Pittige tempeh met gestoomde boerenkool

28 January 2014 onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , , ,
Voor: 2 personen
Pittige tempeh met gestoomde boerenkool en kapucijners, vegan

Deze tempeh kun je supersnel klaarmaken en het is heel veelzijdig. Hier serveer ik het met gestoomde boerenkool en jonge kapucijners, maar je kunt er natuurlijk ook andere groentes bij eten, of het in een pitabroodje of wrap verwerken.

Ik was nooit zo'n fan van boerenkool, maar de laatste tijd ben ik er lekker mee aan het experimenteren. Het is zo'n gezonde groente, die wilde ik graag leren eten. Nou, dat is gelukt! Boerenkool wordt lekker mals en sappig als je het stoomt, een heel andere textuur dan je gewend bent van de stamppot.

Ingrediënten

Voor de tempeh

 • 200 gram tempeh, in stukjes gescheurd (in reepjes snijden kan ook)
 • 4 tenen knoflook
 • 1 à 2 eetlepels hete chilisaus (tabasco, chipotle of sriracha)
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 100-150 ml water of plantaardige bouillon
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1/2 theelepel liquid smoke of gerookte paprikapoeder (optioneel)
 • 1/4 theelepel versgemalen peper
 • klein beetje zoetmiddel (optioneel)
 • zout naar smaak

Voor de groente

 • 200 gram boerenkool
 • 200 gram (1 potje) jonge kapucijners (linzen, ogenboontjes of zwarte bonen kan ook)

Bereiding

Maak de tempeh

Verhit op middelhoog vuur een scheutje olie in een diepe pan en bak de tempeh even aan totdat hij goudbruin begint te worden. Doe de knoflook, chilisaus en tomatenpuree erbij en laat die een minuut of twee meebakken tot de tomatenpuree niet meer zuur is.

Voeg water, oregano, liquid smoke en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat 5 à 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht is ingekookt tot een sausje. Voeg eventueel wat extra vocht toe als het teveel is ingekookt. Breng eventueel op smaak met een klein beetje zoetmiddel en zout.

Voor de groente

Stoom ondertussen de boerenkool. Breng een laagje water aan de kook in een pan, hang de boerenkool met de kapucijners in een stoommandje erboven (een zeef, vergiet of pastainzet werkt ook) en dek af met een deksel. Laat ongeveer 5 minuten stomen tot de kapucijners warm zijn en de boerenkool gaar en mals is geworden.

Verdeel het boerenkool-kapucijner mengsel over twee borden en serveer de tempeh erbovenop.

15 Reacties

Willeke op 28-1-2014 - 17:08
Toevallig vandaag een zak boerenkool gekocht.. en ik dacht gelijk daar 'moet' worst bij.. maar tempeh is inderdaad ook een idee en ligt nog in de vriezer :)
Sarah op 28-1-2014 - 19:07
Wil je daarmee zeggen dat die ribbelige vreemde structuur verdwijnt bij het stomen? Want dan wil ik het ook nog wel eens een kans geven.
Martine op 28-1-2014 - 20:04

Leuk Willeke. Tempeh is bijna overal lekker bij vind ik. Je kunt zo veel verschillende kanten op met de marinade.

@Sarah, de boerenkool houdt wel een beetje textuur, maar hij wordt veel zachter. Voor de zekerheid kun je de kool een minuutje of twee extra stomen als je wilt.

Sarah op 30-1-2014 - 9:40
Bedankt voor de tip. De tempeh klinkt in ieder geval al lekker, maar voor mij mag hij wel iets minder pittig. :)
Martine op 30-1-2014 - 10:14
Dat is gelukkig makkelijk aan te passen. Gewoon iets minder chilisaus gebruiken :-)
Willeke op 30-1-2014 - 19:50
Ik ga wat meer experimenteren met tempeh.. tot nu gaat het soms goed en soms niet.. (daarnaast kun je het goed invriezen!) Had nog wat boerenkool over van mijn stampot.. dus vandaag gestoomd. Ik moet er misschien nog een beetje aan wennen, ik vond het namelijk nog een beetje taai.. dus de volgende keer stoom ik het denk ik wat langer.
Martine op 3-2-2014 - 9:53
Ja, tempeh invriezen werkt inderdaad heel goed. Ik heb ook meestal een blokje of twee in de vriezer. Ik heb gemerkt dat boerenkool snel taaier wordt als het wat langer in de koelkast ligt. Probeer het misschien nog eens met een verse zak. Langer stomen helpt sowieso.
Alynda op 3-2-2014 - 12:28
Dit recept was precies wat ik nodig had om mijn blikje chipotle pepers aan te breken! Heb het net gemaakt voor meeneemdiner op de uni vanavond, ben benieuwd.
Martine op 3-2-2014 - 12:48
Yum, dit lijkt me inderdaad heerlijk met chipotle. Eet smakelijk!
Alynda op 4-2-2014 - 13:56
Het was superlekker! Ik heb een pak van 400 gram tempeh genomen, het recept verdubbeld en zo met de zak van 300 g boerenkool die ik nog had kan ik er 3x van eten. Ik eet trouwens de boerenkool (zo goed als) rauw, alleen even meegewarmd in de magnetron met de tempeh samen. Vind de bite lekker. Dank voor het recept!
Martine op 4-2-2014 - 14:39
Ah fijn! Goed om ook wat feedback te krijgen van iemand die wél van de textuur van boerenkool houdt ;-)
Sabrina op 26-11-2014 - 18:46
Vanavond de tempeh gemaakt met zoete chilisaus, gerookte paprikapoeder (hot) en wat meer tomatenpuree. Zoontje riep enthousiast: Mama! Dit smaakt naar pizza! Ik lust dit! :) #ditgaanwevakereten
Martine op 26-11-2014 - 19:37
Top! Leuk om te horen :-)
Thérèse op 30-10-2020 - 19:21
Ook met stamppot boerenkool heerlijk !
Claudia op 9-3-2021 - 21:17
Verrassend lekkere combinatie! Volgende keer gebruik ik denk ik nog iets meer gerookte paprika en peper. Durfde ik nu nog niet goed, maar kan gerust nog wat pittiger.

Schrijf een reactie