Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.
Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Welke melk moet ik kiezen?
Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.
Zelf plantaardige melk maken
Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!
Deze focaccia bevat een fractie van de koolhydraten van gewoon brood, maar hij is heerlijk zacht en luchtig. Serveer met een lekkere Italiaanse soep of salade, of maak er een pizza van!
Deze salade is een nieuwe favoriet hier in huis. De romige avocado combineert fantastisch met de hartige lichte rooksmaak van de tempeh en de zoet-zure smaak van de balsamico dressing. Geschikt als lunch, lichte avondmaaltijd, of (in een kleinere portie) als voorgerecht.
Deze tempeh kun je supersnel klaarmaken en het is heel veelzijdig. Hier serveer ik het met gestoomde boerenkool en jonge capucijners, maar je kunt er natuurlijk ook andere groentes bij eten, of het in een pitabroodje of wrap verwerken. Boerenkool wordt lekker mals en sappig als je het stoomt, een heel andere textuur dan je gewend bent van de stamppot.
Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar deze saus is echt ontzettend lekker. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen met een sterke hartige smaak. Het is een fantastische smaakmaker om snel een eenvoudige maaltijd mee aan te kleden.
Boerenkool staat niet bekend als een typische saladegroente, maar toch kun je er heerlijke salades mee maken. Het is het fijn om de dressing even goed in te laten trekken, zodat de kool lekker mals en zacht wordt. Je kunt deze salade dus prima 's morgens al klaarmaken en meenemen voor de lunch.
Je wilt seitan eten, maar er is geen tijd om de seitan een uur te stomen of koken? Het kan, met deze seitan scramble die je in een paar minuten gaar bakt in een koekenpan.
Deze scramble is een echte vegan basismaaltijd. Simpel, snel, goedkoop en vullend! Je kunt het eten als ontbijt, lunch en zelfs bij het avondeten. Serveer het los, eventueel met een salade erbij, of doe het in een wrap of pitabroodje met een lekkere dot ketchup en/of hete chili saus.
Mijn schoonzusje vierde afgelopen weekend haar verjaardag en ze had mij gevraagd om een lekkere taart te bakken. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik ben dol op mokkataart, maar vegan mokkataart is helaas nog bijna nergens te vinden (wel bij Baklust in Den Haag). Ik wilde dus een mokkataart maken. Deze […]
Deze Aziatisch getinte maaltijdsoep is mijn nieuwe favoriete recept voor als ik snel wat wil eten. Je maakt hem in één pan en als je een beetje vlug bent is hij binnen 15 minuten klaar. Het is bovendien een heel budgetvriendelijk gerecht waarvoor je alle ingrediënten in de supermarkt kunt kopen.