Herman goes vegan – veganistisch vriendschapsbrood!
22 August 2017 onder
Kenmerken: | Budgetvriendelijk, Fermentatie, Lekker voor kinderen, Supermarktvriendelijk, Zonder soja |
---|---|
Bereidingstijd: | voorbereiding 30 minuten, koken 60 minuten, totaal 90 minuten |
Voor: | 20 plakjes cake + extra deeg |
Als kind heb je vast wel eens van een vriendje of vriendinnetje een bakje deeg voor vriendschapsbrood gekregen. Het deeg heette waarschijnlijk 'Herman' en er zat een brief bij waarin stond dat je er tien dagen voor moest zorgen en dan kon je een cake bakken en het overgebleven deeg doorgeven aan andere vrienden. Als je vroeger net zo was als ik, dan stond het deeg waarschijnlijk een dag of twee op de aanrecht, totdat je moeder het weggooide.
Op Facebook kwam iemand pas met de vraag of je zo'n vriendschapsbrood ook veganistisch zou kunnen maken. Dat vond ik wel een leuk idee, een plantaardig brood dat je door kan geven aan andere vegans en mensen die interesse hebben in veganisme. Challenge accepted, ik ging een vegan Herman maken!
Recept voor vegan Herman
Algemene opmerkingen
Als je Hermandeeg krijgt, kun je het 10 dagen voeren om nieuwe Hermans te kweken die je door kunt geven aan iemand anders. Je kunt Herman ook zelf maken met de instructies. Als je het deeg door wilt geven aan iemand anders, doe er dan deze brief met instructies bij (klik!). Ik heb er behalve het recept ook informatie over plantaardig eten in gezet. Er gaat flink wat suiker in Herman. Een deel wordt opgegeten door de gist, maar in de uiteindelijke cake zit natuurlijk ook suiker. Bij het voeren kun je geen calorie-arm zoetmiddel gebruiken, want dan verhongert de gist, maar op dag 10 als je de cake gaat bakken, kan dat eventueel wel. Op de onderstaande foto zie je een gezondere variatie van de Hermancake met banaan in plaats van suiker, volkorenmeel en minder olie. De instructies voor deze bananenbrood versie staan in het recept. Je kunt zelf allerlei variaties op Herman maken met andere soorten fruit, specerijen en zelfs chocola. Als je een vegan Hermancake maakt dan hoor ik graag wat je ervan gebakken hebt!Dag 1
Om te beginnen zijn hier de instructies voor als je zelf een Herman wilt maken. Als je al een Herman hebt of er eentje krijgt van iemand anders hoef je op deze dag niks te doen.- 250 ml water
- 100 gram suiker
- 250 gram bloem (of volkorenmeel)
- 1 zakje gist van 7 gram
Dag 2 en 3
Roer Herman minstens twee keer per dag even goed door. Herman gaat bubbelen. Zo gaat het goed!Dag 4
Voer Herman met de volgende ingrediënten en roer goed door. Herman gaat opnieuw lekker belletjes maken.- 200 ml water
- 250 gram suiker
- 200 gram bloem (of volkorenmeel)
Dag 5 t/m 8
Roer Herman minstens twee keer per dag even goed door.Dag 9
Voer Herman met de volgende ingrediënten en roer goed door.- 200 ml water
- 250 gram suiker
- 200 gram bloem (of volkorenmeel)
Dag 10
Vandaag kun je eindelijk je vriendschapscake bakken! Kies voor de decadente versie met bloem, suiker en olie, of het gezondere bananenbrood met volkorenmeel, banaan in plaats van suiker en minder olie. Verder blijft het recept hetzelfde.- 180 gram bloem (of volkorenmeel)
- 200 gram suiker (of twee grote rijpe bananen, fijngeprakt)
- 120 ml plantaardige olie (of 60 ml, als je bananen gebruikt) olie
- 120 ml water of plantaardige melk
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 mespunt zout
- 1 appel, geschild en in stukjes (optioneel)
- 50-100 gram rozijnen (optioneel)
17 Reacties
Schrijf een reactie