Havermout proteïnerepen

door onder Koekjes
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: ongeveer 15 repen
Havermout proteïnerepen, vegan

David heeft de laatste tijd regelmatig lange kantoordagen. Hij heeft dan graag een energiereep voor de laatste uurtjes, zodat hij niet volledig uitgehongerd thuiskomt. Als we gaan wandelen of fietsen nemen we er ook vaak een paar mee.

Proteïnerepen zijn best wel prijzig, dus je kunt een hoop geld besparen door ze zelf te maken. Voor twee à drie euro maak je een bakplaat vol repen. Als je geïnteresseerd bent in vegan eten met een klein budget, kom dan ook naar mijn presentatie op VegFest. In dit interview op het youtubekanaal van Vegenement vertel ik er wat meer over.

Deze repen zijn qua smaak en voedingswaarde vergelijkbaar met de 'protein flapjacks' van Trek. Per 50 gram bevatten ze zo'n 10 gram eiwit! De basis is havermout en proteïnepoeder zodat ze lekker vullend zijn. Met de smaak kun je heel veel verschillende kanten op. Ik heb het hier simpel gehouden met vanille en kaneel, maar je kunt alle smaakmakers toevoegen waar je zin in hebt zoals speculaaskruiden, citroenaroma, gember, pandan-extract etc. Als je liever een ander zoetmiddel dan suiker gebruikt kan dat ook.

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 koppen (200 g) havermout
  • 1 kop (80 g) naturel soja proteïnepoeder (of een ander proteïnepoeder)
  • 1/2 kop (40 g) kokosrasp (of nog meer havermout)
  • 1/2 kop (100 g) rietsuiker of witte suiker
  • 2/3 kop (160 ml) plantaardige melk
  • 1/3 kop (80 ml) neutraal smakende olie (ik gebruik graag koolzaadolie)
  • 1 theelepel vanille extract (zakje vanillesuiker is ook goed)
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een grote kom de havermout met het proteïnepoeder, kokosrasp en rietsuiker goed door elkaar. Doe de melk, olie en smaakmakers erbij en vorm er een samenhangend deeg van.

Bekleed een rechthoekige bakplaat van 25 bij 40 cm met bakpapier. Stort het deeg in de bakvorm en druk het plat met je vingers of de achterkant van een lepel tot het een mooie dunne koek is. Snijd de zachte koek in met een mes zodat je hem na het bakken makkelijk in repen kunt breken.

Bak de repen ongeveer 20 minuten totdat de bovenkant goudbruin begint te worden. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Nu kun je ze in stukjes breken en in een luchtdichte bak bewaren. Ik doe ze meestal in de vriezer, zodat ze langer goed blijven en ik niet in de verleiding kom om ze achter elkaar op te eten...

5 Reacties

Annet Heebink op 25-11-2016 - 9:32

Hallo Martine, Waar kan je soja proteïne poeder kopen? Vriendelijke groet Annet

Martine op 25-11-2016 - 9:39

Hoi Annet, ik koop het meestal bij De Tuinen / Holland&Barret.

Monique op 13-12-2016 - 11:56

Die ga ik vast eens maken voor mijn echtgenoot/triatleet ! Om ze echt gezond te hebben, kan je wel best geen geraffineerde (witte) suiker gebruiken.

Zohar op 17-9-2017 - 22:09

Ik ben zelf niet zo van het zoette maar hou meer van hartig. Ik had hier echt een heerlijke hartige variant op gemaakt, maar al ruim een jaar geleden, dus even in mijn geheugen graven hoe het zat :p. Volgens mij had ik de suiker, kaneel, kokos en vanille weggelaten en er pesto of olijventapenade bij gedaan (en dus iets minder olie) en dan zonnebloempitjes en pompoenpitten, edelgist, rozemarijn, peper en zout bij gedaan. Was echt heerlijk!

Martine op 18-9-2017 - 9:59

Oeh, dat klinkt heel goed Zohar! Dankjewel voor het delen.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.