Andere talen: gram flour, garbanzo flour, chickpea flour, besan
Wat is het?
Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het heeft een geel-achtige kleur en een fijne textuur. Kikkererwtenmeel heeft rauw een uitgesproken bittere smaak, die veel mensen erg vies vinden, maar deze verdwijnt als je het meel verhit.
Waar gebruik je het voor?
Kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Je kunt er sauzen mee binden en het gebruiken als eivervanger in pannenkoeken en cakes. In combinatie met andere soorten glutenvrij meel is het geschikt om tarwemeel te vervangen in glutenvrije recepten. Verder wordt het veel gebruikt in Indiase zoete en hartige baksels. Je kunt er ook socca of farinata van maken, een heerlijke quiche-achtige hartige taart of pannenkoek die in Italië en Frankrijk veel wordt gegeten.
Waar kun je het kopen?
Kikkererwtenmeel is te koop in biowinkels en sommige toko’s. Bij de toko is het vaak veel goedkoper dan in de biowinkel. Bij mijn favoriete lokale toko betaal ik €2,50 voor een kilo kikkererwtenmeel (zie de zak op de foto). Houdt er even rekening mee dat er in toko’s meestal geen kikkererwtenmeel op de verpakking staat, maar één van de andere namen die hierboven achter ‘andere talen’ vermeld staan.
Proteïnerepen zijn best wel prijzig, dus ik maak ze regelmatig zelf. Het valt me reuze mee hoe makkelijk dat eigenlijk is en het is een stuk goedkoper. Voor twee à drie euro maak je een grote bak vol repen.
Als ik hapjes moet maken voor een borrel, high tea of potluck staat deze wraprolletjes altijd hoog op de lijst. Ze zien er leuk uit, iedereen vind ze lekker, en ze zijn super snel en makkelijk te maken. Met de vulling kun je lekker creatief zijn.
Seitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. De combinatie van tarweglutenpoeder en tofu in dit recept zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!
Als je je bruin rijstmeel gebruikt zijn deze pannenkoeken helemaal 'volkoren', zonder dat ze een overdreven sterke volkorensmaak hebben. Ook na het afkoelen blijven ze lekker soepel, dus je kunt prima wat extra maken om mee te nemen als lunch. Als je ze mooi dun bakt zijn ze zelfs geschikt om te gebruiken als wraps, bijvoorbeeld gevuld met hummus en groente.
In deze soep kun je allerlei restjes groente kwijt. Paprika, selderij, bloemkool, broccoli, wortel, knolraap, pastinaak, het kan er allemaal in. Fijn om de koelkast mee leeg te koken dus. Als je één van de groentes in de ingrediëntenlijst niet hebt kun je gewoon iets anders ervoor in de plaats gebruiken. Als je tofu een beetje eng vindt is deze soep ook heel lekker met vegan kipstukjes.
Gierst en Mexicaanse kruiden vind ik een heerlijke combinatie. Deze gierstschotel is super makkelijk te maken. In z'n eentje is ie een beetje aan de saaie kant, maar omdat het zo makkelijk is heb je genoeg tijd over om er dingen bij te maken zoals een simpele tomatensalade en wat vegan kaassaus of geraspte vegan kaas. Avocado is er ook super lekker bij.
Vegan ijs is super lekker, maar het is helaas meestal ook best wel duur. Met dit recept heb ik daar eindelijk een goeie oplossing voor gevonden. Het is makkelijk te maken (geen ijsmachine of sterke blender nodig!) en ook nog eens heel budgetvriendelijk. Het bestaat namelijk voor een groot deel uit een ingrediënt wat je meestal weggooit: peulvruchten kookvocht, ofwel aquafaba!
Traditioneel worden jerk kruiden vooral gebruikt om vlees (denk aan jerky) op smaak te brengen, maar het is ook heel lekker op aardappeltjes of in een stoofschotel zoals deze. De stoofschotel is binnen een half uurtje klaar, dus je kunt hem ook prima op een doordeweekse avond maken.
Geld besparen op je maaltijden is een leuk idee, maar wat kun je dan het beste eten? Ik heb eens goed rondgesnuffeld in mijn keukenkastjes, en ik heb de tien meest geldbesparende producten (of categorieën van producten) voor je op een rijtje gezet. Alles wat op de foto staat kost bij elkaar ongeveer 20 euro. […]
Toen David en ik nog vegetarisch aten was dit kaas-uienbrood een vast feestnummer in het weekend. Ik had het al een poos niet meer gemaakt, maar met vegan kaas is het eigenlijk ook heel lekker, dus ik denk dat deze weer eens wat vaker op tafel gaat verschijnen.