Kikkererwten

Engels: chickpeas/garbanzo beans

Kikkererwten hebben een fijne nootachtige smaak en zijn heel veelzijdig in het gebruik. De meeste supermarkten hebben ze in blik en soms in droge vorm. Droge kikkererten kun je ook in vrijwel iedere toko en natuurwinkel kopen.

Net als eigenlijk bij alle peulvruchten loont het zowel voor de smaak als voor je portemonnee om ze zelf te 24 uur te weken en te koken. Als je ze heel wilt gebruiken, is drie kwartier à een uur koken genoeg, dan hebben ze nog wat beet. Als je ze wilt pureren is het beter om ze wat langer te koken. Ze zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast en een paar maanden in de diepvries.

Hele kikkererwten zijn heerlijk in salades, groentecurries en stoofpotjes. Gepureerd kun je ze verwerken in smeersels en dips zoals hummus en in vegaburgers, zoals falafel.

Recepten

Recepten met: "kikkererwten", "kikkererwtjes".

Vegan pannenkoeken met kikkererwtenmeel

Vegan pannenkoeken met kikkererewtenmeelIk doe bijna altijd een deel kikkererwtenmeel in mijn pannenkoeken. Dit zorgt voor een wat eiwitrijker beslag en het geeft de pannenkoeken een mooie subtiel gele kleur. Je hebt geen plantaardige melk nodig als je kikkererwtenmeel gebruikt, je kunt de pannenkoeken gewoon met water maken.

Spanakopita taart

Spanakopita taart, veganSpanakopita zijn Griekse hapjes van filodeeg gevuld met spinazie en witte kaas. Die vulling kun je heel makkelijk en lekker vegan namaken met tofu, edelgist en een beetje zout.

Vegan kwarkbrood

Kwarkbrood, vegan, zonder melkDit is een leuk recept voor een luxe ontbijtje of high tea. Het deeg voor deze broodjes hoeft niet gekneed te worden en het hoeft ook niet te rijzen, dus ze zijn super snel klaar.

Appel-bosvruchten crumble

Havermoutcrumble met appel en bosvruchten, veganIn de topping van deze lekkere kruimeltaart zijn havermout en walnoten verwerkt. Het is een super snel receptje wat je in een handomdraai in de oven kunt schuiven.

Maisbrood

Mecixaans maïsbrood, veganMaisbrood is het Amerikaanse zusje van polenta. Je gebruikt hetzelfde basisingrediënt - maïsmeel. Het 'brood' in super snel klaar, want het moet maar een half uurtje in de oven en het hoeft van te voren niet te rijzen. Het smaakt heel lekker met chili, zwarte bonensoep en andere traditionele maaltijden uit Mexico en het zuiden van de VS.

Pools maanzaadbrood

Pools maanzaadbrood, veganDit licht zoete brood met maanzaadvulling is verrassend makkelijk te maken. Het is erg lekker bij een luxe ontbijt, of gewoon om tussendoor van te snoepen.

Glüh-appelsap

Gluh-appelsap, alcoholvrij, veganDit alcoholvrije glühsap ruikt net zo lekker als glühwijn. Het heeft een mooie warme goud-achtige kleur en een sterke kruidige smaak. De smaken moeten liefst een paar uur trekken, dus het is leuk om te maken op een koude winteravond of -middag.