Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.
Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.
Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.
Waar gebruik je het voor?
Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.
Waar kun je het kopen?
Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.
Deze focaccia bevat een fractie van de koolhydraten van gewoon brood, maar hij is heerlijk zacht en luchtig. Serveer met een lekkere Italiaanse soep of salade, of maak er een pizza van!
Deze salade is een nieuwe favoriet hier in huis. De romige avocado combineert fantastisch met de hartige lichte rooksmaak van de tempeh en de zoet-zure smaak van de balsamico dressing. Geschikt als lunch, lichte avondmaaltijd, of (in een kleinere portie) als voorgerecht.
Deze tempeh kun je supersnel klaarmaken en het is heel veelzijdig. Hier serveer ik het met gestoomde boerenkool en jonge capucijners, maar je kunt er natuurlijk ook andere groentes bij eten, of het in een pitabroodje of wrap verwerken. Boerenkool wordt lekker mals en sappig als je het stoomt, een heel andere textuur dan je gewend bent van de stamppot.
Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar deze saus is echt ontzettend lekker. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen met een sterke hartige smaak. Het is een fantastische smaakmaker om snel een eenvoudige maaltijd mee aan te kleden.
Boerenkool staat niet bekend als een typische saladegroente, maar toch kun je er heerlijke salades mee maken. Het is het fijn om de dressing even goed in te laten trekken, zodat de kool lekker mals en zacht wordt. Je kunt deze salade dus prima 's morgens al klaarmaken en meenemen voor de lunch.
Je wilt seitan eten, maar er is geen tijd om de seitan een uur te stomen of koken? Het kan, met deze seitan scramble die je in een paar minuten gaar bakt in een koekenpan.
Deze scramble is een echte vegan basismaaltijd. Simpel, snel, goedkoop en vullend! Je kunt het eten als ontbijt, lunch en zelfs bij het avondeten. Serveer het los, eventueel met een salade erbij, of doe het in een wrap of pitabroodje met een lekkere dot ketchup en/of hete chili saus.
Mijn schoonzusje vierde afgelopen weekend haar verjaardag en ze had mij gevraagd om een lekkere taart te bakken. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik ben dol op mokkataart, maar vegan mokkataart is helaas nog bijna nergens te vinden (wel bij Baklust in Den Haag). Ik wilde dus een mokkataart maken. Deze […]
Deze Aziatisch getinte maaltijdsoep is mijn nieuwe favoriete recept voor als ik snel wat wil eten. Je maakt hem in één pan en als je een beetje vlug bent is hij binnen 15 minuten klaar. Het is bovendien een heel budgetvriendelijk gerecht waarvoor je alle ingrediënten in de supermarkt kunt kopen.