Aquafaba yoghurtijs

13 September 2016 onder Dessert
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 0 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 1 liter ijs
Aquafaba roomijs met meloen, vegan

Vegan ijs is super lekker, maar het is helaas meestal ook best wel duur. Met dit recept heb ik daar eindelijk een goeie oplossing voor gevonden. Het is makkelijk te maken (geen ijsmachine of sterke blender nodig!) en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit een ingrediënt wat je meestal weggooit: peulvruchten kookvocht, ofwel aquafaba! Daardoor is het ook nog eens relatief calorie-arm. Win, win, win!

Voor wie aquafaba nog niet kent, dit magische goedje is echt gewoon het vocht uit een blikje kikkererwten of andere peulvruchten. Je kunt het opkloppen net zoals sommige mensen met kippenei-eiwit doen. Na een paar minuten wordt het een super luchtige mousse waar je onder andere meringue, chocozoenen en dus ook ijs mee kunt maken!

Je kunt behalve kikkererwtenvocht ook het water van andere mild smakende peulvruchten gebruiken, zoals witte bonen. Het recept werkt ook met het dikke kookvocht van peulvruchten die je zelf geweekt en gekookt hebt. Het allerlekkerste vind ik ijs gemaakt van 'soja wei', het transparante vocht wat je overhoudt als je sojamelk stremt om zelf tofu te maken, voor de echt doe-het-zelvers.

Dit ijs zit qua textuur een beetje tussen sorbet en roomijs in. Het is wat romiger dan sorbet, maar bevat iets meer ijskristalletjes dan roomijs. David en ik vinden het in ieder geval erg lekker! Door de aquafaba is het heel luchtig en smelt het heerlijk zacht op je tong. Je kunt de smaken variëren door verschillende soorten fruitpuree of sojayoghurt toe te voegen aan de opgeklopte mousse. Het ijs op de foto is gemaakt met een mengsel van meloenpuree en sojayoghurt.

Ik maak mijn ijs gewoon met suiker, maar ik denk dat het in principe ook met alternatieve zoetstoffen zou moeten kunnen. Het ijs wordt dan misschien wel wat minder romig. Als je een vloeibaar zoetmiddel zoals agave gebruikt is het misschien slim om de aquafaba eerst even in te koken en weer af te laten koelen voor je het gaat opkloppen, om te compenseren voor het extra vocht in de stroop. Ik heb gelezen dan kokosbloesemsuiker niet goed werkt voor aquafaba, omdat het een klein beetje vettig is, waardoor de aquafaba niet goed stijf wordt.

Ingrediënten

  • 120 ml aquafaba (kookvocht uit een blikje peulvruchten, of 'wei' die over is nadat je tofu gemaakt hebt)
  • 100 g witte kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/8 theelepel xanthaangom (optioneel)
  • 120 ml sojayoghurt of fruitpuree

Bereiding

Doe de aquafaba met de suiker, vanillesuiker, citroensap en xanthaangom in een grote vetvrije kom (glas of metaal werkt het beste, in plastic blijven vaak toch stiekem spoortjes vet achter). Klop de aquafaba met een mixer (een gewone mixer, geen staafmixer of blender) tot het schuim stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het schuim eruit valt. Dit kan 10-15 minuten duren.

Doe dan voorzichtig de sojayoghurt of fruitpuree bij het aquafabaschuim en schep het rustig erdoor met een spatel of lepel. Je moet nu niet meer mixen, want dan zakt het schuim in. Giet het mengsel in een diepvriesbak en zet het minstens 12 uur in de vriezer tot het helemaal bevroren is. Je hoeft het ijs niet om te scheppen tijdens het invriezen. De aquafaba zorgt ervoor dat het zacht blijft en geen grote ijskristallen vormt.

