
Waar kun je het kopen?
Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).
Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.
Deze vegan currywurst brengt me in gedachten naar Berlijn. Op bijna ieder plein, station en winkelcentrum vind je daar currywurst snackbars. De laatste keer dat ik er was in 2019, boden heel veel van die tentjes ook een vegan optie aan! Super leuk, en zeker nu tijdens de lockdown zou ik er heel graag weer […]
Deze maand hebben heel veel mensen vegan gegeten in het kader van de Nationale Veganchallenge, VeggieChallenge en Veganuary. Super tof! Als je net begint met plantaardig eten, is het vaak een beetje zoeken hoe je zonder teveel moeite lekkere maaltijden maakt en alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor cliënten die daarmee worstelen maak ik vaak een […]
Mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag bij de fruitkraam op de markt, dus aan het eind van de week hadden we nog wat bananen en mandarijntjes over die eigenlijk wel op moesten. De jamvoorraad begon ook te slinken en ik had nog een pakje geleisuiker in de kast staan, dus zo werd […]
Wist je dat je van aardappels en wortel met een paar extra ingrediënten heel simpel de lekkerste vegan kaassaus kunt maken? Ik wilde het eerst zelf ook niet geloven, tot ik het een keer probeerde. Ik gebruik deze magische kaassaus nu overal. In ovenschotels zoals lasagne, over de bloemkool bij een ouderwetse AGV maaltijd en […]
Afgelopen maandag, op een van de heetste dagen van het jaar, arriveerde er een diepvries-bestelwagen bij ons huis met 10 kilo tomatenschijfjes, 5 kilo blokjes gele biet, 5 kilo paprikablokjes, 35 Solero bio perzikijsjes, 24 bloemkoolpizzabodems, 24 bietenpizzabodems en 5 kilo Italiaanse groenteburgers. Voor deze enorme bult voedsel betaalde ik slechts 50 euro. Dit was […]
Ik ben jarig in mei, dus rabarber is de perfecte vulling voor een mooie verjaardagstaart. Eerder maakte ik al deze taart met rabarber en aardbei, maar aardbeien zijn in mei eigenlijk nog net niet in het seizoen en komen dan uit een verwarmde kas of uit het buitenland. Daarom maakte ik dit keer een taart […]
Misschien is het je opgevallen dat ik de eerste maanden van dit jaar weinig gepost heb. David en ik hebben namelijk net een heerlijke jaren 30 woning gekocht en we waren druk bezig met verbouwen en verhuizen! Drie maanden lang stonden we bijna iedere vrije dag met een sloophamer, zaag, boormachine of schilderkwast in onze […]
Ik ben weer lekker aan het experimenteren met zuurdesem (maak je eigen starter!). Het deel dat overblijft bij het voeren van de starter gooien we natuurlijk niet weg, dus dat betekent lekker veel pannenkoeken eten! Zuurdesempannenkoeken hebben een heel bijzondere smaak. Helemaal niet zuur, maar eerder hartig/umami. Dat combineert fantastisch met paddenstoelen. Ik had toevallig […]
Flammkuchen is het Duits-Franse zusje van pizza. De bodem is heel dun en wordt gemaakt zonder gist. In plaats van tomatensaus gebruik je zure room als basis voor de toppings. Super lekker als lunch, avondmaaltijd of borrelhapje! Omdat er geen gist wordt gebruikt hoeft het deeg niet te rijzen en kan het dus vrijwel meteen […]
Vanwege het coronavirus slaan veel mensen een voorraad houdbaar eten in. David en ik doen rustig aan, want we hebben eigenlijk altijd voldoende voorraad voor een paar weken. Dat is niet omdat we ons voorbereiden op een nucleaire winter of de zombie apocalypse, maar gewoon omdat het handig is. Met een voorraad heb je altijd […]