Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.
Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Welke melk moet ik kiezen?
Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.
Zelf plantaardige melk maken
Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!
Proteïnerepen zijn best wel prijzig, dus ik maak ze regelmatig zelf. Het valt me reuze mee hoe makkelijk dat eigenlijk is en het is een stuk goedkoper. Voor twee à drie euro maak je een grote bak vol repen.
Als ik hapjes moet maken voor een borrel, high tea of potluck staat deze wraprolletjes altijd hoog op de lijst. Ze zien er leuk uit, iedereen vind ze lekker, en ze zijn super snel en makkelijk te maken. Met de vulling kun je lekker creatief zijn.
Seitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. De combinatie van tarweglutenpoeder en tofu in dit recept zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!
Als je je bruin rijstmeel gebruikt zijn deze pannenkoeken helemaal 'volkoren', zonder dat ze een overdreven sterke volkorensmaak hebben. Ook na het afkoelen blijven ze lekker soepel, dus je kunt prima wat extra maken om mee te nemen als lunch. Als je ze mooi dun bakt zijn ze zelfs geschikt om te gebruiken als wraps, bijvoorbeeld gevuld met hummus en groente.
In deze soep kun je allerlei restjes groente kwijt. Paprika, selderij, bloemkool, broccoli, wortel, knolraap, pastinaak, het kan er allemaal in. Fijn om de koelkast mee leeg te koken dus. Als je één van de groentes in de ingrediëntenlijst niet hebt kun je gewoon iets anders ervoor in de plaats gebruiken. Als je tofu een beetje eng vindt is deze soep ook heel lekker met vegan kipstukjes.
Gierst en Mexicaanse kruiden vind ik een heerlijke combinatie. Deze gierstschotel is super makkelijk te maken. In z'n eentje is ie een beetje aan de saaie kant, maar omdat het zo makkelijk is heb je genoeg tijd over om er dingen bij te maken zoals een simpele tomatensalade en wat vegan kaassaus of geraspte vegan kaas. Avocado is er ook super lekker bij.
Vegan ijs is super lekker, maar het is helaas meestal ook best wel duur. Met dit recept heb ik daar eindelijk een goeie oplossing voor gevonden. Het is makkelijk te maken (geen ijsmachine of sterke blender nodig!) en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit een ingrediënt wat je meestal weggooit: peulvruchten kookvocht, ofwel aquafaba!
Traditioneel worden jerk kruiden vooral gebruikt om vlees (denk aan jerky) op smaak te brengen, maar het is ook heel lekker op aardappeltjes of in een stoofschotel zoals deze. De stoofschotel is binnen een half uurtje klaar, dus je kunt hem ook prima op een doordeweekse avond maken.
Geld besparen op je maaltijden is een leuk idee, maar wat kun je dan het beste eten? Ik heb eens goed rondgesnuffeld in mijn keukenkastjes, en ik heb de tien meest geldbesparende producten (of categorieën van producten) voor je op een rijtje gezet. Alles wat op de foto staat kost bij elkaar ongeveer 20 euro. […]
Toen David en ik nog vegetarisch aten was dit kaas-uienbrood een vast feestnummer in het weekend. Ik had het al een poos niet meer gemaakt, maar met vegan kaas is het eigenlijk ook heel lekker, dus ik denk dat deze weer eens wat vaker op tafel gaat verschijnen.