24 Reacties

Sanne op 13-9-2016 - 10:33
Wat ontzettend cool dat je dit gewoon weer kan maken zeg! Het ziet er in ieder geval lekker uit :) en dat het tussen roomijs en sorbetijs in zit klinkt goed! Liefs
Martine op 13-9-2016 - 11:27
Ja leuk hè! Ik heb vanmorgen al weer een nieuwe portie gemaakt :D
Tine op 13-9-2016 - 14:29
Wauw zo'n leuk recept! Ik ben elke keer weer onder de indruk als ik een nieuw recept met aquafaba zie, dit moet ik nu toch echt wel eens gaan proberen...
Martine op 13-9-2016 - 14:52
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt Tine!
Emmarieke op 17-9-2016 - 17:20
Ha lekker en makkelijk, zoals veel van je recepten overigens. Ik ben nu twee jaar vegan aan het eten en kan echt zeggen dat de helft van wat ik klaarmaak van jouw website komt. Dus dankjewel! Deze ga ik morgen ook proberen.
Martine op 17-9-2016 - 19:33
Hey Emmarieke, super leuk om te horen dat je zo veel aan onze recepten hebt. Veel plezier met het ijs! :)
Iris op 8-11-2016 - 8:26
Wonderlijk dat je van datgene wat je weggooide zoiets lekkers jan maken.
Eline op 18-5-2017 - 9:00
Een lekker en makkelijk recept heb het gemaakt met alpro soja kers en valt bij mij erg in de smaak
Inez op 3-6-2017 - 20:39
Was gisteren je hummussoep aan het maken en herinnerde me opeens dit ijsrecept.Terwijl de soep pruttelde een mooie bak vol aardbeienijs gemaakt.Vond het wel behoorlijk zoet. Vraag me af of bij minderen met suiker, de smaak vd kikkererwten misschien de kop opsteekt? Of zou dat wel meevallen?
Martine op 5-6-2017 - 8:59
Hoi Inez, dat hangt er denk ik een beetje vanaf hoe gevoelig je bent voor de kikkererwtensmaak, maar die zou je dan ook kunnen maskeren met wat extra citroensap ofzo. Ik denk dat het op zich prima kan met minder suiker.
Jessica op 9-11-2017 - 13:59
Wat een leuk recept, Martine! Dit ga ik binnenkort een keer proberen. Ik ben laatst ook aan de slag geweest met aquafaba, zo'n bijzonder goedje! Mijn recept voor vegan meringues kun je hier nalezen: http://www.artyfartylife.com/super-easy--yummie-vegan-meringues
Alynda op 14-8-2019 - 20:20
Wat een leuk recept! :-) Er staat hier nu een meloen-munt-limoensap batch met 100g erythritol ipv suiker in de vriezer. Het smaakte al heerlijk! Ik had wel een probleempje, de garde-opzet van de staafmixer bleek kapot dus ik heb met de hand geklopt tot ik het zat was, na 15 min. Goeie workout, maar helemaal stijf was het helaas niet. Ik ben benieuwd hoe het wordt als ijs...
Martine op 19-8-2019 - 11:32
Goed idee om het met erythritol te doen! Ik heb zelf een goedkope ouderwetse handmixer om aquafaba mee te kloppen.
Janneke op 28-8-2019 - 7:57
Ik heb net sojayoghurt gemaakt en die dikker gemaakt met een kaasdoek. Kan ik deze 'wei' ook gebruiken en kun je die wei opkloppen?
Martine op 28-8-2019 - 11:37
Hoi Janneke, dat weet ik niet, maar je zou het gewoon kunnen proberen. Als het lukt om de wei stijf en luchtig te kloppen, kun je het gebruiken in dit recept. Als dat niet lukt, dan is het niet geschikt.
Eva op 6-10-2019 - 12:02
Hoi Martine! Gisteravond het recept gemaakt (beslag smaakte heerlijk) en in de vriezer gezet. Het is nu 11,5 uur later en we kunnen niet meer wachten... Denk je dat we het nu ook al kunnen eten?
Eva op 6-10-2019 - 12:07
We zijn eruit... het smaakt ook prima binnen 11,5 uur ;)
Martine op 7-10-2019 - 14:40
Haha, fijn dat het goed gelukt is Eva!
Frida op 26-5-2020 - 12:13
@Martine, heb je een tip, welke kikkererwten je het best voor het vocht kan gebruiken?
Martine op 24-8-2020 - 14:20
Hoi Frida, ik maak meestal mijn aquafaba zelf, van kikkererwten die ik met weinig water kook en dan in het water laat afkoelen zodat het vocht mooi dik wordt. Uit de winkel vind ik de biologische kikkererwten van AH huismerk fijn vocht hebben.
Lana op 21-7-2020 - 20:23
Gisteren gemaakt! Schuim opkloppen ging niet helemaal goed, kreeg het op de een of andere manier net niet helemaal stijf, ook al lukt dat normaal gesproken wel. Maar goed, toch maar het fruit er doorheen geschept en ingevroren, en uiteindelijk is het toch best goed gelukt!
Martine op 24-8-2020 - 16:15
Fijn dat het toch goedgekomen is Lana. Aquafaba blijft een temperamentvol ingrediënt...
Ineke op 7-8-2020 - 16:52
Heerlijk, nog niet zo lang geleden voor het eerst gemaakt. Nu zeker al de vijfde variatie. Frambozen, yoghurt kaneel, pandan, pindakaas cacao, en nu met stoofpeertjes. Super makkelijk, elke keer goed gelukt. Ik moet het eten van kikkererwten gaan opvoeren!!
Martine op 24-8-2020 - 17:46
Wat leuk Ineke! Jouw variaties lijken me heel lekker.

Schrijf een reactie