Stevia rebaudiana of honingkruid is een plantje uit Zuid-Amerika dat een heel sterke zoete smaak heeft. Sinds kort is het ook goedgekeurd voor consumptie in de Europese Unie, en je ziet het op steeds meer plaatsen verschijnen.
Waar gebruik je het voor?
Het voordeel van stevia ten opzichte van de meeste andere zoetmiddelen is dat het zo goed als geen calorieën bevat en geen zoetkracht verliest als je het verhit. Het kan dus heel goed in cakes, koekjes en andere baksels verwerkt worden. Sommige zoetmiddelen op basis van stevia hebben een drop-achtige bittere bijsmaak, die je vooral goed proeft als je er veel van gebruikt. Er komen gelukkig steeds meer stevia producten op de markt die geen of weinig bijsmaak hebben.
Waar koop je het?
Stevia is te koop in biowinkels, natuurgeneeswinkels en sinds kort ook in sommige supermarkten. Pure stevia is verkrijgbaar in vloeibare en poedervorm. Er zijn ook steeds meer samengestelde zoetmiddelen met stevia. Die bevatten vaak kunstmatige zoetmiddelen of lactose uit koemelk.
Deze ronde kruidige cake met peren is afkomstig van veggiesonthecounter.com, een blog met veel glutenvrije recepten. Hij zag er zo ontzettend lekker uit, dat ik hem meteen wilde proberen. Ik heb hem al aan familie en collega's geserveerd en iedereen is verbaasd dat zo'n lekkere cake veganistisch en glutenvrij is!
Dit is een heerlijk lichte en smeuïge cake, een perfect voorbeeld van appelmoes als vervanger van eieren (en een perfecte manier om overgebleven appelmoes op te maken). De walnoten geven extra smaak en beet, maar zonder is ook lekker. Gebaseerd op een recept uit het boek 100 Best Vegan Baking Recipes. Update: de foto bij […]
Gekookte kikkererwten kun je in een handomdraai omtoveren tot gezonde knapperige borrelnootjes. Lekker als verantwoord tussendoortje, origineel hapje voor feestjes en zelfs in salades. Met de smaak kun je naar hartenlust experimenteren.
Zoek je een plantaardig alternatief voor strooikaas? Probeer dan dit recept eens. Makkelijk te maken, goedkoop, lekker, voedzaam én lang houdbaar. Wat wil je nog meer? Lekker over de pasta met tomatensaus, als topping in wraps enzovoort.
Plantaardig stoofvlees? Jawel, dat kan! Deze stoofschotel maak ik het liefst als ik net de basis seitan in bouillon heb gemaakt, want die bouillon maakt dit recept bijzonder lekker. Als je geen seitanbouillon hebt, kun je de alternatieve methode gebruiken.
Als er in een recept staat dat je ‘seitan’ nodig hebt, kun je natuurlijk de inhoud van zo’n kant en klaar potje of pakje uit de biowinkel of Chinese toko gebruiken. Je kunt het ook zelf maken. Veel goedkoper en lekkerder!
Deze lekkere cake heeft een milde kokossmaak en een luchtige, zachte en licht kruimelige textuur, bijna net zoals cake die met bloem en eieren gemaakt is. Hij is rijk aan vezels en eiwitten en vult dus goed.
Met deze ontbijtmix maak je 's ochtends in een handomdraai een warme vullende pap. Het heeft wel iets weg van Brinta, maar dan voedzamer en met meer smaak. Als extraatje doe ik er vaak een beetje fruit doorheen, zoals appel, rozijn of aardbei. Met wat kleine aanpassingen is het ook geschikt voor een koolhydraatarm dieet.